Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Умови розміщення

Атомні електростанції за характером використовуваного палива не пов’язані з родовищами його видобування, що забезпечує широкий вибір їх розміщення і орієнтуються в основному на споживача.

Враховуючи великі обсяги споживання води, слід розміщувати поблизу водних об'єктів. Крім цього, атомні станції повинні будуватися на значній відстані від великих міст.

Проблеми, які стоять перед аес:

  • Безпечність атомної енергетики;

  • Захоронення відходів;

  • Залежність від Росії у поставці запчастин.

Найгострішою проблемою атомної енергетики є її безпечність. У цьому напрямку в Україні разом із Росією ведуться розробки атомного реактора нового типу.

Серед проблем, з якими стикається атомна енергетика Украї­ни, - захоронення радіаційних відходів, збагачення урану (пер­ший дослідно-промисловий майданчик сухого сховища відпра­цьованого ядерного палива створений при Запорізькій АЕС). Цікаво, що запасні частини для атомних електростанцій Украї­на купує в Росії, хоча, на думку багатьох спеціалістів, можна було задовольнити потребу в них за рахунок власного виробництва (Харків - багатофункціональний центр енергетичного машино­будування).

Гідроелектростанції

Гідроенергетика в Україні почала розвиватися ще в 20-30 роки XX століття. Нині вона сполучає в собі гідроелектростанції (ГЕС) та гідроакумулятивні станції (ГАЕС). Сьогодні, як і в попе­редні роки, зберігає своє значення Дніпровський каскад (Дніпрогес-1, Дніпрогес-2, Кременчуцька ГЕС, Дніпродзержинська ГЕС, Київська ГАЕС, Канівська ГЕС).

У жовтні 2002 р. урочисто відзна­чалося 70-річчя Дніпрогесу (напередодні ювілею було відремон­товано 7 із 9 агрегатів - за участі підприємств Харкова). Дніпрогес, збудований у 1932 р., в роки війни був зруйнований, відновлю­вався з 1944 р. і в 1947 р. дав струм споживачам. Станція вироб­ляє до 1,5 млн. кВт/год електроенергії за рік.

У Дністровському каскаді функціонує Дністровська ГЕС -ГАЕС, в 2002 р. вступила в дію Дністровська ГЕС-2. Знову при­вертає увагу мала гідроенергетика, планується відродити гідро­електростанції невеликої потужності на малих річках (на поча­ток 1980-х рр. на малих річках України працювало 55 таких електростанцій). Планується, зокрема, використовувати водні ресурси р. Тиса, де передбачено будівництво 33 ГЕС потужністю 2-6 МВт, 6 із яких знаходитимуться на прикордонній ділянці. Завершується будівництво Ташликської гідроакумулятивної станції (2003 р.).

Переваги ГЕС полягають в тому, що вони виробляють електроенергію, яка у 5-6 разів дешевша ніж на ДРЕС, а персоналу, що їх обслуговує в 15-20 разів менше наж на АЕС. Коефіцієнт корисної дії ГЕС становить понад 80%.

Умови розміщення

ГЕС та ГАЕС розміщуються біля водних об'єктів ( Мінус – виробництво енергії має сезонний характер, затоплення земель).

Напрямки розвитку (поліпшення) електроенергетики

  1. Оскільки виробництво електроенергії з газу є нерентабельним, доцільно перевести виробництво енергії з вугілля.

  2. Реконструкція АЕС (підвищення рівня безпеки, яке полягає в реконструкції автоматизованої системи управління технологічними процесами + створення нового ядерно-паливного циклу (незалежність від імпорту ядерного палива);

  3. Збільшення виробництва електроенергії з нетрадиційних джерел енергії (з відходів сільськогосподарського господарства (біопаливо), тощо).