Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криптографічні методи захисту.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
331.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

Муніципальна освітня установа

«Середня освітня школа № 4

з поглибленим вивченням окремих предметів»

МО «Місто Польовськой»

Свердловській області

РЕФЕРАТ

на тему: “ Криптографічні методи захисту

інформації ”

Реферат виконав

учень 9 фізико-математичного Климов И.С.

класу «Б»

р. Польовськой

2005 рік

Зміст:

  1. Введення.................................. 3

  2. Криптографія і шифрування................... 5

    1. Що таке шифрування..................... 5

    2. Основні поняття і визначення криптографії..... 6

    3. Симетричні і асиметричні криптосистеми..... 8

    4. Основні сучасні методи шифрування........ 8

3. Алгоритми шифрування

    1. Алгоритми заміни(підстановки).............. 10

3.2 Алгоритми перестановки.................... 12

3.3 Алгоритми гаммирования................... 14

3.4 Алгоритми засновані на складних математичних

перетвореннях........................ 15

3.5 Комбіновані методи шифрування.......... 16

3.5.1 Криптографічний стандарт DES.......... 17

3.5.2 ГОСТ 28147-89..................... 18

    1. Висновки............................... 18

4. Програмні шифратори

    1. PGP 6.5.3.............................. 20

    2. BestCrypt 6.04........................... 21

    3. Плюси і мінуси програмних шифраторів........ 21

  1. Апаратні шифратори

    1. Що таке апаратний шифратор.............. 22

    2. Структура шифраторів..................... 23

    3. Шифропроцессор........................ 24

    4. Швидкодія......................... 25

    5. Шифратори для захисту мереж................. 25

    6. Завантаження ключів шифрування................. 26

    7. Як програми використовують шифратор........... 26

    8. Апаратний шифратор «М-506»............... 27

    9. Проблеми застосування апаратних шифраторів..... 28

  2. Рада і рекомендації........................ 29

  3. Висновок............................... 31

Література............................... 32

1. Введення

Те, що інформація має цінність, люди усвідомили дуже давно - недаремно листування сильних світу цього відвіку була об'єктом пильної уваги їх недругів і друзів. Тоді-то і виникло завдання захисту цього листування від надмірно цікавих очей. Стародавні намагалися використовувати для вирішення цього завдання найрізноманітніші методи, і одним з них був тайнопис - уміння складати повідомлення так, щоб його сенс був недоступний нікому окрім присвячених в таємницю. Є свідоцтва тому, що мистецтво тайнопису зародилося ще в доантичные часи. Впродовж всієї своєї багатовікової історії, аж до зовсім недавнього часу, це мистецтво служило небагато чим, в основному верхівці суспільства, не виходячи за межі резиденцій розділів держав, посольств і - звичайно ж - розвідувальних місій. І лише декілька десятиліть тому все змінилося корінним чином - інформація придбала самостійну комерційну цінність і стала широко поширеною, майже звичайним товаром. Її проводять, зберігають, транспортують, продають і купують, а значить - крадуть і підроблюють - і, отже, її необхідно захищати. Сучасне суспільство все більшою мірою стає інформаційно-обумовленим, успіх будь-якого виду діяльності все сильніше залежить від володіння певними відомостями і від відсутності їх у конкурентів. І чим сильніше виявляється вказаний ефект, тим більше потенційні збитки від зловживань в інформаційній сфері, і тим більше потреба в захисті інформації.

Серед всього спектру методів захисту даних від небажаного доступу особливе місце займають криптографічні методи. На відміну від інших методів, вони спираються лише на властивості самої інформації і не використовують властивості її матеріальних носіїв, особливості вузлів її обробки, передачі і зберігання.

Широке застосування комп'ютерних технологій і постійне збільшення об'єму інформаційних потоків викликає постійне зростання інтересу до криптографії. Останнім часом збільшується роль програмних засобів захисту інформації, просто модернізованих не вимагаючих крупних фінансових витрат порівняно з апаратними криптосистемами. Сучасні методи шифрування гарантують практично абсолютний захист даних, але завжди залишається проблема надійності їх реалізації.

Свідоцтвом ненадійності може бути інформація, що весь час з'являється в комп'ютерному світі, про помилки або "дірки" в тій або іншій програмі (в т.ч. що застосовує криптоалгоритмы), або про те, що вона була зламана. Це створює недовір'я, як до конкретних програм, так і до можливості взагалі захистити що-небудь криптографічними методами не тільки від спецслужб, але і від простих хакерів. Тому знання атак і дірок в криптосистемах, а також розуміння причин, по яких вони мали місце, є однією з необхідних умов розробки захищених систем і їх використання.

В даний час особливо актуальною стала оцінка вже використовуваних криптоалгоритмов. Завдання визначення ефективності засобів захисту часто більш трудомістка, ніж їх розробка, вимагає наявності спеціальних знань і, як правило, вищої кваліфікації, ніж завдання розробки. Це обставини призводять до того, що на ринку з'являється безліч засобів криптографічного захисту інформації, про які ніхто не може сказати нічого визначеного. При цьому розробники тримають криптоалгоритм (як показує практика, часто нестійкий) в секреті. Проте завдання точного визначення даного криптоалгоритма не може бути гарантовано складною хоч би тому, що він відомий розробникам. Крім того, якщо порушник знайшов спосіб подолання захисту, то не в його інтересах про це заявляти. Тому суспільству повинне бути вигідно відкрите обговорення безпеки систем захисту інформації масового застосування, а заховання розробниками криптоалгоритма повинне бути неприпустимим.