Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобі́ль.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
71.12 Кб
Скачать

Застосування автомобілів

У процесі вдосконалення конструкції та технології виробництва автомобілів значно розширилася сфера їх застосування, що викликало появу спеціалізованих автомобілей. Спеціальні автомобілі використовуються зокрема для потреб:

  • збройних сил (бронеавтомобілі, бойові машини піхоти, мобільні ракетні комплекси, радіолокаційні установки та ін.)

  • будівельно-монтажних організацій (автокрани, бурові установки та ін.)

  • автомобільного спорту

  • служб екстреної допомоги (пожежні автомобілі, швидка медична допомога та ін.)

  • комунального господарства (снігоочисні, сміттєвози, прибиральні та ін.)

Виробництво автомобілів

У світі щорічно випускається понад 300 млн автомобілів.

З 1951 по 1991 рік кількість машин на англійських дорогах зросла з 2 до 20 мільйонів.

У І-му кварталі 2007 року вперше обігнавши GM за кількістю проданих авто на перше місце вийшла Тойота. Цей показник у Тойоти: 2,348 млн, а у GM — 2,26 млн автомобілів. Досконалість конструкції і пристосованість автомобілів до використання в різних умовах експлуатації оцінюються за його динамічними (швидкісними) якостями, сталістю руху, прохідністю, плавністю ходу, легкістю керування, паливною економічністю, надійністю. Ці експлуатаційні якості автомобілів визначаються його конструктивними, геометричними і ваговими параметрами. Для виробництва вітчизняних автомобілів характерним є значна потреба у підвищенні надійності й довговічності механізмів внаслідок поліпшення якості матеріалів, удосконалення технології виготовлення деталей, підсилення їх жорсткості, удосконалення системи фільтрування масла та повітря в двигунах. Важливою проблемою є ергономічність та комфортабельність вітчизняних автомобілів. Вживаються заходи до полегшення техічного обслуговування, зокрема запроваджується система центрального мащення деталей ходової частини і механізмів керування.

Найбільші компанії-виробники (на 2010 рік:

  • Toyota (Японія) — 8,56 млн шт.

  • General Motors (США) — 8,48 млн шт.

  • Volkswagen (Німеччина) — 7,34 млн шт.

  • Hyundai Motor (Південна Корея) — 5,76 млн шт.

  • Ford (США) — 4,99 млн шт.

  • Nissan (Японія) — 3,98 млн шт.

  • Honda (Японія) — 3,64 млн шт.

Рекорди швидкості

  • Найвища швидкість в світі — 1229,88 км/год на наземному транспортному засобі — реактивному автомобілі Thrust SSC — була показана англійцем Енді Гріном 15 жовтня 1997 А середня швидкість по двох заїздах склала 1226,522 км/год . Доріжка довжиною 21 кілометр була розміщена на дні висохлого озера в штаті Невада (США). Екіпаж Гріна приводився в рух двома реактивними двигунами «Роллс-Ройс» загальною потужністю 110 000 кінських сил.

  • Найбільша швидкість, яку розвинула на автомобілі жінка, дорівнює 843,323 км/год. Її показала в грудні 1976 р. американка Кітті Хамблтон на трьохколісному автомобілі S.М. Мотівейтор, потужністю 48 тиcяч кінських cил у пустелі Алвард, штат Орегон, США. За сумою двох заїздів у двох напрямках її офіційний рекорд дорівнює 825,126 км/год.

  • Німецьке тюнінгове ательє 9ff представило нову інформацію і нові фотографії доопрацьованого Porsche GT9-R. Під капотом спорткара встановили 1120-сильний мотор. Він офіційно потужніший, ніж Bugatti Veyron з 1001 кінською силою. 4,0-літровий турбодвигун з 6 циліндрами дозволяє розганятися автомобілю до 100 км/год за 2,9 секунди. Максимальна швидкість 9ff GT9-R — 414 км/год. Схоже, що це творіння тюнерів може претендувати на звання найшвидшого серійного авто в світі, залишивши позаду SSC Ultimate Aero TT, чия максимальна швидкість становить 412, 28 км/год. Однак, не варто забувати про нещодавній світовий рекорд швидкості, який встановив британський суперкар Keating TKR: під капотом стоїть 7,0-літровий мотор потужністю 1800 кінських сил. Автомобіль розігнався до 416 км/год. Для того, щоб увійти в Книгу рекордів Гіннесса, як найшвидший серійний автомобіль у світі, йому потрібно повторити власний результат. Але в 2010 році Bugatti Veyron знову зайняла нішу найшвидшого серійного автомобіля, створивши Bugatti Veyron Super Sport збільшивши потужність до 1200 сил, тепер її швидкість становить більше 431 км/год.

  • Уже вийшов (черговий) «наземний винищувач», який, можливо, поб’є світовий рекорд швидкості. Перші заїзди планують провести в кінці 2011 року, в ПАР хочуть досягти швидкості в 1609 км/год. Інженери завершили випробування реактивного двигуна від винищувача. Сумарна потужність двигуна (разом з твердопаливним прискорювачем) становить 135 000 кінських сил! При довжині 12,8 м болід важить 6,5 т.

Конкурси автомобілів

Широку популярність здобули конкурси легкових, а потім і вантажних машин «автомобіль року» спочатку європейський, а потім японський та північноамериканський, а також всесвітній і « Міжнародний легковий автомобіль року» і «Вантажний автомобіль року», на яких перемоги поперемінно здобували автомобілі різних класів, виробників і країн.

Також серед легкових машин було проведено конкурс «Автомобіль століття», де перемогу здобув Ford T, що дав старт світової масової автомобілізації.

В Україні проводить конкурс «Автомобіль року в Україні». Переможцем у 2012 році став автомобіль Toyota Camry.[2]

Цікаві факти

  • В 1895 році відбулися автомобільні перегони за маршрутом ПарижБордо—Париж на відстань 1150 кілометрів. З-поміж учасників першим прибув на фініш через 48 годин і 47 хвилин двомісний «Папар-Лавассор» (3,5 к.с.). За кермом сидів його конструктор Еміль Лавассор. Коли він виліз із машини, то вигукнув: «Яке то було божевілля! Я летів із швидкістю 30 кілометрів за годину!».

  • Більшість автомобілів ділиться на праворульні і ліворульні.

  • Перше в історії ДТП, зареєстроване за участю автомобіля (причому це був електромобіль) відбулося 30 травня 1896 року в Нью-Йорку: Генрі Уелс на своєму транспортному засобі зіткнувся з велосипедом Евеліна Томаса, який відбувся переломом ноги.

  • Перше в історії ДТП, що спричинило за собою смерть пішохода, сталося у 1899 року також у Нью-Йорку. Таксі збило Генрі Блісса.

  • Найстаріший діючий автомобіль у світі — De Dion Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos Steam Runabout, 1884 року випуску[4]

  • Кількість автомобілів в Україні у 2009 році становила близько 7 мільйонів, що становило приблизно 151 автомобіль на 1000 чоловік і 11.6 авто на кілометр квадратний території.[

  • Найпопулярнішим кольором автомобілів є сріблястий, за ним ідуть чорний, білий та сірий кольори.

  • Перший прозорий автомобіль було зроблено у 1939 році. Pontiac Ghost Car зроблений з плестигласових панелей, які дозволяють зробити авто прозорим.

  • Найбільший у світі іграшковий автомобільний трек Hot Wheels (укр. Гарячі колеса) може використовувати 1100 іграшкових авто на 18 смугах автостради