Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Служба іrс

Служба IRC (Internet Relay Chat) призначена для прямого спілкування декількох користувачів у режимі реального часу. Службу IRC називають ще чат- конференціями, або просто чатом. На відміну від телеконференцій, у яких спілкування учасників є відкритим для всього світу, в службі IRC спілкування здійснюється по закритому каналу. Кожний користувач може створити власний канал та запросити в нього учасників бесіди або приєднатися до одного з відкритих вже каналів.

Існує декілька клієнтських програм, які підтримують службу IRC, найбільш популярна з них – mІRС, mІRС32 для Windows.

Служба Mail Lists

Служба Mail Lists (списки розсилання) створено на підставі протоколу електронної пошти. Підписавшись, часто і безкоштовно, на списки розсилання, можна регулярно одержувати електронною поштою повідомлення на певні теми (науково-технічні й економічні огляди, презентації нових програмних та апаратних засобів ОТ, рекламну інформацію щодо товарів і послуг і т. п.).

Служба Usenet

Usenet (групи новин або телеконференції) забезпечує обмін інформацією (повідомленнями, статтями) між усіма, хто ним користується. Це щось на зразок електронної дошки оголошень, на яку будь-який бажаючий може помістити своє повідомлення, щоб воно стало доступним для інших.

Цей сервіс дає змогу поширювати й отримувати комерційну інформацію, дізнаватися про новини ділового світу і т. ін. Новини поділяються за темами на групи, що якоюсь мірою їх упорядковує. На певні групи можна оформити передплату і періодично, як і у випадку з електронною поштою, одержувати всі повідомлення на зазначену тему. Для реалізації цього сервісу існують клієнтські програми, наприклад Microsoft Internet News, Google.

Сервіс icq

Сервіс ICQ призначений для пошуку мережевої ІР-адреси людини, комп'ютер якої приєднано в даний момент до мережі Інтернет. Необхідність подібної послуги пов'язана з тим, що більшість користувачів не мають постійної ІР-адреси. Вони отримують динамічну ІР-адресу, що діє тільки протягом цього сеансу. Цю адресу видає той сервер, через який відбувається приєднання. У різних сеансах динамічна ІР-адреса може бути різною, причому заздалегідь невідомо якою. При кожному приєднанні до мережі Інтернет програма ICQ, встановлена на комп'ютері користувача, визначає поточну ІР-адресу і повідомляє її центральній службі, яка, у свою чергу, оповіщає партнерів користувача. Далі партнери (якщо вони також є клієнтами цієї служби) можуть встановити з користувачем прямий зв'язок. Наступний зв'язок здійснюється в режимі, аналогічному сервісу IRC.

Сервіс Telnet

Сервіс Telnet (віддалений доступ) дає можливість абоненту працювати на будь-якій ЕОМ мережі Інтернет як на власній. Таким чином використовується доступ до віддаленого сервера бази даних. У минулому цим сервісом також послуговувалися для складних математичних розрахунків на віддалених супер-ЕОМ.

Нині у зв'язку з швидким збільшенням обчислювальної потужності ПК така потреба виникає все рідше, але служби Telnet у мережі Інтернет продовжують існувати. Часто протоколи Telnet застосовують для дистанційного керування технічними об'єктами, наприклад телескопами, відеокамерами, промисловими роботами. Прикладом програми, що реалізує доступ до Telnet-сервісу, може бути Net Term.

Лекція 13

Тема: Інформаційні технології у навчанні.

План

  1. Програмні засоби навчального призначення

  2. Дистанційне навчання

  3. Програмні засоби навчання іноземних мов

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]