Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 6.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Режими розгорнення

Монітори і відеоадаптери можуть підтримувати два режими розгорнення — черестрочний (interlaced) і порядковий (noninterlaced). Порядковий режим використовується в більшості систем відображення. У цьому режимі електронний промінь сканує екран построчно зверху вниз, формуючи зображення за один прохід. У черестрочному режимі промінь також сканує екран зверху вниз, але за два проходи: спочатку непарні рядки, а потім — парні. Кожен прохід при черестрочному розгорненню займає половину часу формування повного кадру при порядковому розгорненні. Таким чином, на повну регенерацію зображення в обох режимах іде той самий час.

Монітори з черестрочним розгорненням можуть працювати з меншою частотою регенерації (частотою кадрів). Обмеження можливостей цього розгорнення зв'язано зі здатністю ока “розмазувати” дві сусідні виведені в поточному напівкадрі рядка (наприклад, парні) на зазор між ними (у нашому випадку — на непарний рядок, по якому промінь пробіжить у наступному напівкадрі). Однак, якщо ви хочете працювати з зображеннями високої чіткості, придбайте відеоадаптер і монітор, що підтримують порядковий режим розгорнення з високим дозволом.

Енергоспоживання і безпека

Правильно обраний монітор може бути економічним у місті споживання електроенергії. Багато фірм-виробників прагнуть до того, щоб їх продукція відповідала вимогам стандарту Entrgy Ѕtar, запропонованого агентством по охороні навколишнього середовища ЕРА (Environmental Protection Agency). Будь-які комп'ютер і монітор, що споживають при спільній роботі під час простою менш 60 Вт (по 30 Вт кожний), одержують право на маркірування знаком Еnеrgу Ѕtar.

Інша тенденція в розробці “зелених” моніторів зв'язана зі зниженням рівня електромагнітних полів, потенційно шкідливих для користувача. Медичні дослідження показали, що таке електромагнітне випромінювання може бути причиною порушення вагітності, появи дефектів у новонароджених дітей і навіть рака. При нетривалому “спілкуванні” з монітором ризик, може бути, невеликий, але, якщо ви проводите третину доби (чи більш) за екраном монітора, він зростає.

Причина занепокоєння полягає в тім, що випромінювання в області дуже низьких (ОДЧ) і наднизьких (ННЧ) частот можуть впливати на організм людини. Деякі дослідження показали, що ННЧ-випромінювання навіть більш небезпечне, чим ОДЧ, оскільки цей частотний діапазон збігається з діапазоном природної електричної активності біологічних кліток. Монітори, щоправда, не є єдиним джерелом такого випромінювання — ще більше випромінювання генерується електронагрівниками, та й узагалі будь-якою електромережею.

Норми на випромінювання моніторів у зазначених діапазонах частот установлені новим стандартом ЅWEDAC, названим по імені шведського відомства стандартизації. Шведський державний стандарт MPR I, введений у 1987 році, допускав визначені “вільності”. Стандарт MPR ІІ 1990 року став значно жорсткіше (у ньому встановлені граничні норми випромінювання в діапазонах ОДЧ і ННЧ), і більшість сучасних моніторів, атестованих як монітори зі зниженим рівнем випромінювання (LR — Iowradiation), відповідають його вимогам.

Стандарт TCO, прийнятий у 1992 році, установлює ще більш тверді вимоги, чим MPR II. У нього включені норми, зв'язані з охороною навколишнього середовища і що стосуються, зокрема, енергозбереження і зниження рівня усіх видів випромінювання.

Якщо ви працюєте зі звичайним монітором, не атестованим як LR, то прийміть деякі запобіжні заходи. Найважливіше: відстань між вашим екраном і вами повинна бути не менше 70 см. Відсунувшись від монітора, ви знизите рівень шкідливого СНЧ-випромінювання до значень, порівнянних із впливом звичайних люмінесцентних світильників. Крім того, найбільш слабким є випромінювання саме перед екраном, тому влаштуйте своє робоче місце не ближче чим у метрі від монітора колеги. Не забувайте також про копіювальні апарати, від яких варто розташовуватися не ближче, чим у півтора метрах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]