Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

Обслуговуюча праця

Моделювання одягу

Діяльність художника-модельєра та конструктора в процесі створення нових моделей одягу. Види моделювання.

Одяг як об’єкт дизайну. Поняття „одяг” та „костюм”.

Види одягу залежно від способу носіння, характеру утримання на тілі людини, за покроєм.

Функції костюма (магічна, вікова, соціально-статева, станова (групова), професійна, регіональна, релігійна, еротична; естетична). Функції одягу.

Стиль та мода. Основні ознаки стилю(загальноприйняті модою пропорції тіла людини, принципи кольорової побудови костюма, композиція форми). Функції моди (інноваційна, регулятивна, психологічна, соціальна, престижна, комунікативна, економічна, естетична).

Композиція костюма. Основні елементи композиції та їх взаємоузгодженість. Основні лінії, які створюють силует виробів. Зв’язок силуетів з конструкцією. Основні види силуетів (прямий, напівприлеглий, прилеглий, трапеція). Видозміни силуету.

Значення ліній в одязі. Особливості використання конструктивних та декоративних ліній. Система ліній.

Поняття статики й динаміки в сучасному костюмі. Симетрія та асиметрія костюма.

Структурні та фактурні особливості тканини, їх використання в процесі моделювання швейних виробів. Залежність форми одягу від властивостей тканини. Особливості моделювання одягу з тканини з рослинним, геометричним та класичним рисунком .

Аналіз кольорових поєднань в одязі. Поділ кольорів на теплі й холодні, хроматичні, ахроматичні. Поняття тону, насиченості, гармонії кольорів. Використання відношень рівність, нюанс, контраст. Властивості кольорів стосовно призначення одягу та індивідуальних особливостей людини.

Види оздоблення виробів та його композиційне значення. Матеріали, які застосовують для оздоблення одягу.

Використання зорових ілюзій в одязі як засобу маскування недоліків будови тіла людини. Оптичні та матеріальні засоби, які сприяють створенню ілюзій. Створення зорових ілюзій при моделюванні одягу.

Етапи технічного моделювання за шаблоном. Особливості переміщення виточок у плечових та поясних виробах. Розподіл розхилу виточки та її перенесення у відповідності з моделлю.

Різновиди кокеток і рельєфів. Моделювання кокеток, рельєфів у виробах. Особливості створення зборок та складок. Оформлення залишкового розхилу виточок у вигляді зборок, складок, рельєфів.

Призначення підрізів та драпіровок, їх розміри та розміщення в залежності від моди, властивостей тканини та індивідуальних особливостей будови фігури людини. Проектування підрізів та драпіровок у поясних та плечових виробах.

Моделювання вшивних рукавів зі зборками та складками по окату. Паралельне та радіальне розширення та завуження рукавів. Моделювання вшивних рукавів різних форм та об’ємів

Технологія виготовлення швейних виробів

Клейове з’єднання деталей одягу, його призначення, переваги, недоліки.

Лінії та зрізи крою легкого одягу. Типова послідовність складання легкого одягу.

Послідовність обробки вузлів легкого одягу. Зміст початкової обробки основних деталей одягу. Обробка зрізів та виточок, виконання складок і оздоблювальних швів. Технологія оздоблення деталей.

Способи з’єднання кокеток з основними деталями. Способи обробки горловин та пройм у виробах без коміра та рукавів. Обробка горловин і пройм.

Способи виготовлення петель. Технологія обробки планками. Особливості обробки застібок.

Технології виконання різновидів кишень легкого одягу. Відмінність прорізних кишень за оздобленням верхнього краю прорізу з клапаном, листочкою, та обшивкою. Різновиди накладних кишень за формою та оздобленням і їх обробка.

Класифікація комірів легкого одягу. Різновиди форм комірів у легкому одязі. Етапи процесу обробки комірів. Технологія обробки та складання комірів.

Етапи процесу обробки рукавів різної конструкції та довжини. Способи обробки застібки низу рукавів з манжетами, з розрізом на суцільній деталі, на подовженні шва рукава.

Обробка верхнього та нижнього зрізів спідниць.

Остаточна обробка виробу.

Призначення примірок, особливості обробки легкого одягу без примірки і з примірками. Підготовка виробу до першої примірки.

Технологічні процеси підготовчого та розкрійного швейного виробництва. Настилання, розкрій та вирубування матеріалів. Технічна документація на виготовлення швейних виробів. Контроль якості готових швейних виробів. Види дефектів одягу.

Практикум у навчальних майстернях

Типологія виробів, в’язаних гачком, їх характеристика, та особливості виготовлення.

Різновиди ажурних виробів. Сучасні напрями їх оздоблення. Філейні візерунки. Технологія виготовлення виробів філейними узорами.

Обробка країв мереживом. Характеристика технологій різних технік обробки країв мереживом, виконаним гачком.

Кольорові візерунки та мотиви. Технології виготовлення виробів кольоровими візерунками та мотивами.

Типологія виробів, в’язаних спицями, їх характеристика, та особливості виготовлення. Сучасні напрями використання технологій в’язання спицями. В’язані узори з використанням різних прийомів. В`язання деталей прямокутної форми.

Візерунки. Технологія виконання кольорових візерунків. Поєднання різних візерунків для виготовлення одного виробу. Складання, записування та читання візерунків.

Сучасні технології оздоблення в’язаних виробів. Характеристика особливостей оздоблення в’язаних виробів вишивкою.

Технологія виготовлення виробів. Вертикальне, горизонтальне з’єднання деталей, кетлювання. Технологія з’єднання деталей гачком. Види дефектів трикотажного полотна, способи їх усунення.

Технологія виготовлення плечового виробу. В’язання основних (пілочка, спинка, рукав) деталей. Технологія в`язання пройми, горловини, скосу плеча. Різновиди оздоблень.

Сучасні напрями оздоблення виробів вишивкою. Характерні риси композиції виробів різного застосування.

Застосування та характеристика початкових швів у народній та сучасній вишивці. Вимоги до їх виконання, визначення дефектів і способи усунення.

Різновиди поверхнево-нашивних рахункових технік. Характерні особливості їх виконання та застосування у типових виробах.

Поверхнево-нашивні нерахункові шви. Технологічні особливості їх виконання. Застосування для оздоблення виробів.

Прозоро-рахункові шви. Технологічні особливості їх виконання. Застосування прозоро-рахункових швів для оздоблення виробів.

Прикладна творчість

Види декоративно-прикладного мистецтва. Характеристика основних видів декоративно-прикладного мистецтва.

Бісерне рукоділля. Інструменти та матеріали для виготовлення виробів із бісеру, оздоблення виробів бісером.

Способи виготовлення прикрас. Основи нанизування. Підготовка нитки до роботи. Закріплення кінців нитки. Подовження нитки. Прикріплення застібки.

Виконання ланцюжків техніками хрестик, сітки (решітки). Способи з`єднання ланцюжків.

Виготовлення аксесуарів та нагрудних прикрас. Виготовлення ажурних, об’ємних прикрас, прикрас технікою мозаїка та тканих.

Технологічні особливості виготовлення браслетів, поясів тощо.

Виготовлення та оздоблення бісером пасхальних яєць. Заготовки-основи для виготовлення виробів. Технологія обплетення пасхальних яєць ажурною сіткою, технікою мозаїка. Оздоблення пасхальних яєць.

Виготовлення виробів на дротяній основі. Інструменти та матеріали. Техніки петельного, паралельного та дугового нанизування на дріт.

Виготовлення виробів інтерєрного призначення.

Вишивка бісером, блискітками та склярусом. Інструменти, матеріали та фурнітура для вишивання. Технології вишивання бісером, стеклярусом, блискітками.

Технологія приготування їжі

Традиції Української кухні.

Теплова кулінарна обробка продуктів. Жири. Оцінка якості готової продукції.

Овочі у харчуванні людини. Характеристика і обробка бульбоплодів, коренеплодів, капустяних, цибулевих, салатно-шпинатних, пряних, десертних, плодових, томатних та бобових овочів. Підготовка овочів для фарширування.

Значення риби у харчуванні людини. Обробка риби із хрящовим скелетом. Приготування рибних напівфабрикатів. Обробка і використання рибних харчових відходів. Обробка нерибних морепродуктів.

Значення перших страв у харчуванні, їх класифікація. Заправні перші страви. Прозорі бульйони.

Значення соусів у харчуванні та їх класифікація. Приготування соусів з борошном. Соуси грибні, молочні, сметанні. Соуси без борошна.

Страви з каш. Страви з бобових. Страви з макаронних виробів.

Страви і гарніри з тушкованих і запечених овочів і грибів.

Значення страв із сиру у харчуванні. Гарячі страви з сиру.

Салати. Страви і закуски з овочів та грибів.

Закуски та холодні страви із сиру, з яєць.

Дріжджове тісто і вироби з нього. Пісочне тісто і вироби з нього.