Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ВІДПОВІДІ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
485.78 Кб
Скачать

39. Розрахунок нерозгалужених кіл змінного струму:

Порядок розрахунку, встановлений для кола при послідовному з'єднанні котушки і конденсатора, можна застосувати й для кола, яке має довільну кількість котушок і конденсаторів, з'єднаних послідовно.

Для прикладу зображено схему нерозгалуженого кола, яке складається з п'яти ділянок: конденсатора і котуш­ки поданих активними реактивними опорами; резистора з опором, Ідеальних конденсатора Xt і котушки Х6.

40. Паралельне з'єднання котушки і конденсатора:

Для розгляду паралельного з'єднання котушки і конденса­тора подамо їх на схемі активними і реактивними провідностями (рис. 14.10, а).

На схемі рис. 14.10, б ті самі котушку й конденсатор подано актив­ними і реактивними опорами. Перша схема має деяку перевагу, ос­кільки в ній всі елементи з'єднано паралельно, а в другій — мішано.

41. Коэффициент мощности — безразмерная физическая величина, характеризующая потребителя тока при наличии в нагрузке реактивной составляющей. Коэффициент мощности показывает, на сколько сдвинут по фазе ток, протекающий через потребитель электроэнергии, относительно приложенного к потребителю напряжения. Коэффициент мощности равен косинусу этого фазового сдвига. Если источник синусоидального сигнала (например розетка 220В, 50Гц) нагрузить на нагрузку, в которой ток опережает или отстаёт по фазе на некоторый угол от напряжения, то на внутреннем сопротивлении источника, выделяется повышенная мощность. На практике это означает, что при работе на нагрузку со сдвинутыми напряжением и током, от электростанции требуется больше энергии, избыток выделяется в виде тепла на проводах и может быть довольно значительным.

Коэффициент мощности необходимо учитывать при проектировании электросетей. Низкий коэффициент мощности ведёт к увеличению доли потерь электроэнергии в электрической сети в общих потерях. Чтобы увеличить коэффициент мощности, используют компенсирующие устройства. Неверно рассчитанный коэффициент мощности может привести к избыточному потреблению электроэнергии и снижению КПД электрооборудования, питающегося от данной сети.

Для расчётов в случае гармонических переменных U (напряжение) и I (сила тока) используются следующиематематические формулы:

Здесь   — активная мощность,   — полная мощность,   — реактивная мощность.

42. Резонанс в електричному колі

Резонансом у електричному коливальному контурі називають явище різкого збільшення амплітуди вимушених коливань сили струму при рівності частоти зовнішньої змінної напруги з власною частотою коливального контуру. Резонансна частота дорівнює відношенню одиниці до квадратного кореня з добутку індуктивності котушки та ємності конденсатора.

Зрозуміло, що явище резонансу буває й корисним.

Резонанс напруг:

Резонанс напруг можливий у нерозгалуженій ділянці ланцюга, схема якого містить індуктивний L, ємнісний С и резистивный R елементи, тобто в послідовному коливальному контурі. Назва "резонанс напруг" відбиває рівність діючих значень напруг на ємнісному й індуктивному елементах при протилежних фазах, на якій обрана початкова фаза напруги.

 Величина має розмірність Ом і називається характеристичним опором коливального контуру. Відношення напруги на індуктивному або ємнісному елементах при резонансі до напруги U між висновками контуру, рівна відношенню характеристичного опору до опору резистивного елемента, визначає резонансні властивості коливального контуру й називається добротністю контуру.

Резонанс струму:  — резонанс, який виникає в паралельному контурі при його підключенні к источнику напруги, частота якої співпадає с собственной частотой контура.

43. Трифазне електричне коло — це сукупність трьох елект­ричних кіл, що мають синусоїдну ЕРС однакової частоти. ЕРС зсу­нуті за фазою на одну третину періоду. Ці ЕРС генеруються в одному (звичайно машинному) джерелі живлення.

За визначенням трифазної системи миттєві значення фазних ЕРС є:

Фази джерел позначаються буквами Л, В, С, а фази приймачів а, в, с. На рис. 11 наведено векторну діаграму ЕРС.

Трифазна система, що має однакові умови в усіх фазах (комплексні опори та амплітуди ЕРС рівні), називається симет­ричною.