Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання з фізики.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
349.28 Кб
Скачать

Для тонкої лінзи

У випадку, коли зображення уявне віддаль від лінзи до зображення береться зі знаком мінус.

Білет № 43

Інтерференція світла - перерозподіл інтенсивності світла в результаті накладення (суперпозиції) кількох світлових хвиль. Це явище супроводжується чергуються в просторі максимумами і мінімумами інтенсивності. Її розподіл називається інтерференційної картиною.

Бипризмой Френеля - тонка скляна призма, як би складена з двох складених своїми підставами прямокутних призм. Служить вона нарівні з дзеркалами Френеля для спостереження інтерференції світлових променів.

Кільця Ньютона - кольорові кільця, які можна спостерігати за допомогою випуклої склянної пластинки внаслідок інтерференції світла, відбитого від різних поверхонь.

Білет № 44

Дифракцією світла називається явище відхилення світла від прямолінійного напрямку поширення при проходженні поблизу перешкод.

Дифракційна решітка - оптичний прилад, що працює за принципом дифракції світла, являє собою сукупність великого числа регулярно розташованих штрихів (щілин, виступів), нанесених на деяку поверхню.

Райдужна полоска, що містить сім кольорів - від фіолетового до червоного (підрахунок ведеться від центрального максимуму), називають дифракційним спектром.

Білет № 45

Для розкладу світла в спектр найчастіше використовуються трикутні призми. Властивість призми розкладати світло зумовлена явищем дисперсії світла — залежністю показника заломлення матеріалу призми від частоти.

Дисперсія світла — залежність показника заломлення (або діелектричної проникності) середовища від частоти світла. Внаслідок зміни показника заломлення змінюється також довжина хвилі.

Білет № 46

Інфрачерво́не випромі́нювання— оптичне випромінювання з довжиною хвилі більшою, ніж у видимого випромінювання, що відповідає довжині хвилі, більшій від приблизно 750 нм.

Використання

Одним із застосувань інфрачервоного випромінювання є прилади нічного бачення, що реєструють теплове випромінювання предметів оточення і перетворюють його у видиме зображення. У військовій техніці інфрачервоні промені використовуються також для наведення ракет на теплове випромінювання літаків і гелікоптерів.

Інфрачервоні діоди і фотодіоди використовуються в пультах дистанційного управління, системах автоматики, охоронних системах і т.д. Вони не відволікають увагу людини в силу своєї невидимості.

Інфрачервоні випромінювачі застосовують у промисловості для сушіння лакофарбових поверхонь. Інфрачервоний метод сушіння має істотні переваги перед традиційним, конвекційним методом. У першу чергу це, безумовно, економічний ефект.

Ультрафіолетове випромінювання— невидиме оком людини електромагнітне випромінювання, що займає спектральну область між видимим і рентгенівським випромінюваннями в межах довжин хвиль 400-10 нм.

Застосування

Вивчення спектрів випромінювання, поглинання і відбиття в УФ-області дозволяє визначати електронну структуру атомів, іонів, молекул, а також твердих тіл. УФ-спектри Сонця, зірок та ін. несуть інформацію про фізичні процеси, що відбуваються в гарячих областях цих космічних об'єктів. На фотоефекті, що викликається УФ-випромінюванням, заснована фотоелектронна спектроскопія. УФ-випромінювання може порушувати хімічні зв'язки в молекулах, внаслідок чого можуть відбуватися різні хімічні реакції (окислення, відновлення, розклад, полімеризація). Люмінесценція під дією УФ-випромінювання використовується при створенні люмінесцентних ламп, фарб, що світяться, в люмінесцентному аналізі і люмінесцентній дефектоскопії. Ультрафіолетове випромінювання застосовується в криміналістиці для встановлення ідентичності фарбників, автентичності документів тощо. В мистецтвознавстві дозволяє знайти на картинах не видимі оком сліди реставрацій . Здатність багатьох речовин до вибіркового поглинання ультрафіолетового випромінювання використовується для виявлення в атмосфері шкідливих домішок, а також в ультрафіолетовій мікроскопії.

Білет № 47

Рентгенівське випромінювання використовуються для флюорографії, рентгенофлюоресцентного аналізу і в кристалографії для визначення атомарної структури кристалів. Методи дослідження речовини за допомогою рентгенівських променів об'єднює термін рентгенівська спектроскопія.

Властивості. Рентгенівські промені слабо взаємодіють із речовиною, завдяки чому мають велику проникність. Проте вони поглинаються в тому випадку, коли їхня енергія вища за енергію внутрішніх електронів атомів. На відміну від лінійчатих спектрів випромінювання спектр характеристичного поглинання складається зі сзі смуг, оскільки електрон, вибитий із внутрішньої оболонки, покидає атом і може мати будь-яку енергію. Характерні частоти смуг також вказують на наявність хімічних елементів у сполуці.

Загалом із зростанням частоти рентгенівських променів поглинання падає, дещо зростаючи кожного разу, коли енергія кванта випромінювання перевищує енергію електрона на певній орбіталі.

Крім поглинання рентгенівські промені також розсіюються в речовині, змінюючи напрям розповсюдження.

Білет № 48

Електромагнітна теорія світла. - 1. Характерні властивості променя світла. - 2. Світло не є рух пружного твердого тіла механіки. - 3. Електромагнітні явища як механічні процеси в ефірі. - 4. Перша Максвеллова теорія світла і електрики. - 5. Друга Максвеллова теорія. - 6. Пізніші теорії. - 7. Загальні механічні підстави теорії. - 8. Досвідчені підтвердження Е. теорії світла. - 9. Електромагнітна теорія фізичних явищ.

Квантова теорія повністю пояснює з єдиних позицій всі властивості світла. Характерною рисою квантової теорії світла є пояснення всіх явищ, в тому числі і тих, які раніше здавалися зрозумілим лише з позицій хвильової теорії. Наприклад, явища інтерференції і дифракції світла квантова теорія описує як результат перерозподілу фотонів в просторі.

Білет № 49

Зовнішній фотоефект – виривання електронів з речовини під дією світла.

Перший закон фотоефекту. Сила фотоструму насичення прямопропорційна падаючому на електрод світловому потоку.

Другий закон. Максимальна кінетична енергія фотоелектронів лінійно зростає з частотою світла і не залежить від його інтенсивності.

Білет № 50

Внутрішній фотоефект – перерозподіл електронів за енергетичними рівнями під дією світла(електромагнетного випромінювання).

Внутрішній фотоефект властивий деяким напівпровідникам і меншою мірою діелектрикам.