Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мве.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
450.94 Кб
Скачать

6. Особливості невербальної комунікації

Невербальна комунікація являє собою обмін невербальними повідомленнями між людьми, а також їхню інтерпретацію.

Невербальні повідомлення можуть бути закодовані за допомогою: 1)виразних рухів тіла 2) звукового оформлення мовлення (висоти, голосності, швид-кості, ритмічності і т. ін.); 3)певним чином організованого мікросередовища, що оточує людину (тобто того простору, який індивід може контролювати чи змінювати: від вигляду квартири до відстані, на якій він воліє говорити зі співрозмовником); 4) використання матеріальних предметів, що мають символічне значення (наприклад, букет на свято).

Виділяють кілька функцій, які невербальні повідомлення ви-конують під час взаємодії з вербальними: 1) Доповнення 2)Спростування вербальних повідомлень. 3)Заміщення вербальних повідомлень. 4)Регулювання розмови.

Особливістю невербальних повідомлень є їх ситуативність: міміка і тон голосу вказують на нинішній стан того, хто говорить, і його ставлення до співрозмовника, але не можуть свід­чити про його переживання через тиждень. Важливою особливістю невербальних повідомлень є їхня синтетичність. На відміну від мовлення, у якому виділяють окремі слова і речення, експресивну поведінку важко розкласти на окре­мі одиниці.Мимовільність, спонтанність багатьох невербальних дій — ще одна їхня особливість. Найважливішою особливістю невербальної комунікації є те, що вона здійснюється за допомогою різних сенсорних систем: зору, слуху, шкірно-тактильного почуття, смаку, нюху.

До засобів невербальної комунікації належать жести, міміка, інтонації, паузи, поза і т. ін., що утворюють знакову систему, яка доповнює і підсилює, а іноді й заміщує засоби вербальної комунікації .

7. Сутність поняття «інтерактивна сторона спілкування».

Інтерактивна сторона-1)взаємодія людей, що припускає наявність певної форми організації спільної діяльності (згода, пристосування, конфлікт).; 2)та його сторона, яка фіксує не тільки обмін інформацією, а і організацію сумісних дій, які дозволяють реалізувати деяку загальну для партнерів діяльність. І.С. розкриває особливості взаємодії т взаємовпливу людей один на одного в процесі спілкування. Саме через слово людина може примусити іншу виконувати певні дії, змінювати свої погляди.

Серед можливих позицій, які займає партнер при організації і здійсненні спілкування, можна відзначити «прибудову» до партнера «згори», «на рівних», «знизу», або відсторонену позицію. Жодна з них не є однозначно гарною чи поганою. Про продуктивність прибудови можна судити лише в контексті певної ситуації. Так, «прибудова знизу» доречна в деяких випадках ( наприклад, при необхідності вибачитися), може трансформуватися в нещиру догідливість, відсторонена позиція може в крайньому своєму виразі стати відчуженням.

8. Розподіл ролей у взаємодії за е. Берном.

З точки зору Е. Берна, кожен з учасників взаємодії може займати одну з трьох позицій, які він означив як Батько, Дорослий, Дитина, Позиція Дитини може бути визначеною як позиція "Хочу!", позиція Батька — як "Потрібно", позиція Дорослого — як об'єднання "Хочу" і "Потрібно". Ці позиції не пов'язано обов'язково з відповідною соціальною роллю, а є психологічним визначенням певної стратегії у взаємодії.

Дитина-вільно віддається почуттям, відкрито висловлює потреби, беззаперечно підпорядковується.ю перекладає на інших свою відпов. Батько- відстоює норми і стереотипи, кимось керує, повчає, дбає про когось, бере на себе відпов. Дорослий- адекватно і критично використ. Інформ., критично переробляє власний досвід, бере відпов. За власні почуття і повед. У позиції Батька можуть бути два різновиди:1)«Караючий Батько» 2)«Батько-опікун». У позиції Дитини виділяють наступні позиції: 1)«слухняної Дитини» 2)«Дитина-бунтар» 3)«Вільне Дитя». Кожен тип станів по-своєму дуже важливий для людини. Дит. — це джерело інтуїції, творчості, спонтанних спонук і радості. Стан "Дор." є необхідним для життя. Дор. контролює діяльність Дит. і є посередником між ними. Б. здійснює дві основні функції. По-перше, завдяки цьому стану людина може ефективно грати роль батька своїх дітей, забезпечивши тим самим виживання людського роду. По-друге, завдяки Б. багато наших реакцій давно стали автоматичними, що допомагає зберегти багато часу і енергії.