Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TMM (відповіді на питання на екзамен).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
32.31 Mб
Скачать

2

3

4

5

5. Будь-який плоский механізм може бути утворений послідовним приєднанням до нерухомої ланки вхідної чи вхідних ланок структурних груп.

Структурна група – це кінематичний ланцюг число ступенів вільності якого дорівнює 0 і який не можна розкласти на більш прості ланцюги 0-го ступеня вільності.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

32

34

33

35

3 6

36) Вихідний контур

Рейковий контур, прокладений в основу стандарту, тобто прийнятий за базу при визначенні розмірів зубців усіх зубчастих коліс, називають теоретичним вихідним контуром або простіше вихідним контуром. Параме­три вихідного контуру стандартизовані (ГОСТ 13755-81). Ви­хідний контур - це зубчаста рейка з рівномірно розміщеними прямобічними зубцями трапецевидної форми, симетричними відносно їх середини.Ділильна поверхня вихідного контуру - це площина. При перетині ділильної поверхні з площиною, перпендикулярною до неї і розміщеною вздовж рейки, одержуємо ділильнпряму. Товщина зубця s і ширина западини e по ділильній прямій рівні між собою.Всі геометричні параметри вихідного контуру виражаються через модуль т. Це - стандартна величина (ТОСТ 9563-60). Модуль вимірюється у міліметрах. Всі модулі діляться на два ряди. Перший ряд вміщує ті значення, які рекомендуються для ви­користання у першу чергу. Для вихідного контуру hа = h*ат - висота головки вихід­ного контуруhf= hf*m - висота ніжки вихідного контуру, с = с*т - радіальний зазор пари вихідних контурів, накладених один на одного. Hl= hl*m — гранична висота зубця. Згід­но з ГОСТ13755-81 α=20°,h*а=1, hf*=1,25, hl*=2, с =0,25.

37

37) Короткі відомості про способи нарізання зубчастих коліс

Існують два принципово різних способи нарізання зу­бчастих евольвентних коліс: метод копіювання і метод обко­пування.

При методі копіювання профіль зубця інструмента криволінійний (фасонний) і його форма відповідає западині між двома сусідніми зубами. Цей метод реалізують за допо­могою модульних дискових або пальцьових фрез на горизонтально-фрезерному верстаті, за допомогою стругальних або довбальних різців, за допомогою протяжок або зубодовбальних головок. Заготовка зубчастого колеса являє собою циліндричний диск і ріжуча кромка інструменту при цьому способі нарізання формує западину між двома сусідніми зу­бцями. якщо нарізання здійснюється модульними фрезами, стругальним або зубодовбальним різцем, або западини між всіма зубцями колеса одночасно, якщо нарізання здійснюється за допомогою протяжок або зубодовбальних головок.

Фреза з ріжучою частиною, виконана по формі западини між дво­ма зубцями. Пальцева фреза також виконана по формі запа­дини. Їй надається обертальний рух, а подача заготовки у напрямку осі нарізуваного колеса. При нарізанні зубчастих коліс за методом обкочування профіль зубця нарізуваного колеса одержуюль як обгинаючу, різноманітних положень інструмента, криву. При цьому мето­ді відносний рух інструмента і заготовки такий же, як і в зви­чайній зубчастій передачі. Зачеплення інструмента і заготовки у процесі нарізання на верстаті називають верста­тним зачепленням. Цей метод на практиці використовується при нарізанні зубчастих коліс з допомогою довб "яків на зубо- довбальних верстатах , за допомогою інструмен­тальних рейок на зубостругальних верслатах і з до­помогою черв'ячних фрез на зубофрезерних верстатах.

38

38) Верстатне зачеплення. Визначення основних розмірів зубчастого колеса по картині верстатного зачеплення

Зачеплення інструмента і заготовки в процесі нарізання зубців на верстаті називають верстатним зачепленням. Геометрія ін­струментальної рейки співпадає з геометрією вихідного кон­туру, за винятком головки зубця, яка має округлення і її висо­та більша на величину с*т.

Центроїдами у цьому зачепленні є пряма лінія з боку гребінки і коло з боку нарізуваного колеса. Їх прийнято відповідно називати початковою прямою і початковим колом. Радіус поча­ткового кола такого зачеплення позначається rw0.

У процесі нарізання зубчастого колеса можливі три ви­падки розміщення гребінки по відношенню до заготовки ко­леса. Перший випадок: гребінка розміщена по відношенню до заготовки так. шо її ділильна пряма знаходиться по відношен­ню до центра заготовки дальше, ніж початкова пряма. Другий випадок: ділильна і початкова пряма у зачеплен­ні співпадають. Зубчасте колесо, яке при цьому отримуємо, називають нульовим. Третій випадок: гребінка розмішена по відношенню до центра заготовки так. що ділильна пряма ближча до центра за­готовки, ніж початкова пряма. Нарізуване зубчасте колесо називають від'ємним.

Визначимо основні розміри зубчастого колеса, користу­ючись картиною верстатного зачеплення. Лінія NB2 - лінія за­чеплення. Гострий кут, який утворює лінія зачеплення з початковою прямою, називається кутом зачеп­лення. У цьому зачепленні aw0= α. Діаметр ділильного кола колеса d =m z.

Діаметр основного кола колеса d = d соs α. Величина Δуm називається зрівнювальним зміщенням, а Δу - коефіцієнт зрівнювального зміщення. Діаметр кола вершин нарізуваного колеса дорівнює:

dа = d+ 2(h*аm + хт - Δут).

Далі діаметр кола западин колеса:

df=d+ 2(хт - h*аm*т).

Висота зубця:

h= (2 h*аm + с*т - Δут) .

Товщина зубця по ділильному колу s = еw0

s=0.5πm+ 2 хтtg α.

39

39) Поняття про підрізання та загострення зубців зубчастих коліс

В результаті нарізання зубців можна одержати зубчасте колесо, форма зубців якого така, як показано на рис 1

Ц е явище називають підрізанням зубців. Явище це є негативним, так як при ньому зменшується міцність зубців. Розглянемо випадок, коли гребін­ка розміщена так, що її лінія гранич­них точок знаходиться вище точки N. При цьому, точка контакту зубця ін­струмента і зубця нарізуваного колеса лежить справа від точки N, а нормаль до евольвенти і зубця інструмента в точці у спільна Розглянемо положення гребінки дещо ближче до центра заготовки, коли лінія граничних то­чок проходить нижче точки N. Тоді точка контакту у' буде лівіше точки N. У такому випадку нормалі до евольвенти і зу­бця інструмента в точці у' не співпадають, тобто зубець ін­струмента в процесі нарізання буде зрізати певну нижню час­тину евольвенти і зубець буде набувати форми, шо показана на рис.1.

Таким чином, умовою, при якій має місце відсутність під­різання зубців, є розміщення крайньої точки контакту між зу­бцями інструмента і колеса правіше точки N.

Поряд з підрізанням зубців існує і інше явище, яке нази­вають загостренням зубців. У загостреного зубця товщина зу­бця по колу вершин дорівнює нулю, тобто Sа =0. Це явище та­кож негативне, так як знижується міцність зубця біля його ве­ршини. Загострення зубців виникає при нарізанні зубчастих коліс з великими коефіцієнтами зміщення. На практиці, як правило,недопускають,щобSа<0,25т.Якщо ця нерівність виконується, зубець вважають загостреним. Таким чином, щоб були відсутніми і підрізання, і загострення зубців зубчас­тих коліс, необхідно задовольняти нерівності

40

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]