Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен с 28.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
32.8 Кб
Скачать

42 Шляхи вирішення екологічних проблем енергетики.

Альтернатива нестримному нарощуванню енергетичних біцепсів існує. Вона полягає в підвищенні енергоефективності: краще менше, та краще. Джерела енергії, які використовує людство, поділяються на відновлювані — енергія Сонця, вітру, морських припливів, гідроенергія річок, внутрішнього тепла Землі — й невідновлювані — викопне мінеральне паливо та ядерна енергія. Перші не порушують теплового балансу Землі, оскільки під час їх використання відбувається лише перетворення одних видів енергії на інші.  є теплова межа, яку людство не повинне переступати, інакше це матиме для нього катастрофічні наслідки. Для зменшення шкоди від цих забруднень вдаються до таких технологічних заходів: – вугілля перед його спалюванням у топках ТЕС очищають від сполук сірки; –вловлюють із диму ТЕС оксиди сірки й азоту, пропускаючи його крізь спеціальні поглиначі; – частинки золи й сажі вловлюють за допомогою установок типу «Циклон» та іншими способами; – для зменшення токсичності вихлопних газів автомобілів застосовують регулювання двигунів, переходять на «екологічно чисті» марки палива, встановлюють на автомобілях спеціальні каталізатори, що допалюють чадний газ до вуглекислого, і т. д.

43 Вплив на навколишнє середовище промислових об’єктів і технологій

При спалюванні вугілля, дров та інших видів твердого, а також рідкого палива в атмосферу

викидається велика кількість диму, сажі, часток палива, що не згоріли, сірчистого ангідриду та інших шкідливих речовин. Околиці засмічуються золою, шлаками і пилом від них.

Надходження в повітря великої кількості продуктів згоряння, особливо в великих промислових центрах, різко змінює його склад, часто наближаючи концентрацію токсичних речовин до межі допустимих норм у значенні впливу їх на здоров'я людини.

Максимальні гранично допустимі концентрації токсичних речовин в атмосфері обмежені

суворими санітарними нормами, наприклад, окису вуглецю до 3,0 г, сірчистого ангідриду до

0,5 г, окислів азоту до 0,08 г, нетоксичного пилу до 0,5 г, сажі до 0,15 г у 1 м3 повітря

44 Вплив на навколишнє середовище транспортних об’єктів і технологій.

Одним з негативних факторів є зростаючий шкідливий вплив їх на навколишнє середовище та

здоров’я людини. Це зумовлено, насамперед, викидом значної кількості шкідливих речовин та

шумом, що супроводжує роботу автомобіля. Потрапляючи в атмосферу, водойми, грунт шкідливіречовини негативно впливають на біосферу. До числа шкідливих компонентів відносяться і тверді викиди, що містять свинець і сажу, на поверхні якої адсорбуються циклічні вуглеводні. Закономірності розповсюдження в навколишньому середовищі твердих викидів відрізняються від закономірностей, характерних для газоутворюючих продуктів. Окремі фракції, осідаючи поблизу від центра емісії на поверхі грунту і рослин, в результаті накопичуються у верхньому шарі грунту. Дрібні фракції утворюють аерозолі і розповсюджуються з повітряними масами на великі відстані. Забруднення середовища мешкання водним транспортом відбувається по двох каналах: по-перше,

морські і річкові судна забруднюють біосферу відходами, одержаними в результаті

експлуатаційної діяльності, і по-друге, викидами у випадках аварій суден з токсичними

вантажами, здебільшого нафтою і нафтопродуктами.

В умовах звичайної експлуатації основними джерелами забруднення є суднові двигуни, і

насамперед головна енергетична установка, а також вода, використана для миття вантажних

танків, і баластна вода, що зливається за борт із вантажних танків.Літаки газотурбінні двигуни працюють на авіакеросині, хімічний склад якого дещовідрізняється від автомобільного бензину та дизельного палива кращою якістю з меншим вмістом сірки та механічних домішок. По-третє, головна маса відпрацьованих газів викидається повітряними суднами безпосередньо у повітряному просторі на відносно великій висоті, при високій швидкості та турбулентному потоці, і лише невелика частка – у безпосередній близькості від аеропортів та населених пунктів