Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
socalna-poltika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
384 Кб
Скачать

Мережа територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) станом на 01.01.2012

Установи

Кількість установ, відділень

Обслуговано, тис. осіб

територіальні центри

735

1432,6

відділення соціальної допомоги вдома

894

476,1

відділення сошально-пооутової адаптації

601

375,9

відділення соціально-медичних послуг

204

164.9

стаціонарні відділення

340

10,3

відділення організації надання адресної грошової та натуральної допомоги

562

596,9

інші підрозділи територіальних центрів

243

79,5

У 2009 році постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1417 „Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)" затверджено нову редакцію Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та Перелік соціальних послуг, умови та порядок їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Вищезазначеним нормативно-правовим актом розширено категорії осіб, які мають право на отримання соціальних послуг у терцентрах. Так, право на їх отримання набули:

  • інваліди НІ групи;

  • хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності), у разі, якщо вони не здатні до самообслуговування;

  • малозабезпечені громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв'язку з безробіттям, за умови, що вони зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

-громадяни, які постраждали внаслідок стихійного лиха, катастроф і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів.

Крім того, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надано право створювати, у разі потреби, спеціалізовані відділення для обслуговування вдома інвалідів з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, з психічними розладами, інших категорій громадян, які не здатні до самообслуговування.

Знято обмеження щодо прийняття на обслуговування до тері іентру інвалідів з психічними захворюваннями, осіб, які мають онкологічні захворювання IV клінічної групи, СШД.

Приведено у відповідності до Закону України ,Д1ро соціальні послуги" порядок обслуговування осіб похилого віку, інвалідів, які мають рідних. Такі особи отримують соціальні послуги на платній основі відповідно до затверджених тарифів та у відповідності до переліку послуг.

Для максимального задоволення потреб громадян впродовж 2010-2012 років проводилася робота з розвитку нових видів соціальних послуг та інноваційних форм соціальної роботи, зокрема:

- залучення до навчання за різними напрямами через надання соціально- педагогічної послуги „Університети третього віку" майже 5 тис. осіб в 16 регіонах (у 2008-2009 роках були тільки у містах Ковелі Волинської області та Києві);

  • запровадження на базі територіального центру Печерського району м. Києва надання послуг паліативної допомоги за місцем проживання вдома невиліковно хворим одиЕюким непрацездатним громадянам. Впродовж 2010-2011 років відповідно до наказу Мінпраці від 28.10.2010 № 342 на базі терпентру проведено апробацію цієї інноваційної моделі надання послуг;

  • запровадження нових підходів в організації надання соціальних послуг шляхом утворення мультидисциплінарних команд, відповідно до наказу Мінсоціюлітики від 26.12.2011 № 568;

^

28

- соціальне обслуговування осіб з психічними розладами вдома (у 2008 році обслуговування цієї категорії осіб здійснювалось у м. Києві, у 2011 -у Волинській, Харківській, Черкаській областях);

- надання особам похилого віку та інвалідам транспортних послуг через спеціально створені транспортні служби;

- надання пенсіонерам та інвалідам інформаційних послуг, здійснення соціального супроводу, надання „швидкої соціальної допомоги", юридичних консультацій тощо через нові структурні підрозділи „Соціальний офіс".

Вперше^відцовідцо до наказу Мінсоцполітики України від 03.08.2011 № 3_04 проведено апробацію підв^п^^^Iііа_^^а^1^ф^II^и^^^л^^н;нта^II| дистанційного навчання завідувачів відділень соціальної допомоги вдома та середнього медичного персоналу-в соціальних_ установах та закладах-"Полтавської області. Вш"ч1іггься~мб"жливість поширення цього досвіду на всі регіони.

Зросла чисельність осіб, які отримують соціальні послуги за плату. Так, у 2009 році платних соціальних послуг отримали 120,7 тис. осіб на загальну суму 1,6 млн.грн., впродовж 2011 року - 159,2 тис. осіб, на загальну суму - 20,2 млн. гривень.

15 березня 2012 року прийнято Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання соціальних послуг", шо

дасть можливість забезпечити диференційований підхід з оплати соціальних послуг, що надає територіальний центр.

Діяльність інтернатних установ системи органів праці та соціального захисту населення

На сьогодні мережа стаціонарного соціального обслуговування нараховує 324 будинки-інтернаги, у тому числі 74 будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів, 38 пансіонатів для ветеранів війни та праці, 152 психоневрологічний інтернат, 5 спеціальних будииків-інтернатів, 55 дитячих будинків-інтернатів.

На даний час в інтернатних установах проживає майже 55 тис. громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів.

У квітні 2011 року проведено Всеукраїнську нараду шодо діяльності будинків-інтернатів, за результатами якої:

  • створено Урядову телефонну „гарячу лінію";

  • створені Наглядові ради за діяльністю інтернатних установ;

  • створені Громадські ради при кожному будинку-інтернаті;

-створено Робочу групу по удосконаленню нормативно-правових актів шодо діяльності інтернатних установ системи органів праці та соціального захисту населення при Мінсоцполітики;

29

— внесено зміни до Порядку зарахування та використання коштів, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом або органами праці та соціального захисту населення установам (закладам), де особи перебувають на повному державному утриманні;

-затверджено наказом Мінсоцполітики від 09.11.2011 № 432 Типове положення про спеціальний будинок-інтернат;

-затверджено наказом Мінсоцполітики від 20.03.2012 № 150 „Перелік товарів, робіт та послуг, на закупівлю яких спрямовуються кошти, що підлягають перерахуванню Пенсійним фондом України та органами праці та соціального захисту населення установам, де особи перебувають на повному державному утриманні".

З метою впровадження активної фази реформ соціальних послуг шляхом започаткування деінституалізації інтернатних установ планується у будинках-інтернатах системи органів праці та соціального захисту населення:

  • створення відділень денного перебування інвалідів та дітей-інвалідів;

  • створення відділень тимчасового перебування;

  • активізація діяльності молодіжних відділень дитячих будинків інтернатів;

  • створення трудових майстерень.

Формування систем реінтеграції бездомних осіб та соціального патронажу осіб, звільнених віл вибування покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк

Мінсоцполітики разом з регіональними органами праці та соціального захисту населення вживаються заходи з розвитку систем реінтеграції бездомних осіб та соціального патронажу осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк (далі - звільнені особи).

Прийнято закони України „Про внесення змін до Закону України „Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" та „Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк,.

Прийнято постанови Кабінету Міністрів України:

від 01.06.2011 № 570 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2010 р. № 538".

від 17.08.2011 № 895 ,ДТро затвердження Порядку реєстрації місця проживання або перебування бездомних осіб".

Видано низку наказів, зокрема:

Мінпраці від 18.01.201 і № 6 „Про затвердження Методичних рекомендацій щодо запровадження соціального супроводження самостійного проживання бездомних осіб".

Мінсоцполітики від 19.04.2011 № 135 „Про затвердження Типового положення про центр обліку бездомних осіб";

зо

Мінсоцполітики від 19.07.2011 № 283 „Про затвердження Порядку здійснення соціального патрулювання";

Мінсоцполітики від 09.11.2011 № 432 „Про затвердженій Типового положення про спеціальний будинок-інтернат";

Мінсоцполітики, МВС.'МОЗ, Мінюсту „Про затвердження Порядку взаємодії суб'єктів соціального патронажу звільнених осіб" від 07.11.2011 № 429/831/769/3279/5.

Розвивається мережа закладів, установ відповідного спрямування. За даними регіональних управлінь праці та соціального захисту населення в Україні станом на 01.01.2012 функціонує 139 (01.01.2011 - 135) суб'єктів, що надають соціальні послуги бездомним особам та звільненим особам.

31

За даними регіональних управлінь праці та соціального захисту населення впродовж 2011 року центрами обліку бездомних осіб виявлено понад 12,5 тис. осіб, закладами (установами) для зазначених категорій населення, що надають тимчасовий притулок, обслуговано понад 7 тис. осіб.

За даними МВС України зареєстровано місце проживання або перебування понад 10 бездомних осіб, оформлено майже 1,7 тис. паспортів громадянина України.

Одним з інструментів забезпечення соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, є діяльність спостережних комісій. Станом на 01.01.2012 в Україні діє 636 (01.01.2011 - 652) спостережні комісії. Чисельність звільнених осіб, які звернулися до спостережних комісій за наданням відповідної допомоги впродовж 2011 року, становить майже 9 тис. осіб (впродовж 2010 - 9,1 тис. осіб).

Заклади соціального захисту для бездомних осіб та спеціалізовані установи для осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]