Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з комп. арх..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
449.02 Кб
Скачать

38. Поняття сервіс-орієнтованого архітектури. Web-сервіси: переваги та недоліки, стандарти в основі Web-сервісів.

Се́рвис-ориенти́рованная архитекту́ра (SOA, англ. service-oriented architecture) — модульный подход к разработке программного обеспечения, основанный на использовании распределённых, слабо связанных (англ. loose coupling) заменяемых компонентов, оснащённых стандартизированными интерфейсами для взаимодействия по стандартизированным протоколам.

Программные комплексы, разработанные в соответствии с сервис-ориентированной архитектурой обычно реализуются как набор веб-служб, взаимодействующих по протоколу SOAP, но существуют и другие реализации (например, на базе jini, CORBA, на основе REST).

Интерфейсы компонентов в сервис-ориентированной архитектуре инкапсулируют детали реализации (операционную систему, платформу, язык программирования) от остальных компонентов, таким образом обеспечивая комбинирование и многократное использование компонентов для построения сложных распределённых программных комплексов, обеспечивая независимость от используемых платформ и инструментов разработки, способствуя масштабируемости и управляемости создаваемых систем.

Веб-служба, веб-сервіс (англ. web service) — програмна система, що ідентифікується рядком URI, та публічні інтерфейси та прив'язки якої визначені та описані мовою XML. Опис цієї програмної системи може бути знайдено іншими програмними системами, які можуть взаємодіяти з нею відповідно до цього опису з використанням повідомлень, що базуються на XML та передаються за допомогою інтернет-протоколів.

Опис веб-служб організацією W3C відноситься до багатьох різних систем, але в основному термін стосується клієнтів та серверів, що взаємодіють за допомогою XML повідомлень по SOAP стандарту. В обох випадках робиться припущення, що існує також опис доступних операцій у форматі WSDL. Хоча наявність цього опису не є вимогою SOAP, а радше передумовою для автоматичного генерування коду на платформах Java та .NET на стороні клієнта.

Стандарти, що використовуються веб-службами

  • XML: Розширювана мова розмітки, призначена для зберігання і передачі структурованих даних;

  • SOAP: Протокол обміну повідомленнями на базі XML;

  • WSDL: Мова опису зовнішніх інтерфейсів веб-служби на базі XML;

  • UDDI: Універсальний інтерфейс розпізнавання опису та інтеграції (Universal Discovery, Description, and Integration). Каталог веб-служб і даних про компанії, що надаються веб-служби для загального користування або конкретним компаніям.

Переваги веб-служб

  • Веб-служби забезпечують взаємодію програмних систем незалежно від платформи

  • Веб-служби базуються на відкритих стандартах та протоколах. Завдяки використанню XML досягається простота розробки та відлагодження веб-служб

  • Використання інтернет-протокола HTTP забезпечує взаємодію програмних систем через міжмережевий екран

Недоліки веб-служб

  • Більш низька продуктивність у порівнянні з технологіями CORBA, DCOM за рахунок використання текстових XML повідомлень

39. Компоненти архітектури Web-сервісів. Протоколи для Web-сервісів. Приклад реалізації серверної частини Web-сервісу.

Основные особенности веб-архитектуры

  • отсутствие необходимости использовать дополнительное ПО на стороне клиента – это позволяет автоматически реализовать клиентскую часть на всех платформах;

  • возможность подключения практически неограниченного количества клиентов;

  • благодаря единственному месту хранения данных и наличия системы управления базами данных обеспечиваются минимальные требования для поддержания целостности данных;

  • доступность при работоспособности сервера и каналов связи;

  • недоступность при отсутствии работоспособности сервера или каналов связи;

  • достаточно низкая скорость Веб сервера и каналов передачи данных;

  • относительно объема данных – архитектура Веб систем не имеет существенных ограничений.