Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бухоблік.шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать
  1. Облік розрахунків з бюджету

Податки — це обов’язкові платежі, які належить сплатити юр. чи фіз. особі до держ. чи місцевого бюджету (ПДВ,под. з прибутку, акц. збір, приб. под. з доходів гром., под. на землю, з власників трансп. засобів, комун.под.). По ПДВ виникає необх. вести облік под. кредиту (зобов’яз. бюдж. перед п-ством) і под. зобов’яз. (зобов’яз. п-ства перед бюдж.). Под. кредит оплачується постачальникам матеріалів, послуг і зменшує величину зобов’яз. перед бюджетом. Под. зобов’язання — це заг. сума податку, що нарах. до бюджету і сплачується п-ству покупцями за відвантажену готову продукцію і замовниками за виконані роботи. Так до бюджету сплач. різниця в сумі под. зобов’яз. та кредиту.

Рахунок 64 Кт- зобов’яз. перед бюдж. при нарах.платежів, Дт — погаш. зобов’язань та зменш. на суму под. кредиту.

Бюджету при цьому сплачується різниця в сумі под. кредиту і под. зобов’язання: Д-т 64 К-т 31

66.Облік оплати праці. Заробітна плата — це винагорода в грош. формі працівнику за затрачену працю. Вимір. затрати праці відпрацьованим часом або обсягом викон. роботи чи вигот.ї прод. Основа орг.опл. праці: тарифні системи, системи преміювання, контрактна, труд.договорів і держ.норм. акти. Тарифною системою встановлюється рівень оплати праці за одиницю роб. часу залежно від кваліфікації і умов праці. Преміальними системами встановлюються показники і рівень премій. Контракти — це письмові договори п-ства з працюючим, яким також встановлюється обсяг, якість роботи, строк викон. та рівень оплати. Укладаються контракти, як правило, на тривалий час. Труд. договір — це теж письмова угода п-ства з працюючим,уклад.1 раз. Функції з обліку чисельності і складу працюючих на великих п-ствах виконує відділ кадрів або інспектор по кадрах, а в разі відсутності їх на малих п-ствах — будь-який працівник, признач. наказом керівника. Функціями по обліку кадрів є: докум. оформ. зарахування на роботу, переміщ., надання відпустки та звільнення, а також облік наявності і руху працюючих та надання даних для звітності.

Залежно від системи оплати праці (погодинна, відрядна, індивідуальна, бригадна) та врегульованих взаємовідносин п-ства з працюючими застос. різні первинні док., якими оформ. затрати праці і згідно з якими нарах. з\п працюючим.

Підставою для нарах. з\п при погодинній оплаті служить табель обліку роб. часу, який є іменним спис­ком працюючих, до якого щоденно записуються дані про відпрац.час у годинах, а при неявках — причини. Табельного обліку достатньо для нарах. зарплати в разі погодинної оплати.

Підставою для нарахування заробітної плати робітникам у разі відрядної оплати служать різні док.: наряди, маршрутні листи, рапорти (відомості) виробітку та деякі інші.

В кінці місяця дані про виробіток і зарплату групуються і нагромадж.: за особовими рах.працюючих, видами прод., що вироблялася чи робіт, що виконув., видами оплат. На підставі цих даних склад. розрах. і платіж. відомості, які виступають первинними док. для обліку розрах. по опл. праці, як регістри аналіт. обліку розрах. по опл. праці.