Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VB_1 Mетодичка-Exel_укр_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

7. Константи

Константа – це величина, яка не міняється в процесі виконання програми.

Синтаксис опису константи:

Const <ім'я_константи> As <тип> = <вираження>,

де <вираження> — це будь-яке значення, або формула, що повертає значення, яке повинне використовуватися як константа.

Наприклад,

наступний оператор визначає цілу константу m_Len: Const m_Len% = 30

наступний оператор визначає константу PI (коротке дійсне з плаваючою крапкою):

Const PI As Single = 3,14159

Як і змінні, константи можуть містити значення різних типів даних, але при цьому вони не міняють своїх значень під час виконання програми.

Зона видимості константи така ж як і змінної, для однієї процедури (локальна), для всього модуля або для всіх модулів і процедур, - тобто глобальна константа.

( Порада )

Якщо ви збираєтеся використовувати у програмі які-небудь константи, то рекомендується дати цим константам осмислені імена і описати їх в самому початку модуля, а потім використовувати усюди лише іменовані константи. Це не лише робить програму зрозуміліше, але і простіше в супроводі і відладці. Частіше значення тієї або іншої константи потрібно змінити (хоч би на якийсь час відладки), і тоді досить поміняти лише одне значення в описі іменованої кон­станти. Якщо ж безпосереднє значення використовувалося прямо в тексті коду програми, то змінити всі входження цього значення набагато складніше.

Окрім описуваних користувачем констант, існують ще зумовлені вбудовані константи, які включаються в тексти програм без попереднього опису. Відомості про зумовлені вбудовані константи, що використовуються для різних об'єктів додатків Microsoft Office і Visual Basic, можна знайти в довідці — у розділах опису властивостей об'єктів (рідше — в розділах опису ме­тодов). При іменуванні вбудованих констант використовується стандартне узгодження, що дозволяє визначити, до об'єктів якого застосування відноситься ця кон­станта. Наприклад, вбудовані константи, що відносяться до об'єктів Access, начинаються з префікса ас, до об'єктів Excel — з префікса xl, до об'єктів Word, — з префікса wd, та до об'єктів VBA, — з префікса vb.

VB і додатки Microsoft Office мають чималий список вбудованих констант, вживання яких не вимагає оголошення.

Наприклад, для відображення повного списку констант в Excel: використовується Object Browser, вибравши бібліотеку Excel і вказавши об'єкт Constants (всі константи починаються на xl), або вибравши бібліотеку VB for Applications і вказавши об'єкт Constants, можна побачити всі константи VB (вони починаються з vb).

8. Перетворення типів

Інколи може знадобитися перетворювати змінні одного типа в змінні іншого типа. Для цього в VB існує набір функцій з назвами, які утворюються таким чином: літера «С»+(повне або скорочене ім'я типа) (див. таблиця 2).

Таблиця 2. Перетворення типів змінних

Функція

Призначення

CBool(х)

Перетворення змінної х до логічного типу

CCur(х)

Перетворення змінної х до типу Currency

CDate(х)

Перетворення змінної х до типу Date

CLng(х)

Перетворення змінної х до типу Long

CDbl(х)

Перетворення змінної х до типу Double

CInt(х)

Перетворення змінної х до типу Integer

CSng(х)

Перетворення змінної х до типу Single

CStr(х)

Перетворення змінної х до типу String

CVar(х)

Перетворення змінної х до типу Variant

Окрім цих функцій, з метою перетворень різних типів даних використовується математичні функції Int() і Fix(), а також строкові функції Str(), Val() і Format().

Контрольні завдання по темі

1. Теоретичні питання

2. Тести

3. Практичні завдання

Оператори привласнення і вбудовані функції

9.Оператори привласнення

Оператори привласнення – це основа всіх обчислень в VB, складається із змінної, що розташовується зліва від знаку рівності (=) і формули, що розташовується з права. Як формула може виступати окрема величина або вираження, що складається із змінних, констант, операцій і функцій.

File_Name = “d:\vba\examples\exampl.xls”

Sс = Units * Price

10.Оператори коментарів

Коментар призначений для різного роду пояснень: по структурі; операціям або програмуванню. Коментар повинен починатися з апострофа (‘). Таким чином можна додати будь-які пояснення або текст, описи дій. Коментар може розташовуватися праворуч від оператора. Рядок що починається з апострофу не виконується, його можна лише бачити в тексті коду програми (лістингу).

11.Оголошення і привласнення об'єктних змінних

Об'єктні змінні оголошуються так само, як будь-які інші:

DIM   ім'я_змінної1   As  тип,

де тип набуває значення як правило, Object

Для привласнення значення об'єктній змінній:

Set имя_переменной= значення

Приклад. Наведена нижче процедура створює об'єктну змінну, привласнює їй об'єкт Range (клітина за адресою В5), і потім використовує цю об'єктну змінну для надання значення клітині:

Sub Рroc1()

Dim PR As Object

Set PR = ActiveSheet.Range(“B5”)

PR.Value = 10

End Sub

де ActiveSheet – активний лист, Range – один з методів звернення до клітини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]