Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPA_2010_6.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать
      1. Магнітні пускачі

Існує багато видів автоматичних схем керування електричними двигунами, пуск і зупинка яких здійснюються за допомогою кнопок. Такі схеми виконуються у вигляді окремих пристроїв, званих магнітними пускачами. Магнітний пускач - це один з видів контакторів, призначений для пуску трифазних асинхронних двигунів.

а - нереверсивна; б - реверсивна

Рисунок 6.19 – Схеми магнітних пускачів

для управління електродвигунами

На рисунку 6.19, а зображена схема керування електричним двигуном змінного струму з коротко замкнутим ротором за допомогою нереверсивного магнітного пускача. Ця схема містить контактора з трьома головними лінійними контактами Л1 і одним блок-контактом БК, що служить для його самоблокування після спрацьовування при натисненні кнопки К1 (Пуск), а також двох біметалічних теплових реле РТ1 і РТ2 для захисту двигуна від перевантаження. Ланцюг управління приєднується до ланцюга головного струму перед головними контактами пускача (точки А і Б), в іншому випадку при відключеному контакторі ланцюг управління залишилася б без напруги.

Схема працює таким чином. При натисканні кнопки К1 (Пуск) утворюється ланцюг: фаза А - нормально закритий контакт теплового реле КРТ1 - котушка контактора Р –контакт теплового реле КРТ2 - натиснута кнопка К1 - замкнута кнопка К2 (Стоп) - фаза Б. Оскільки через котушку контактора проходить струм, то вона замикає головні контакти і замикає блок-контакт БК. У результаті електродвигун Д, приєднаний до мережі, починає обертатися. При замиканні блок-контакту БК пускова кнопка К1 шунтується і може бути відпущена, тому що струм в котушку Р проходить тепер через блок-контакт БК.

При натисканні кнопки К2 (Стоп) ланцюг котушки знеструмлюється, тому розмикаються головні лінійні контакти Л1 і блок-контакт БК, а електродвигун зупиняється. Той же ефект досягається при відключенні напруги в ланцюзі головного струму або при зниженні його до 65% від номінального. Повторна подача напруги в ланцюг головного струму не викликає включення електродвигуна до тих пір, поки не буде знову натиснута кнопка К1 (Пуск). Таким чином, забезпечується так званий «нульовий захист».

Теплові реле РТ1 і РТ2 включені в ланцюг головного струму, і через них проходить весь струм електродвигуна. Ці реле мають розмикаючи контакти КРТ1 і КРТ2, що включені послідовно з котушкою Р. При нормальному навантаженні двигуна контакти реле КРТ1 і КРТ2 замкнуті. При перевантаженні двигуна одне або два реле (РТ1, РТ2) розмикають свої контакти КРТ1 і КРТ2, що викликає знеструмлення ланцюга котушки Р. Контакти Л1 і БК розмикаються, і електродвигун зупиняється. Подальший принцип роботи теплового реле описаний раніше. Оскільки теплові реле мають велику теплову інерцію, то вони не можуть захистити електродвигун при коротких замиканнях. Тому включення плавких запобіжників ПП необхідно навіть при наявності теплових реле.

При частому реверсуванні двигуна застосовується реверсивний магнітний пускач (рис. 6.19, б). Реверсивна схема збирається за принципом схеми самоблокування (див. рис. 6.18, б).

При включенні першого магнітного пускача електродвигун Д обертається в одному напрямку, а при вимиканні першого пускача та включення другого - у зворотному.

Одночасне включення обох пускачів неприпустимо, оскільки це може призвести до короткого замикання в ланцюзі головного струму. Щоб запобігти ввімкнення другого пускача, коли вже включений перший, в ланцюг котушки Р2 другого пускача включають розмикаючий контакт 2К1 першого пускача, і навпаки, в ланцюг котушки Р1 першого пускача включають розмикаючий контакт 2К2 другого пускача. Тому при включенні першого пускача його контакт 2К1 розмикається і натискання кнопки К2 не призводить до включення другого пускача. Аналогічно, натискання кнопки К1 при працюючому пускачі Р2 не може призвести до включення пускача Р1.

Для реверсування двигуна необхідно спочатку відключити працюючий двигун, а потім пустити його в зворотному напрямку. У схемі передбачається тільки одна спільна кнопка «Стоп» - КСП, що включена у нерозгалужену частину ланцюга, куди включені також контакти теплових реле КРТ1 і КРТ2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]