Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лбораторна 4 до тодоровича.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4 Підготовка Флюсів

Необхідно відзначити, що відомі пристрої для сушіння флюсів, як правило, кустерні і малоефективні, не дають можливість здійснювати контроль режимів їх підготовки Крім того, недопустимі довгі перерви між підготовкою зварювальних матеріалів і їх використанням. В іншому випадку потрібна повторна підготовка, оскільки при зберіганні вони не захищені від контакту з навколишнім середовищем.

При розробці пристроїв для сушіння флюсів передбачалося управління температурним режимом, забезпечення безперебійної роботи зварювальних постів, простоті обслуговування ремонті, узгодження зовнішніх розмірів з габаритами пересувних пристроїв.

Відмінною ознакою даних пристроїв є те, що як джерело нагріву використовуються теплоелектронагрівачі (ТЕН), управління температурним режимом - автоматичне.

Пристрій для сушіння флюсу УСФ складається з 2-х камер. Верхня камера, де встановлені рівномірно за об'ємом ТЕНи, служить для прожарення флюсу. У нижню (витратну) камеру флюс потрапляє після сушіння з верхньою і витрачається в міру необхідності. Герметичне виконання нижньої камери запобігає проникненню вологи.

Для зниження тепловтрат в навколишнє середовище корпуси пристроїв ізольовані асбестокартоном.

. Розрахунки показують, що тривалість виведення пристрою на заданий температурний режим прямопропорційна різниці необхідної температури Т і початковою То зварювального матеріалу.

Т=К(Т-Т0)

Для сушіння флюсів:

К=(mф*Сф)У(Кл*µ*U2/R)

де: mф-маса флюсу, г;

Cф-питома теплоємність флюсу Дж/гград. (є розрахунках можна прийняти Сф=0.71)

Кл - постійна електричному ланцюгу, залежить від способу з'єднання окремих ТЕН. Відповідно n П/п при паралельному з'єднанні окремих ТЕН (п- кількість ТЕН) і п/р2 і р2/n- відповідно, при послідовному з'єднанні Р груп ТЕН, кожна з яких складається з однакової кількості паралельно сполучених окремих ТЕН паралельному з'єднанні Р груп ТЕН, кожна з яких складається з однакової кількості Р послідовно сполучених окремих ТЕН, термічний ККД пристрою, рівніш відношенню потужності, що витрачається на нагрів зварювальних матеріалів, до споживаної потужності)

U- напруга живлення, В; R -- електричний опір одного ТЕН, Ом.

Після виходу пристроїв для просушування зварювальних матеріалів на режим температура підтримується постійною за допомогою терморегуляторів.

У трубопровідному будівництві застосовують в основному три типи електродів -рутилові, фтористо-кальцієві, органічні.

Таблиця 4.1 Режими сушіння флюсів

Зварювальні флюси

Колір флюсу

Температура сушіннл,град

Тривалість сушіяня,год.

Найменування

Марки

1

2

3

4

6

Флюси: Плавлені

АН-348-А

АН-22 АНн50

Жовтий і коричневий всіх відтінків

Жовтий всіх відтінків і світло-корнчневкй Білий і жовтий всіх відтінків, світло-корнчневнй

300-350

300-350 300-350

1,0-1,5

1,0-1,5

1,0-1,5

І Керамічні

КВС-19 ВСКФ-60

Сіро-коричневий Дімчато-коричневнй

250-300 350^00

1,0-1,5 1,5