Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansove.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать
  1. Поняття фінансової діяльності і фінансової системи держави.

Фінансова діяльність — це:

• процес збирання, розподілу (перерозподілу) та використання коштів, що забезпечують виконання завдань і функцій держави;

• діяльність уповноважених державних органів, органів місцевого самоврядування, пов’язана з прямим плановим збиранням і розподілом коштів.

Фінансова система держави є відображенням форм і методів конкретного використання фінансів в економіці і відповід­ною до задіяної моделі економіки та значною мірою визначається нею.

Фінансова система — це сукупність різноманітних видів фондів фінансових ресурсів, сконцентрованих у розпорядженні держави, нефінансового сектора економіки (господарських суб'єктів), окремих фінансових інститутів і населення (домогосподарств) для виконання покладених на них функцій, а також для задоволення економічних та соціальних потреб.

Фінансові системи мають певні характерні риси:

— кожна ланка фінансових систем має властиві їй методи мобілізації коштів для створення фондів фінансових ресурсів та свої напрямки й методи їхнього використання;

— кожна ланка фінансової системи є відносно самостійною, має власну специфічну сферу застосування;

— між ланками фінансової системи існують тісний взаємозв'язок і взаємна обумовленість, кожна ланка може успішно функціонувати лише при досконалості й ефективності системи в цілому;

— фінансова система держави досягає найбільшої ефективності лише тоді, коли відлагоджена та законодавче закріплена діяльність кожної її ланки;

— залежно від факторів, що впливають на організацію фінансів, насамперед на формування й використання фондів фінансових ресурсів, кожна ланка фінансових систем може поділятися на менші підрозділи.

Поділ фінансової системи на окремі ланки — явище об'єктивне, зумовлене потребами економічного розвитку. Структура фінансової системи — динамічна і не може розглядатися в статичному вигляді.

2. Поняття і роль фінансового права.

Фінансове право - це сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини у сфері збирання, розподілу та використання органами державної влади та місцевого самоврядування грошових коштів із метою забезпечення виконання покладених на ці органи завдань і функцій.

3. Предмет і метод фінансового права.

Предметом фінансового права є суспільні відносини, що виникають у процесі здійснення державою та місцевим самоврядуванням фінансової діяльності за освітою, розподілу та використання грошових коштів. Головна особливість суспільних відносин, що є предметом фінансової права, полягає в тому, що вони виникають у процесі фінансової діяльності держави і органів місцевого самоврядування. Звідси і друга особливість - вони являють собою різновид майнових стосунків, тому що виникають із приводу фінансових ресурсів, грошових коштів. Це - фінансові відносини, однією із сторін в яких виступає держава або орган місцевого самоврядування

Методи фінансового права - це кошти, прийоми і способи вивчення фінансового законодавства, фінансово-правових явищ і процесів. Маючи свої методи і способи правового регулювання, що відрізняються від інших галузей права, фінансове право займає в системі російського права також самостійне місце. Для визначення предмета регулювання та встановлення меж цієї галузі права існують певні критерії.

Головним з них є те, що фінансове право регулює суспільні відносини, що складаються в процесі фінансової діяльності держави, а його норми пов'язані з розподільною, контрольної та стимулюючої функціями держави при розподілі суспільного продукту і національного доходу в грошовій формі.

Метод фінансового права носить імперативний характер, однак у зв'язку з тим, що фінансове право регулює специфічні суспільні відносини - фінансово-правові відносини, що складаються в області акумуляції, перерозподілу та використання фондів грошових коштів, - при застосуванні імперативного методу повинні враховуватися об'єктивні економічні закони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]