Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тпспп.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать
  1. Дати визнаяення моделюванню потоків даних (процесів)

Модель системи визначається як ієрархія діаграм потоків даних (ДПД або DFD), що описують асинхронний процес перетворення інформації від її введення в систему до видачі користувачеві. Діаграми верхніх рівнів ієрархії (контекстні діаграми) визначають основні процеси або підсистеми ІС із зовнішніми входами і виходами. Вони деталізуються за допомогою діаграм нижнього рівня. Така декомпозиція продовжується, створюючи багаторівневу ієрархію діаграм, до тих пір, поки не буде досягнутий такий рівень декомпозиції, на якому процес стають елементарними і деталізувати їх далі неможливо.

Джерела інформації (зовнішня сутність) породжують інформаційні потоки (потоки даних), що переносять інформацію до підсистем або процесів. Ті у свою чергу перетворять інформацію і породжують нові потоки, які переносять інформацію до інших процесів або підсистем, накопичувачів даних або зовнішньої суті - споживачів інформації. Таким чином, основними компонентами діаграм потоків даних є:

  • зовнішня сутність;

  • системи/підсистеми;

  • процеси;

  • накопичувачі даних;

  • потоки даних.

  1. Основні компоненти діаграм потоків даних.

Зовнішня сутність

Зовнішня сутність є матеріальним предметом або фізичною особою, що є джерелом або приймачем інформації, наприклад, замовники, персонал, постачальники, клієнти, склад.

Зовнішня сутність позначається квадратом (малюнок 1), розташованим як би "над" діаграмою і що кидає на неї тінь, для того, щоб можна було виділити цей символ серед інших позначень:

Системи і підсистеми

При побудові моделі складною ІС вона може бути представлена в найзагальнішому вигляді на так званій контекстній діаграмі у вигляді однієї системи як єдиного цілого, або може бути декомпозирована на ряд підсистем.

Підсистема (або система) на контекстній діаграмі зображується таким чином (мал. 2.).

Процеси

Процес є перетворення вхідних потоків даних у вихідні відповідно до певного алгоритму. Фізично процес може бути реалізований різними способами: це може бути підрозділ організації (відділ), що виконує обробку вхідних документів і випуск звітів, програма, апаратне реалізоване логічний пристрій і так далі

Процес на діаграмі потоків даних зображується, як показано на малюнку 3.

Накопичувачі даних

Накопичувачем даних є абстрактний пристрій для зберігання інформації, яку можна у будь-який момент помістити в накопичувач і через деякий час витягувати, причому способи приміщення і витягання можуть бути будь-якими.

Накопичувач даних може бути реалізований фізично у вигляді мікрофіші, ящика в картотеці, таблиці в оперативній пам'яті, файлу на магнітному носієві і так далі Накопичувач даних на діаграмі потоків даних зображується, як показано на малюнку 4.

  1. В чому полягає побудова ієрархії діаграм потоків даних Побудова ієрархії діаграм потоків даних

Першим кроком при побудові ієрархії ДПД є побудова контекстних діаграм.

Якщо ж для складної системи обмежитися єдиною контекстною діаграмою, то вона міститиме дуже велику кількість джерел і приймачів інформації, які важко розташувати на листі паперу нормального формату, і крім того, єдиний головний процес не розкриває структури розподіленої системи. Ознаками складності (у сенсі контексту) можуть бути:

  • наявність великої кількості зовнішньої суті (десять і більш);

  • розподілена природа системи;

  • багатофункціональність системи з угрупуванням функцій, що вже склалося або виявленою, в окремі підсистеми.

Для складних ІС будується ієрархія контекстних діаграм. При цьому контекстна діаграма верхнього рівня містить не єдиний головний процес, а набір підсистем, сполучених потоками даних. Контекстні діаграми наступного рівня деталізують контекст і структуру підсистем.

Ієрархія контекстних діаграм визначає взаємодію основних функціональних підсистем проектованою ІС як між собою, так і із зовнішніми вхідними і вихідними потоками даних і зовнішніми об'єктами (джерелами і приймачами інформації), з якими взаємодіє ІС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]