Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держіспит(тести).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Блок питань з предмету: «Інженерна геологія».

346. Геодинамічна обстановка характеризується:

347. Головним чинником формування фізико-геологічних процесів є: діяльність агентів вивітрювання, діяльність поверхневих і підземних вод, перемерзання та промерзання порід, діял. внутрішніх сил Землі, діяльність людини.

348. До явищ, пов'язаних із діяльністю поверхневих вод, належать:підмивання берегів і їх руйнування,(морська річкова абразія), розмивання схилів, селі.

349. До явищ, пов'язаних із сукупною діяльністю поверхневих і підземних вод, належить: болота, просідання порід, карст,

350. До явищ, пов'язаних із сукупною діяльністю поверхневих і підземних вод на схилах, належить: зсуви, селі?

351. До явищ, пов'язаних із діяльністю лише підземних вод, належать:суфозія, пливуни

352. Внутрішні сили в гірських породах впливають на:

353. Явище карсту відбувається в результаті розчинення: карбонатів (вапняки доломіти), гіпси, ангідрити, галоліти.

354. Суфозією називається: винесення частинок породи за рахунок вилуговування

355. Основним чинником впливу морів і озер на береги є: висота і напрям хвиль, розмір припливів і відпливів, швидкість прибрежних течій, конфігурація і рельєф берегів, геологічна будова берегових укосів

356. Причиною порушення профілю динамічної рівноваги річки можуть бути: зміна ухилу річки(неотектон. рухи), швидкість розмиву берегів залежить від порід, що їх складають.

357. Зсув - це сковзаюче зміщення гірських порід на схилі під дією: поверхневих і підземних вод, Гравітації?

358. Для утворення селю необхідною умовою є: континентальний клімат з великимиамплітудами добових температур, і тривалими посухами, що змінюються дощами, 2-гірський рельєф, що обумовлює низьку стійкість г.п., продукти вивітрювання на схилах, і велику швидкість руху водних потоків, породи які легко вивітрюються чи розмиваються.

359. Щити древніх платформ є областями:

360. Плити древніх платформ є областями:

361. В основу інженерно-геологічної типізації територій закладена:

Блок питань з предмету: «Гідрогеологія».

362. Причиною, що не впливає на дефіцит прісної води на Землі на сучасний момент є:

363. Яка категорія не застосовується за ступенем прозорості підземних вод?:-прозора

злегка мутна, мутна, дуже мутна

364. Який параметр впливає на колір води?:хім.склад, домішки

365. Яка категорія не застосовується при визначені інтенсивністі запаху води?:розпад решток, Звстос!!!ніякого, дуже слабкий, слабкий, помітний, виразний, сильний, дуже сильний.

366. Смак та присмак визначається у воді, яка попередньо: підігріта до 20 градусів

367. Правильним визначенням водоносного комплексу є: регіонально розповсюджена водоносна товща порід, складена з декількох одно чи різновікових шарів водонасичених порід різнорідних за складом, що мають між собою гравітаційний зв’язок

368. За ступенем насиченості водою в розрізі зони аерації виділяються шари. Зайвим шаром у наведеному переліку є: Виділяються!!! Шар рослинний, шар капілярної кайми, проміжний шар. Зайвим, напевно, є зона певного насичення.

369. Грунтові води за класифікацією ОМ. Овчиннікова, поділяються на види. Серед наведених видів зайвими є: води річкових долин, води льодовикових відкладів, води степів пустель напівпустель, конусів виносу, передгірських похилих рівнин, води гірських областей, морських узбережь

370. На картах рівні напірних вод відображаються: гідроізогібсами?гідроізопєзи

371. Невірним твердженням, що живлення ґрунтових вод річкових долин здійснюється за рахунок: річкових вод

372. Для верховодки невірним твердженням є те, що вона: Вірне!!верховодка це- ділянка, де гірські породи повністю насичені водою, утв. на лінзах водотривких порід, що мають в плані обмежене розповсюдження.

373. Яка вертикальна гідродинамічна зона водообміну в артезіанських басейнах є зайвою у порівнянні зі схемою М.К. Ігнаговича?: 1-зона активного водообміну 2- зона відносно уповільненого водообміну, 3-зона дуже уповільненого водообміну374. Невірним твердженням у характеристиці артезіанського басейну є: Вірне!!! Артезіанський басейн – це сукупність артезіанських водоносних горизонтів та комплексів, що залягають в синклінальних спорудах (сучасне живлення, розвантаження, розповсюдження напору)

375. Артезіанський схил, це: своєрідний асиметричний бесейн артезіанських вод, з моноклінально пологим водоносними горизонтоми які виклинються по мірі занурення.

376. Устинова Т.І. виділяє чотири стадії гейзерного процесу. Яка з перерахованих нижче стадій зайва: 1-наповнення, 2-виливання, 3-виверження, 4-паровиділення

379. Турбулентний рух підземних вод підпорядкований квадратичному закону фільтрації. Його сформулював: Шезі, О.О. Краснопольський

14