Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
єк.б.у.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
115.56 Кб
Скачать

22.Облік руху грошових коштів у касі

Для узагальнення інформації про операції з готівковими грошовими коштами в касі підприємства Планом рахунків передбачений синтетичний рахунок 30 "Каса", що має наступні субрахунки:

301 "Каса в національній валюті";

302 "Каса в іноземній валюті".

Надходження грошових коштів в касу підприємства відображається за дебетом рахунку 30 "Каса". Видача готівки з каси підприємства відображається за кредитом рахунку 30 "Каса". На субрахунку 302 "Каса в іноземній валюті" облік операцій у валюті в перерахунку в національну валюту України ведеться по кожному виду валюти окремо. На аналізованому підприємстві ТОВ "Вічунай-Украйна" для обліку готівки використовують обидва субрахунки рахунку 30. Порядок відображення операцій з готівкою на рахунках бухгалтерського обліку . Бухгалтерський облік касових операцій:(надходження в касу)

  1. Отримані по чеку грошові кошти на виплату авансу по відрядженню працівника.Д.301, 302 К.311,312.(перв.док: Корінець чеки, прибутковий касовий ордер)

  2. Отримані по чеку грошові кошти на господарські потреби, на виплату відпускних Д.301 К.311(Корінець чеки, прибутковий касовий ордер)

  3. Повернений підзвітною особою залишок невитрачених сум, виданих на господарські потреби Д.301,302 К.372(Прибутковий касовий ордер)

  4. Отриманий аванс в рахунок поставки товарів (готівкова виручка)

Д.301 К.681(Прибутковий касовий ордер)

5.Отримана доплата за поставлені товари Д.301 К.361(Прибутковий касовий ордер)

6. Повернений залишок сум, виданих на відрядження Д301,302 К372(Прибутковий касовий ордер)

7. Внесено внесок до статутного фонду готівковими грошовими коштами в касуД.301,302 К.46(Прибутковий касовий ордер)

8. Отримані по чеку грошові кошти з поточного рахунку підприємства на виплату заробітної плати Д.301 К.311(Прибутковий касовий ордер)

Виплати з каси:

  1. Видані грошові кошти під звіт на відрядження Д.372 К.301, 302.( Видатковий касовий ордер)

  2. Видані працівнику грошові кошти під звіт на господарські потреби Д.372 К.301.( Видатковий касовий ордер)

  3. Виплачено відпускні Д.661 К.301( Видатковий касовий ордер)

  4. Здана готівка в касу банку для зарахування на поточний рахунок Д.311,312 К.301,302(Видатковий касовий ордер, квитанція до оголошення на внесення готівки)

  5. Виплачена сума орендної плати Д.685 К.301.( Видатковий касовий ордер)

  6. Видані кошти під звіт на господарські потреби Д.372 К.301.( Видатковий касовий ордер)

  7. Виплачена заробітна плата працівникам підприємства Д.661 К.301(Платіжна відомість, Видатковий касовий ордер)

  8. Видана позика працівнику підприємства Д.377 К.301(Видатковий касовий ордер)

  9. Виплачено аванс по заробітній платі працівникам підприємства Д.661 К.301(Платіжна відомість, Видатковий касовий ордер)

23.Порядок відкриття рахунків в установах банку.Види рахунків

Безготівкові розрахунки передбачають рух коштів по рахунках в банках юридичних чи фізичних осіб. Тому доцільно розглянути питання щодо видів рахунків та порядку їх відкриття.

Банки можуть відкривати поточні, депозитні, бюджетні, позикові рахунки, субра­хунки для філій, представництв тощо. Найбільш поширене сьогодні використання поточних та депозитних рахунків.

Поточні рахунки відкривають суб'єктам підприємницької діяльності для зберігання коштів і здійснення всіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України.

Депозитні рахунки відкривають підприємствам, фізичним особам на підставі укладеного депозитного договору між клієнтом і банком. Зберігання коштів на депозитному рахунку передбачає виплату відсотків згідно з договором.

Порядок відкриття рахунків:

Для відкриття поточних рахунків підприємства надають банку такі документи:

• заяву на відкриття рахунку встановленого зразка, підписану керівником та головним бухгалтером;

• копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної влади чи іншому уповноваженому органі, засвідчену нотаріально;

• копію належним чином зареєстрованого статуту, завірену нотаріально чи органом реєстрації (підприємства, які діють на підставі засновницького договору, подають нотаріально засвідчену копію цього договору);

• копію документа, який підтверджує поставлення підприємства на податковий облік, завірену податковим органом, нотаріально або уповноваженим праців­ником банку;

• картку із зразками підписів осіб, яким надано право розпорядження рахунком і підписання розрахункових документів, завірену нотаріально або вищою організацією.

До картки включається також зразок відбитка печатки підприємства. Новостворені підприємства, які ще не мають печатки, та фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності можуть не подавати відбиток печатки;

• довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду, в якій зазначається найменування установи банку;

• копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально або органом, що ви­дав довідку;

• документ, що підтверджує реєстрацію підприємства як платника соціальних страхових внесків, або його копію, засвідчену нотаріально або органом, що його видав, чи уповноваженим працівником банку.

Банк зобов'язаний відкрити поточний рахунок не пізніше десяти днів з моменту подання повного пакета документів.

Між банком та клієнтом укладається договір на розрахунково-касове обслу­говування, який є підставою для здійснення банком розрахунків відповідно до по­треб підприємства.