Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек_3_діагност клавіатури.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Список стандартних кодів помилок клавіатури для процедури post і діагностичних програм приведений нижче.

Код помилки Опис Несправність клавіатури

.301

Несправність скидання чи клавіатури "залипання" клавіші (XX .301,XX — шістнадцятковий скан-код)

.302

Заблокований вимикач клавіатури на системному блоці

.302

Обумовлена користувачем помилка тесту клавіатури

.303

Несправність клавіатури або системної плати: несправність контролера

.304

Несправність клавіатури або системної плати; висока частота синхронізації клавіатури

.305

Несправність джерела живлення +5 В клавіатури; у PS/2 вийшов з ладу запобіжник клавіатури

.341

Несправність клавіатури

.342

Несправність кабелю клавіатури ______

.343

Несправність кабелю або плати світлодіодів клавіатури

.365

Несправність кабелю або плати світлодіодів клавіатури

.366

Несправність інтерфейсного кабелю клавіатури

.367

Несправність кабелю або плати світлодіодів клавіатури

5. Як розібрати клавіатуру

Клавіатуру часто приходиться розбирати для ремонту і чищення. Клавіатуру можна розібрати на кілька сотень дрібних деталей, після чого зібрати її буде неможливо. Клавіатуру складається з чотирьох основних компонентів:

• кабелю:

• корпуса;

• панелі з клавішами;

• клавішних ковпачків.

Розібрати клавіатуру на ці чотири частини і замінити кожну з них досить просто, але не розбирайте панель із клавішами, інакше ви заплутаєтеся в безлічі пружинок, пластинок і ковпачків. На зворотну процедуру ви витратите багато часу, і успіх вам аж ніяк не гарантований.

6. Чищення клавіатури

Щоб підтримувати клавіатуру в робочому стані, її необхідно прочищати. Для профілактики рекомендується раз у тиждень (чи хоча б раз на місяць) чистити її пилососом. Замість пилососа для видування пилу і бруду можна використовувати мініатюрний компресор. Під час чищення за допомогою компресора тримайте клавіатуру клавішами вниз.

В усіх клавіатурах ковпачка-кнопки знімаються, чим можна скористатися, якщо клавіша працює погано. Наприклад, типова ситуація, коли клавіша спрацьовує не при кожнім натисканні. Причиною як правило виявляється бруд, що зібрався під клавішею. Знімати ковпачки з клавіш зручно U-подібним захоплювачем, призначеним для витягування з гнізд мікросхем. Підведіть загнуті кінці захвату під ковпачок, заведіть їх так, щоб вони зачепилися за нижній край ковпачка, і потягнiть нагору. Фірма IBM випускає і спеціальне пристосування для зняття ковпачків, але затиск для мікросхем краще. Знявши ковпачок, видаліть бруд струменем стиснутого повітря. Потім надіньте ковпачок на місце і перевірте роботу клавіші.

Не знімайте клавішу пропуску в 83- чи 84-клавішній клавіатурі — її дуже важко поставити на місце. У 101-клавішній клавіатурі використовується інша конструкція, що дозволяє знімати і встановлювати цю клавішу.

Може статися, що ви чим-небудь заллєте клавіатуру. Катастрофи при цьому не відбудеться, якщо швидко промити клавіатуру дистильованою водою, потім частково розібрати її й обполоскати тією ж водою всі деталі. Якщо пролита рідина висохла, дайте частинам клавіатури відмокнути. Після цього ще раз промийте її деталі приблизно в п'ятьох літрах води; усі непомічені вами залишки бруду змиються остаточно. Коли клавіатура цілком висохне, вона буде працювати. Напевно, ви здивуєтеся тому, що клавіатуру можна промивати водою, не наносячи збитку її компонентам. Це дійсно так, але вода обов'язково повинна бути дистильованою, тобто без осаду і розчинених мінеральних солей. І ще одне зауваження: клавіатуру треба цілком висушити, перш ніж підключати до комп'ютера. Залишки вологи можуть привести до коротких замикань у схемі. Не забувайте, що вода — гарний провідник.