Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Технічний коледж національного університету водного господарства та природокористування Лабораторна робота № 4

з курсу “Основи програмування та програмного забезпечення”

Рівне 2012

Лабораторна робота № 4 “ Лінійні алгоритми

” з курсу “ Основи програмування та програмного забезпечення”

Упорядники: Пастушенко В.Й., Шатний С.В.

Лабораторна робота 4. Лінійні алгоритми

4.1. Мета роботи

Навчитися складати найпростіші програми мовою програмування С.

4.2. Теоретичні відомості

Покажемо на прикладах принципи написання програм мовою С. Як правило, всяка програма починається з рядка - команди препроцесора: #include < >. Ця команда вказує компілятору які заголовні файли (*.h) треба підключити для того, щоб можна було у програмі використовувати функції (напр. printf ). Після директив препроцесору, як правило оголошується головна функція main() з тілом, тіло функції заключається у фігурні дужки {}. Функція main() може оголошуватись в будь-якому місці програми, але завжди робота програми починається з місця, де оголошена main().

В тілі функції можна умовно виділити три субблоки: 1) опис змінних, 2) обробка змінних, 3) вивід даних. Взагалі кажучи, оголошувати та виводити значення змінних можна в будь-якому місці програми, однак така структуризація виховує в програміста, є ознакою хорошого тону і по суті є неписаним правилом, а також полегшує прочитання та розуміння програми іншими людьми та самим автором.

Приклад 1.

#include <stdio.h>

/*Приклад 1*/

main()

{

int year;

year=2004;

printf("Зараз %d рік \n",year);

}

Коли ви введете цю програму, натисніть клавішу F10, щоб перейти до головного меню. Відкомпілюйте і виконайте програму, обравши опцію run у головному меню і опцію підменю RUN (або натисніть CTRL-F9). Система Borland C++ відкомпілює програму, підключить необхідні бібліотечні функції і виконає її. Коли почнеться процес компіляції, відчиниться вікно, що дозволяє стежити за процесом компіляції. Коли компіляція закінчиться, це вікно пропаде і на екрані висвітиться рядок "Зараз 2004 рік".

Відразу після цього на екран повернеться вікно редагування системи Borland C++. Якщо ви хочете знову побачити екран із результатом роботи програми, натисніть клавіші ALT-F5.

Тепер детально розглянемо нашу першу програму.

Перший рядок:

#include <stdio.h>

Він повідомляє компілятору про необхідність підключити файл stdio.h. Цей файл містить інформацію, необхідну для правильного виконання функцій бібліотеки стандартного введення/виводу мови С. Мова С передбачає використання деякого числа файлів такого типу, що називаються заголовними файлами (header files). У файлі stdio.h знаходиться інформація про стандартну функцію виводу printf(), що ми використовували.

Другий рядок:

/ *Приклад 1* /

є коментарем.

При уважному розгляді програми зауважимо, що між 5-м і 6-м рядками знаходиться порожній рядок. Порожні рядки у мові С не роблять ніякого впливу і можуть бути вставлені для зручності читання програми.

Рядок

main ( )

визначає ім'я функції. Будь-яка програма на мові С складається з однієї або декількох функцій. Виконання програми починається з виклику функції main(). Тому кожна програма на мові С повинна містити функцію main().

Наступний рядок,

{

містить відкриваючу фігурну дужку (brace), що позначає початок тіла функції main().Фігурні дужки в мові С завжди використовуються парами ( відкриваюча і закриваюча). Дужку, що закриває, ми ще зустрінемо в нашій програмі.

Рядок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]