Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomichna_chastina.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

4 Економічна частина

4.1 Маркетингові дослідження

Створюючи фірмовий стиль для готелю, автор ставив перед собою завдання, щоб його роботу прийняв клієнт, порекомендував послуги фірми своїм знайомим, внаслідок чого бізнес процвітав, давав більші доходи був затребуваний товар.

У своєму проекті автор пропонує фірмовий стиль готелю. Фірмовий стиль призначений для дізнавання й ідентифікації готелю на ринку готельного бізнесу. Цей проект вигідний, тому що всі складові допоможуть відрізнити даний заклад від інших. Автор розробляє проект під замовлення, для певного готелю з огляду на його стиль й індивідуальність. Тим самим, створюючи високий рівень конкуренції виробникові, що робить продукцію не в індивідуальній формі.

Конкуренція - це тверде суперництво людей (фірм), насамперед в економічної, а також і в інших сферах життя суспільства. З позиції економіки, конкуренція - це боротьба продавців (виробників) за краще задоволення вимог споживачів, а також суперництво покупців за придбання максимально корисних їм товарів на найбільш вигідних умовах. Конкуренція, з одного боку, є запорукою безперервного прогресу суспільства, перешкоджає застою в економіці, з іншого боку - невід'ємними супутниками конкуренції є конфліктність, нестабільність, банкрутство, звільнення працівників. У нас у країні про конкуренцію заговорили лише у зв'язку із проведенням ринкових реформ. Тому очевидно, що досвіду ведення конкурентної боротьби в наших виробників і посередників поки не вистачає. Конкурентна боротьба на ринку ведеться двома основними методами:

- цінова конкуренція.

- нецінова конкуренція.

У першому випадку боротьба з конкурентами ведеться за допомогою зниження ціни на свій товар. Фірми-продавці рухаються по кривій попиту, знижуючи або збільшуючи ціну. Ціни являють собою гнучкий інструмент маркетингу, тому що ними можна легко маневрувати під впливом безлічі факторів. Цінову конкуренцію вправі почати не тільки фірма, що займає пануюче положення на ринку, але й невелике підприємство з метою вижити в умовах конкуренції. Основна умова ведення успішної конкурентної боротьби за допомогою цін - постійна досконалість виробництва й зниження собівартості. Виграє тільки той підприємець, що має у своєму розпорядженні реальні шанси зниження витрат виробництва. Ціновий метод конкурентної боротьби малоефективний, тому що конкуренти практично відразу можуть почати аналогічні відповідні кроки. Крім того, маніпулювання ціною виключає можливість якої-небудь фінансової стабільності, ускладнює планування й керування підприємством. У сучасних умовах ціновий метод продовжує застосовуватися, особливо при впровадженні на нові ринки (наприклад, японці при проникненні на нові ринки практикують зниження цін на 10 %).

У сучасних умовах розвиненого ринку перевага віддається методу нецінової конкуренції. При неціновій конкуренції роль ціни анітрошки не зменшується, однак на перший план виступають унікальні властивості товару, його технічна надійність і висока якість. Саме це, а не зниження ціни, дозволяє залучити нових покупців і підвищити конкурентоспроможність товару. Для цього конкуренти прибігають до випуску нових товарів, їхньому вдосконаленню, підвищенню їхньої якості, рекламі, наданню усе більше різноманітного кола додаткових послуг і гарантій післяпродажного обслуговування. При неціновій конкуренції забезпечується відносна фінансова стабільність, що дозволяє ефективно управляти підприємством. Неціновий

метод конкуренції є більше ефективним, тому що конкуренти не можуть настільки ж блискавично, як при ціновому, ужити відповідних заходів. Тому нецінову конкуренцію називають ще ефективною конкуренцією. Неціновий метод конкуренції вимагає більших зусиль і фінансових витрат у порівнянні із ціновою конкуренцією, але він з лишком окупається у випадку успіху.

Змагання між виробниками товарів, а в загальному випадку між будь-якими економічними, ринковими суб'єктами; боротьба за ринки збуту товарів з метою одержання більше високих доходів, прибутку, інших вигід. Конкуренція представляє цивілізовану, легалізовану форму боротьби за існування й один з найбільш діючих механізмів відбору й регулювання в ринковій економіці.

Розглянемо на прикладі нашої фірми, які варіанти конкурентного поводження вона приймає: забезпечує замовника його максимальних зручностей, скорочення витрат часу на одержання послуги, збереження досягнутих позицій протягом максимально можливого періоду часу шляхом підвищення якості, приймає замовлення вдома (підприємствах) у замовника, організовує виїзду дизайнера й архітектора на інші підприємства й організації, у сільську місцевість.

Клієнтами можуть бути всі фірми нашого й іншого міст які хотіли б створити для себе фірмовий стиль.

Ринок - комплексна система комерційних зв'язків між покупцями й продавцями, що функціонує з метою здійснення обміну товару на гроші. Ринок має багату структуру побудови. Ця складна структура містить у собі сукупність різних ринків, їхніх видів, підвидів, елементів і факторів, що характеризують ступінь розвитку ринкових відносин. Кожен ринок окремо відрізняє власна специфіка залежно від об'єкта, території, відповідності законодавству, рівня регулювання, насичення товарами, ступеня корпоративної відповідальності перед партнерами.

Сегментування ринку для нового продукту за допомогою зіставлення його майбутніх потребивчих властивостей з очікуваннями покупців необхідно, щоб, по-перше, виявити всі параметри, що характеризують систему їхніх споживчих переваг, і з обліком цього визначити технічні характеристики нової послуги, які найбільше повно, на іншому, балі високому споживчому рівні зможуть задовольнити колишні потреби людей. По-друге, таке сегментування дозволить кількісно оцінити значимість кожного виділеного параметра для конкурентних груп споживачів (конкретних споживчих сегментів ринку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]