Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді фгк 51-60.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
60.93 Кб
Скачать

57,58. Розкрийте сутність міжнародних фінансів та їх призначення.

Назвіть функції міжнародних фінансів та охарактеризуйте їх.

Міжнародні фінанси — сукупність відносин, пов'язаних зі створенням і використанням грошових коштів, необхідних для здійснення зовнішньоекономічної діяльності державами, фірмами, іншими юридичними та фізичними особами

Рух грошових потоків у світовому господарстві виконується за такими напрямами:

— взаємовідносини між суб'єктами господарювання різних країн;

— взаємовідносини держави з урядами інших країн та міжнародними організаціями;

— взаємовідносини держави та суб'єктів світових господарських зв'язків з міжнародними фінансовими інституціями.

Суб'єктами міжнародних фінансових відносин є уряди, підприємства, фірми, банки, установи та фізичні особи.

Загалом перерозподіл фінансових коштів у світовому масштабі забезпечує зростання конкуренції й ефективніше використання виробничих потужностей та інших ресурсів екон Міжнародні фінансові операції здійснюються на грошових, валютних і фондових ринках. Економічна сутність цих ринків змінюється під впливом науково-технологічної революції, транснаціоналізації та глобалізації економічних процесів. екномічного розвитку.

Призначення (функції) міжнародних фінансів:

Сутність розподільної функції полягає у тому, що за допомогою механізму міжнародних фінансів здійснюється грошовий розподіл і перерозподіл світового продукту. 

Контрольна функція ґрунтується на тому, що міжнародні фінанси відображають рух суспільного продукту в грошовій, тобто універсальній (зіставлюваній) формі.

Міжнародні фінанси — історична категорія, що постійно розвивається. В основі їх розвитку — об'єктивні соціально-економічні закони та закономірності.

59. Міжнародний фінансовий ринок – це система ринкових відносин, що

забезпечує акумуляцію і перерозподіл капіталу між кредиторами і

позичальниками через посередників на основі попиту і пропозиції на

капітал.

Основою його є національні фінансові ринки, але він має

інтернаціональний характер, оскільки суб'єктами фінансових угод

виступають юридичні та фізичні особи іноземних держав, а угоди

передбачають трансформацію грошово-кредитних ресурсів з однією валюти в

іншу. На цьому ринку здійснюється рух позикового капіталу між країнами.

За своєю структурою світовий фінансовий ринок – це сукупність

кредитно-фінансових організацій, які виступають посередниками між

кредиторами і позиковцями. Через них здійснюється рух позикового

капіталу. До них належать транснаціональні банки, фінансові компанії,

фондові біржі, державні агентства, кредитно-фінансові установи,

фінансові посередники.

Можна виділити ряд факторів, що сприяють формуванню міжнародного фінансового ринку та розширенню його географії. До їх числа можна віднести :•   зростаючий взаємозв'язок між національним та іноземним секторами економіки як наслідок посилення значення зовнішньої торгівлі;•   перегулювання з боку держави грошових, капітальних потоків, валютних курсів та міграції трудових ресурсів;•   посилення ролі та значення міжнародних фондових бірж та фінансових інститутів в результаті впровадження новацій в торгівлю фінансовими інструментами та удосконалення платіжних розрахунків;•   розвиток електронних міжбанківських телекомунікацій, електронний переказ фінансових активів.

60 Дайте характеристику основним міжнародним фінансовим організаціям та інституціям Наднаціональна координація міжнародних фінансів здійснюється міжнародними та регіональними валютно-фінансовими інституціями, які створюються на базі багатосторонніх угод між державами. Поява міжнародних фінансових інституцій була спричинена такими подіями у світовій економіці:— посиленням інтернаціоналізації господарського життя, агресивним розвитком транснаціональних корпорацій і транснаціональних банків, діяльність яких вийшла за межі національних економік; — розвитком міждержавних форм регулювання вал ютно-кредитних і фінансових зв'язків як складової регулювання міжнародних економічних відносин; — посиленням нестабільності світової економіки, у тому числі валютної системи та світових ринків капіталів. Загальні цілі діяльності міжнародних фінансових інституцій такі: — стабілізація світового господарства й міжнародних фінансів на основі об'єднання зусиль світового співтовариства;— здійснення міждержавного валютного і кредитно-фінансового регулювання;— розроблення і координація стратегії і тактики міжнародної валютної і кредитно-фінансової політики. Найважливішу роль серед міжнародних фінансових інституцій відіграють так звані Бреттон-Вудські інститути — Міжнародний валютний фонд та Світовий банк, які є важливою ланкою сучасної інституціональної структури міжнародних валютних відносин Міжнародний валютний фонд (МВФ) — міжнародна наднаціональна валютно-кредитна організація, що має статус спеціалізованої представницької установи ООН.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]