Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strah._poslugi_%28my%2B_urkov%29.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
390.66 Кб
Скачать

Страхування каско суден

Страхування каско суден – вид морського страхування, що забезпечує страховий захист судновласників і інших осіб, які мають відношення до експлуатації суден, у випадку нанесення збитку чи загибелі приналежних їм чи іншим способом юридично зв'язаних з ними суден або нанесення іншого збитку їх майновим інтересам у зв'язку з експлуатацією суден. На страхування приймаються: корпус (англ, hull, нем. kasko) судна з його машинами, устаткуванням і такелажем (оснащенням), фрахт (плата за морське перевезення вантажу), витрати по спорядженню й інші витрати, зв'язані з експлуатацією судна, а також суден у будівлі.

Більш повна назва – страхування корпуса, машин і устаткування суден (англ. Hull & Machinery Insurance).

Обсяг страхової відповідальності

Обсяг страхової відповідальності, наданий за договором страхування каско суден, докладно викладається у відповідних умовах страхування. Єдиних для усього світу умов не існує. Найбільш поширені англійські умови, іменовані застереженнями Інституту лондонських страховиків

В узагальненому виді всі страхові ринки надають страхове покриття по трьох групах збитків судновласника зв'язаних:

а) з фізичною загибеллю, ушкодженням і поломками корпуса, машин чи устаткування судна;

б) з виникненням відповідальності перед третіми особами;

в) з витратами судновласників по зменшенню розміру збитків.

У стандартних умовах розрізняються дві групи ризиків: не зв'язані та зв'язані з людським фактором. Під людським фактором мається на увазі внесок судновласника у виникнення збитку.

а) ризики, що не залежать від волі судновласника: різні навігаційні небезпеки, у тому числі затоплення судна в шторм, посадка на мілину; вибух, пожежа; піратство чи бандитські напади на судно; навмисний викид майна за борт; землетрус, виверження вулканів, удар блискавки; подія при вантажно-розвантажувальних роботах чи бункеруванні. Особливий ризик – знищення судна, що було потенційним джерелом забруднення навколишнього середовища, за наказом влади.

б) ризики, які міг би запобігти судновласник: вибухи котлів, поломка валів, приховані дефекти устаткування чи корпусу; недбалість офіцерів чи команди, ремонтників чи фрахтувальників; шахрайство з боку офіцерів чи команди; зіткнення з літальними апаратами, наземним транспортом, доками портовим чи устаткуванням.

Якщо судновласник доведе, що збиток виник унаслідок однієї з причин, перерахованих у пункті "а", подальше розслідування практично не потрібне. Якщо випадок відбувся по одній із причин, перерахованих у пункті "б", збитки судновласника будуть відшкодовані тільки, якщо буде доведено, що не мав місце "недолік належної дбайливості", тобто недогляд чи недбалість з боку судновласника, менеджера чи керівників берегового апарата судовласницької компанії. Капітан, члени команди чи лоцмани не відносяться до цієї категорії (хоча на російському ринку в договорах є формулювання, згідно яким поняття "судновласник" поширюється і на капітана судна).

Ставки страхової премії і франшизи

Ставка страхової премії при страхуванні каско суден найчастіше виражається у відсотках від страхової суми за договором. Однак відповідно до методики розрахунку ставка страхової премії залежить не стільки від страхової суми, скільки від розмірів і віку судна. Штучне заниження страхової суми не приводить до істотного зменшення страхової премії. З іншого боку, за правилами східноєвропейських страховиків заниження страхової суми може викликати неповне відшкодування збитків, якщо буде визнано, що мало місце недострахування. Англійські правила по більшості позицій базуються на понятті погодженої страхової суми, і при цьому не вбачається намір у недострахуванні, однак переконати страховика застрахувати судно в значно заниженій сумі звичайно буває важко.

Розмір ставки страхової премії звичайно обернено пропорційний розміру франшизи – частини збитку, що не відшкодовується. Рівні франшизи в різних країнах різні і залежать від вартості і типу судна. Стандартні умови страхування передбачають повернення частини страхової премії за час стоянки судна в безпечному порту понад 30 днів.

Включення в договір страхування додаткових і спеціалізованих ризиків

Найбільш поширене включення в договір страхування військових і страйкових ризиків. Цей вид страхування відносно недорогий, але автоматично діє тільки за межами зон підвищеної небезпеки. При заході суден у небезпечні зони, список яких постійно переглядається, сплачується додаткова страхова премія.

Можливе страхування суден від ризику утрати фрахту, по якому відшкодовуються доходи судновласника, не отримані внаслідок аварійного простою судна. Суми, не отримані в результаті банкрутств чи неплатоспроможності контрагентів судновласника, по цьому виду страхування відшкодуванню не підлягають. Страхування достатньо дороге і має свої обмеження, зокрема не страхуються перший чи два перших тижні ремонту (тимчасова франшиза).

Широко поширене страхування суден на випадок підвищених витрат. Воно проводиться з метою зменшення загальної вартості страхування: 80 відсотків вартості судна страхуються на повних умовах, а 20 відсотків – на умовах, що практично надають страхове покриття тільки у випадку повної загибелі, звичайно, по більш низьких ставках.

Якщо судно закладене в банку, звичайно проводиться страхування інтересів кредитора. По цьому додатковому виду страхування в договорі обумовлюється дуже екзотичний ризик, зв'язаний з тим, що власник закладеного судна може вчасно не заплатити страхову премію чи іншим способом порушити умови договору страхування каско суден, у результаті страховик відмовить у відшкодуванні його збитків, а матеріально постраждає кредитор. Страхування інтересів кредитора знімає цей ризик.

Цілий набір спеціальних умов страхування передбачає можливість страхування судна на рейс, на період ремонту чи будівництва (страхування будівельних ризиків, частіше застосовується не до одного судна, а до усієї верфі), а також страхування рибальських судів, портових ризиків, яхт.

Умови страхування каско суден під час навігації суден чи маневрування в акваторіях портів регулюються спеціальними застереженнями ІЛС відповідно "Port Risks" і "Port Risks Including Limited Navigation".

При страхуванні каско рибальських суден страховики керуються умовами застереження ІЛС 346 "Institute Fishing Vessel Clauses" від 20.07.87 р. Особливістю цих умов є можливість одержання страхового відшкодування (крім стандартних ризиків):

а) по ризиках при зіткненні автоматично в розмірі 4/4 відповідальності;

б) по «P&I» ризиках, що традиційно страхуються у клубах взаємного страхування.

В іншому умови ІЛС 346 практично відповідають стандартним умовам застереження ІЛС 280.

Страхування суден у будівлі (новобудов) здійснюється відповідно до умов застереження ІЛС 351 "Institute Clauses for Вuіldеr's Risks" від 01.06.88 р. і іншими національними угодами.

страховики каско суден, як правило, не відшкодують збитки, що виникли в результаті:

– наміру чи грубої недбалості з боку страхувальника чи його представників (капітан і члени екіпажа до таким не відносяться);– відомої страхувальнику чи його представникам немореплавності судна до його виходу в рейс; зносу, корозії судна, його частин, машин, устаткування і т.д.; – експлуатації судна в районах чи умовах, не передбачених його льодовим класом;

.

Незважаючи на те що військові ризики відносяться до групи стандартних виключень, страхувальник, як уже говорилося, може за узгодженням зі страховиком застрахувати за додаткову премію своє судно чи флот суден від загибелі чи ушкодження внаслідок яких-небудь воєнних дій.

За договором страхування, укладеному на цих умовах, відшкодуванню підлягають:

а) збитки від ушкодження чи фактичної або конструктивної повної загибелі судна унаслідок вогню, блискавки, бури, вихорю й інших стихійних лих, катастрофи, посадки судна на мілину, зіткнення суден між собою чи з усякими нерухомими чи плавучими предметами (включаючи лід), якщо судно перекинеться чи затоне, а також у результаті нещасних випадків при навантаженні, укладанні і вивантаженні вантажу чи при прийманні палива, вибуху на борті судна чи поза ним, вибуху котлів, поломки валів, схованого дефекту корпуса, машин чи котлів, недбалості чи помилки капітана, механіка чи інших членів команди чи лоцмана;

б) збитки від ушкодження судна внаслідок мір, прийнятих для рятування чи гасіння пожежі;

в) збитки від пропажі судна без звістки;

г) збитки, внески і витрати по загальній аварії;

д) збитки, що страхувальник зобов'язаний відшкодувати власнику іншого судна внаслідок зіткнення суден;

е) усі необхідні і доцільно зроблені витрати по рятуванню судна, зменшенню збитків і встановленню їхнього розміру, якщо вони відшкодовуються за умовами страхування;

Страхування відповідальності судновласників

Страхування відповідальності судновласників – особлива галузь страхування відповідальності, що передбачає створення системи страхового захисту власників, фрахтувальників суден, а також інших осіб, зв'язаних з експлуатацією суден (судновласників), що діє у визначених договором страхування випадках виникнення в силу законодавства чи договору їх зобов'язань перед третіми особами, включаючи команду судна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]