Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
test2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

1. Які види банків вам відомі?

Банки в Україні можуть функціонувати як універсальні або як спеціалізовані. За спеціалізацією банки можуть бути ощадними, інвестиційними, іпотечними, розрахунковими (кліринговими). Банки в У за формою власності поділяються на: державні, приватні, колективні; за організаційно-правовою формою: АТ, ТОВ, кооперативні банки; з нац та ненац капіталом; центральний та місцевий банк.

2.З якою метою можуть створюватись банківські спілки та асоціації?

З метою захисту і представлення інтересів своїх членів, розвитку міжрегіональних і міжнародних зв’язків, забезпечення наукового і інформаційного обміну і професійних інтересів, розробки рекомендацій з банківської діяльності.

3.Чи може метою створення банківські спілки передбачатись отримання прибутку?

Ні.

4.З якого моменту банк вважається створеним?

З моменту внесення запису про державну реєстрацію банку в Державний реєстр банку.

5.Які обов'язкові вимоги до назви банку передбачені законодавством України?

Назва повинна мати слово “банк”, а також вказуватися організаційно-правова форма банку.

6.Які організації можуть використовувати слово "банк" у своїй назві?

Юридичні особи, які зареєстрова НБУ як банк і мають банківську ліцензію.

7.Які територіально відокремлені структурні підрозділи можуть створюватись банками?

Дочірні банки, філії, представництва українського банку та території інших держав.

8.Куди подаються документи для державної реєстрації?

Регіональне управління НБУ.

9.Де зберігаються кошти підписних внесків учасників банку у період до його реєстрації?

На тимчасовому рахунку в НБУ.

10.Яким чином здійснюється реєстрація банку в Україні?

Реєстрація банків здійснюється шляхом внесення відповідного запису в Державний реєстр банків, після чого банк набуває статусу юридичної особи.

11.Що передбачає реорганізація банку шляхом злиття?

Злиття означає припинення діяльності двох або декількох банків як юридичних осіб і передавання майна, яке їм належить, засобів, прав і обов’язків банкові-правоприємнику, який утворюється в результаті злиття.

12.Що передбачає реорганізація банку шляхом приєднання?

Приєднання означає припинення діяльності одного банку як юридичної особи і передавання майна, яке йому належить, засобів, прав і обов’язків іншому банкові.

13.Що передбачає реорганізація банку шляхом поділу?

Поділ означає припинення діяльності одного банку як юридичної особи і передавання майна, яке йому належить, засобів, прав і обов’язків в відповідних частинах банкам, які утворюються в результаті реорганізації цього банку шляхом поділу.

14.Що передбачає реорганізація банку шляхом виділення?

Виділення означає перетворення банку як юридичної особи і передавання майна, яке йому належить, засобів, прав і обов’язків банку, який утворюється в результаті реорганізації.

15Що передбачає реорганізація банку шляхом перетворення?

Перетворення передбачає зміни організаційно-правової форми суспільства.

16.Яку діяльність передбачає здійснення банком активних операцій?

Активні операції – фінансові операції з розміщення коштів із метою отримання доходу. До них належать: надання кредитів та позичок; придбання ц.п.; вкладання коштів у комерційні проекти; лізінгові, факторингові операції; операції з векселями (а також: операції з вкладання банківських ресурсів у грошові кошти в готівковій і безготівковій формі з метою підтримання ліквідності банку; розрахункові операції, пов’язані з платежами клієнтів; касові операції з приймання і видавання готівки; кредитні операції, пов’язані з наданням кредитів різних форм і видів юридичним, фізичним особам банкам; інвестиційні операції з вкладення банківських ресурсів у ц.п. на тривалий строк; фондові операції з купівлі-продажу ц.п.; валютін операції з купівлі-продажу іноземної валюти на внутрішньому і міжнародному валютних ринках; депозитні операції з розміщення тимчасово вільних ресурсів банкув депозити НБУ та ін. комерційних банках; операції з купівлі-продажу банківських коштовних металів.

17.Яку діяльність передбачає здійснення банком пасивних операцій?

Пасивні операції – операції по формуваннюю банківських ресурсів; за видом банківських ресурсів розрізняють пасивні операції з формуванням власних ресурсів (формування статутного фонду банку, резервного фонду банку, страхових фондів банку, інших фондів спеціального призначення, які створюються за рахунок прибутку банку і використовуються відповідно до рішення, прийнятого вищою управлінською ланкою к.б., пов’язані з формуванням і розподілом банківського прибутку) залучених та позичених ресурсів.

18.Яку діяльність передбачає здійснення банком позабалансових операцій?

Операції, які не входять до балансу (гарантії, поручительства).

19.Що відноситься до капіталу банку?

В складі банківського капіталу діючого банку є: статутний капітал; фонди економічного стимулювання; інші фонди спеціального призначення; резервний фонд; інші страхові фонди; нерозподілений прибуток.

20.Зазначте джерела формування статутного капіталу банку.

Статутний капітал банку формується з акціонерного або приватного капіталу під час організації нового банку шляхом акумулювання внесків засновників чи випуску і реалізації акцій (тобто акціонерний чи приватний капітал).

21.Чи дозволяється банкам збільшувати статутний капітал за наявності у них збитків?

Ні.

22.Вкажіть відмінність резервного капіталу від резервів, створених на випадок можливих втрат банку.

Резервний фонд: Розмір фонду та розмір відрахування до нього вирішується вищою управлінською ланкою банку, але існують законодавчі обмеження: 1) обсяг резервного фонду не може бути меншим 25% статутного капіталу банку; 2) обсяг відрахувань до статутного фонду не може бути меншим 5% чистого прибутку. Резерв для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями і резерви для відшкодування можливих втрат від дебіторської заборгованості: порядок формування та нормативи відрахувань до них встановлюється НБУ.

23.Які вимоги до складових субординованого боргу висунуто законодавством України для зарахування його у якості банківського капіталу?

Сумма субординованого боргу, зарахованого до банківського капіталу, не може перевищувати 50% розміру основного капіталу з щорічним зменшенням на 20% від його первинної вартості протягом 5 останніх років угоди.

24.Які чинники впливають на розмір капіталу банку?

Розмір власного капіталу визначається кожним банокм самостійно і залежить від багатьох чинників. До них належать:

-рівень мінімальних вимог НБУ до статутного фонду. пІдвищення вимог збільшує потребу у власному капіталі;

-специфіка клієнтури. При значній кількості дрібних вкладників власних коштів потрібно буде менше, ніж за наявності великих вкладників;

-характер активних операцій. Наявність значного обсягу ризикових операцій потребує відносно більшого розміру власного капіталу.

25.Вкажіть елементи депозитної угоди.

Депозитною угодою оформляються строкові депозити. Вона засвідчує право банку управляти залученими коштами та право клвєта отримати суму вкладу та % в чітко обумовлений строк. Реквізити: 1) назва та адреса банку, який приймає депозит; 2) назва та адреса власника коштів; 3) дата внесення депозиту; 4) сума депозиту; 5) дата повернення коштів; 6) % ставка; 7) зобов’язання банку повернути суму, яка внесена на депозит; 8) підписи сторін. Укладається у двох примірниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]