Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№8 Заповідна справа.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
40.55 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте особливості пзф Дніпропетровської області

В Дніпропетровській області проводиться значна робота по виявленню і взяттю під охорону держави цінних об’єктів природи, які утворюють природно-заповідний фонд області і входять до державного природно-заповідного фонду.

Мережа природно-заповідного фонду області складає 116 об’єктів загальною площею 26167 га, що становить 0,8% області. З них 23 об’єкти – загальнодержавного значення на площі 18689,8 га; 93 – місцевого значення на площі 7477,2 га, у тому числі 15 заказників державного значення (Кільченський, Солоний лиман, Балка Бандурка, Волошанська Дача, Грабівський і т.д.) та 33 – місцевого значення; 51 пам’ятка природи; 8 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва; 3 заповідні урочища.

На території області є Дніпровсько-Орільський заповідник, створений 1990 року на базі загальнозоологічного та орнітологічного заказників «Таромський уступ» та «Обухівські плавні». Територія Дніпровсько-Орільського природного заповідника є єдиним осередком, де зберігається повноцінний комплекс лісової заплавної рослинності.

У межах заповідника охороняються рослини та тварини. Зокрема, 11 видів рослин, що ростуть в заповіднику занесено до Червоної книги України, а саме: зозулинець болотний, зозулинець шоломоносний, коручка болотна, тюльпан дібровний, рястка Буше, шафран сітчастий, сон чорніючий, ковила дніпровська, водяний горіх плаваючий, сальвінія плаваюча, пальчатокорінник травневий; до Європейського червоного списку – 3 види: жовтозілля дніпровське, козельці українські та кушир донський; 12 видів тварин, занесених до Європейського червоного списку; 39 видів, занесених до Червоної книги України; 139 видів тварин, що підлягають особливій охороні згідно з Бернською конвенцією; біля 40 регіонально рідкісних видів.