Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekts_ya_9.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

1 Морфометрична характеристика, геологічна будова, рельєф дна

Морфометрична характеристика.

У східній частині складної системи морів Атлантичного океану розташоване Чорне море.

Обмін вод його з океаном здійснюється через протоки Гібралтар, Дарданелли, Босфор, але оскільки ці пропротоки вузькі, а глибина їх не значна, тому широкого обміну вод не відбувається.

З заходу на схід Чорне море простирається на 1160 км. Найбільшої ширини -611 км – воно досягає між Очаковом і Пендерекли на Анатолійському узбережжі Туреччини, а найменша -263 км – на відрізку мис Сарич (Крим)- мис Керемпе ( Анатолійському узбережжя). Плаща Чорного моря 421713 км2 , об’єм води – 529 тис.км3 , максимальна глибина 2245 м (ближче до узбережжя Туреччини).

Геологічна будова.

У третинній період територія півдня України уявляла собою великий залив Середземного моря Теніс. Приблизно у середині цього періоду басейн моря став мілким і розпався на окремі водойма. На при кінці середньоміоценової епохи утворився великий басейн – Сарматське море, у якому Кавказ був лише великим островом. Тектонічні рухи, яки викликали підняття та опущення суши, роз’єднали басейн Сарматського моря. В пліоценову епоху виникло Понтійське море , яке займало територію Чорноморської впадини та степ Причорномор’я і єдналось з Каспієм. Тривалий час море то опріснювалось та знов ставало солоним , це відбувалося в залежності від зміни морської фауни.

У четвертинному періоді Чорне море набуло сучасного вигляду.

Рельєф дна

По окремим геоморфологічним елементам площа Чорного моря розподіляється так: шельф ( з ухилом 10-15 градусів) займає 67682 км2, материкова відмілина – 27723 км2, материковий схил 146514 км2 ,ложе моря 179794 км2.

Середня глибина Чорного моря складає 1256 м, але на Картах Чорного моря виділяють два асиметричних райони:

північно - західний мілководний ( з глибинами до 100м) ;

район западини альпійської геосинкліналі (більша частина моря).

Хоча слід відмітити, що незважаючи на такий поділ дно чорного моря в кожному з районів має і заглиблення і відмілини.

2. Кліматична характеристика

Клімат акваторії Чорного моря дуже різноманітний. Впливають на його формування рельєф берегів, розподіл глибин та циркуляція потоків в атмосфері. Різноманітність клімату особливо відчувається у зимові періоди, а у літні не дуже.

Зимою під впливом Середземноморських антициклонів виникають північно-західні вітри, які викликають не стабільну погоду тобто ризьке коливання температур. Літом відчувається вплив субтропічного антициклону зі сходу на захід, тому погода над акваторією моря спокійна. Циклонічна діяльність на даній територій складається рідко.

Температурний режим моря та повітряних мас взимку характеризується великою різноманітністю, а влітку відносною однорідністю. Більша частина моря взимку має температури в межах 3-8 0С, і лише північні райони 1-3 0С. Літом різниця температур води по районах складає всього 3 0С ( 22-25 0С).

Опади розподіляються нерівномірно, найбільша кількість їх випадає на південно – західній частині моря ( 2500 мм \ рік)а мінімальна на північно – західну (300 мм \ рік) (мах кількість опадів 3000мм\рік –в районі Батумі , а міn -285 мм\ рік – Кімбурнська коса. Осадки в основному випадають у вигляді злив.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]