Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Факультативне заняття на його аналіз.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
172.98 Кб
Скачать

Тема: „Специфіка вивчення художніх творів різних жанрів і видів у шкільний практиці”.

Підготовка учнів к сприйманню та аналізу художнього твору. Характер проведення вступного заняття, основні форми та методи роботи вчителя на етапі виявлення загального враження. Основні методи, прийоми, форми роботи над епічними творами в 5 – 8, 9 – 11 класах. Методика „повільного читання” як основа формування естетичних смаків учнів, дитячої творчості та опанування теоретичних питань літератури як мистецтва слова. Методика аналізу драматичного твору. Врахування особливостей цього жанру під час шкільного аналізу.

Тема: „Специфіка вивчення художніх творів різних жанрів і видів у шкільній практиці”.

1. Підготовка учнів до сприйняття художнього твору („первісне читання”), керівництво цим читанням (розробка питання вченими методистами – Гуковським, Голубковим, Бєлєнькім; досвід вчителів). Уроки сприйняття художнього твору за класифікацією М.І. Кудряшова. Комплексне коментування. 2. Шляхи аналізу художнього твору (пообразний; вслід за автором; проблемний). Методичний принцип цілісності аналізу художнього твору. Недоліки аналізу художнього твору у вчительській практиці (автономне трактування образу у відриві від сцен, епізодів, деталей, ігнорування естетичного ідеалу письменника при аналізі художнього твору; ототожнювання літературних героїв з живими людьми, ігнорування авторського замислу та художньої умовності; відсутність уваги до зображувальних засобів мови, композиції, сюжету в ідейному змісті твору). 3. Робота над епічним твором. Послідовність роботи, текстуальний аналіз, звернення уваги на деталі. Цільове перечитування, яке допомагає виявити відношення автора до персонажу, роль портретної та мовної характеристики, взаємозв’язок основних та другорядних персонажів. Методика аналізу художнього твору в його розвитку, роль пейзажу та інтер’єру. Композиційний аналіз (або просліжування логічного зв’язку подій у разі неможливості цілісного композиційного аналізу). Поступовий перехід учнів від переказу з елементами оцінки, аналізу, характеристики до різного виду творів. Підготовка учнів до цілісного сприйняття твору у молодших та середніх класах. Методична суть образно-концептуального підходу до аналізу епічного твору у 5 – 7 класах. Методична спадщина вчених, методистів (Г. Гуковський, Л. Вигоцький, М. Бахтін, М. Рибникова та ін.) про специфіку шкільного вивчення художнього твору; естетичне виховання учнів. 4. Специфіка роботи з ліричним твором у школі. Особливості ліричного твору та їх урахування у шкільній практиці. Методика роботи з ліричним твором (розвиток уявлення; ключові слова і художні засоби вираження почуттів; „Соборні” знання учнів і їх урахування під час аналізу). Алгоритм роботи на ліричним твором у середньому та старшій ланках. 5. Робота над драматичним твором у школі. Особливості цього жанру та їх урахування під час шкільного аналізу (відсутність сценічного втілення, автора; роль ремарок, аналізу афіші). Важливість аналізу не тільки тексту драми, але й підтексту, пауз. Розвиток творчого сприйняття учнів під час вивчення драматичного твору. Література:

  1. Беленький Г.И., Снежневская М.А. Изучение теории литературы в средней школе. – М.: Просвещение, 1983.

  2. Беленький Г.И. Приобщение к искусству слова: (Раздумья о преподавании литературы в школе). – М.: Просвещение, 1990.

  3. Выготский Л.С. Психология искусства. – М.: Искусство, 1986.

  4. Гуковский Г.А. Изучение литературного произведения в школе.: Методологические очерки по методике. – М.: Просвещение, 1966.

  5. Кудряшов Н.И. Взаимосвязь методов обучения на уроках літератури. 1 М.: Просвещение, 1981.

  6. Маранцман В.Г. Анализ литературного произведения и читательского восприятия школьников. – Л.: ЛГПИ, 1971.

Контрольні запитання: 1. Методика підготовки учнів до сприйняття художнього твору. 2. Шляхи аналізу епічного твору. 3. Методика аналізу ліричного твору . 4. Особливості роботи над драматичним твором у школі.