Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
492.54 Кб
Скачать
  1. Яка відповідальність спеціалістів служби оп?

Працівники служби охорони праці підприємств, об'єднань, міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої державної влади несуть персональну відповідальність за:

а) невідповідність прийнятих ними рішень вимогам діючого законодавства про охорону праці;

б) невиконання своїх функціональних обов'язків, передбачених Положенням про службу охорони праці і посадових інструкцій;

в) недостовірність та несвоєчасність підготовки статистичних звітів з охорони праці;

г) низька якість проведеного ними розслідування нещасних випадків на виробництві.

10. Яким чином комплектується служба оп?

На підприємствах, в установах, організаціях служби охорони праці повинні комплектуватися, як правило, фахівцями таких профілів:

  • інженерами відповідної спеціальності;

  • фахівцями з питань гігієни праці;

  • юристами, що спеціалізуються на питаннях законодавства про охорону праці.

При службі охорони праці може створюватися лабораторія, що здійснює контроль за наявністю шкідливих виробничих факторів на робочих місцях.

На підприємствах виробничої сфери при кількості працюючих до 50 чоловік (невиробничої сфери – до ста чоловік) функції цієї служби можуть виконувати особи з відповідною професійною підготовкою за сумісництвом. Якщо на підприємстві таких нема, то воно може скористатися послугами асоціації фахівців з охорони праці.

Підприємство, що не має можливості утримувати в службі охорони праці фахівців з гігієни праці і не має своєї лабораторії, користується послугами місцевих санітарно-епідеміологічних станцій на договірних засадах.

При відсутності на підприємстві юридичної служби використовуються фахівці юридичної служби іншого підприємства або послуги юридичних консультацій.

  1. Виходячи з яких міркувань створюється служба оп?

Служба охорони праці створюється на підприємствах незалежно від форм власності і видів їхньої діяльності для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у процесі праці.

  1. Яким чином визначається чисельність служби оп?

Розрахунок чисельності служби охорони праці на підприємстві

На підприємствах (у виробничих, науково-виробничих об'єднаннях) при чисельності працюючих від 51 до 500 чоловік включно (невиробнича сфера – від 101 до 500) таку службу повинен представляти один спеціаліст з охорони праці з інженерно-технічною освітою.

На підприємствах, де використовуються вибухові матеріали або сильнодіючі отруйні речовини, у такій службі повинно бути два спеціаліста.

При наявності на підприємстві інституту заступників керівника підприємства, керівник служби охорони праці, незалежно від чисельності працюючих, повинен призначатися на посаду заступника керівника підприємства (заступника генерального директора, директори тощо – залежно від структури підприємства).

Розрахунок чисельності працівників служби охорони праці залежно від небезпеки і шкідливості виробництва на підприємствах з числом працюючих більш 500 чоловік здійснюється за формулою:

М1 = 2 + ,

де М1 – чисельний склад служби охорони праці на підприємстві;

РСР – середньоспискова чисельність працюючих на підприємстві;

Ф – ефективний річний фонд робочого часу фахівця з охорони праці, який дорівнює 1 820 годин, що враховує втрати робочого часу на можливі захворювання, відпустку тощо;

КШ – коефіцієнт, що враховує шкідливість і небезпечність виробництва:

КШ = 1+ ,

де РШ – чисельність працюючих зі шкідливими речовинами, незалежно від рівня їхньої концентрації;

Ра – чисельність працюючих на роботах підвищеної небезпеки (що підлягають щорічній атестації з охорони праці).

Пояснення: КШ максимально може дорівнювати трьом, якщо всі працівники працюють зі шкідливими речовинами і усі вони підлягають щорічної атестації з питань охорони праці, тобто РШа = 2РСР.

Примітка. Розрахунок чисельності служби охорони праці підприємства не враховує фахівців з охороні навколишнього середовища, фахівців, що здійснюють технічний огляд і випробування котлоагрегатів, підйомних споруд і інших об'єктів на їхню відповідність встановленим вимогам – ці працівники не входять до складу служби охорони праці.