Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sr_z_rz_gr_kl_ta_u_szn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

24. Призначення дотестового консультування на віл-інфекцію

Передтестове консультування - це співбесіда (з дотриманням принципів ДКТ) між консультантом та пацієнтом з метою надання інформації щодо профілактики передачі ВІЛ, емоційної і психологічної підтримки тим, хто вагається стосовно проходження тесту на ВІЛ, допомоги у прийнятті усвідомленого рішення щодо тестування. Консультування може проводитись: для групи осіб (групове консультування/інформування); індивідуально.

Групове консультування/інформування (ГК/І) може проводитись у разі: якщо з'ясування власного ВІЛ-статусу для даної особи не є головною метою обстеження (особи, що обстежуються з метою отримання довідки, донори тощо); неможливості (в окремих випадках) здійснення індивідуального консультування (серед осіб, що групою звертаються за тестуванням на ВІЛ-інфекцію з метою отримання довідки, ув'язнених, донорів, під час проведення акцій тощо); недостатньої кількості консультантів. Метою цього консультування є надання інформації щодо: шляхів зараження ВІЛ, ризиків інфікування; методів та засобів захисту від інфікування;профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини (при консультуванні вагітних); добровільності та конфіденційності тестування; порядку проходження тестування та отримання його результатів; мотивування до отримання індивідуальної консультації та проходження тестування; наслідків з'ясування ВІЛ-статусу з висвітленням правових аспектів; можливості отримання психосоціальної підтримки та медичної допомоги Індивідуальне консультування. Метою індивідуального передтестового консультування є оцінка індивідуального ризику інфікування, розробка індивідуального плану зменшення ризику інфікування та визначення наслідків з'ясування ВІЛ-статусу для пацієнта.Консультування може бути поширене на подружжя, наречених, статевих партнерів, членів родини, друзів, колег тощо лише за згодою пацієнта. Бажано, щоб перед- та післятестове консультування проводив той самий консультант. За бажанням пацієнта ДКТ можуть бути проведені анонімно. Усі особи, яким пропонується пройти тестування, мають право відмовитися від нього. Консультанту потрібно надати інформацію усім особам, які звернулись за послугами ДКТ, в тому числі тим, хто відмовився від тестування, про: шляхи передачі ВІЛ; активну профілактику ВІЛ-інфекції; можливості отримання додаткової інформації про ВІЛ-інфекцію; можливості отримання консультативної, медичної допомоги та психологічної підтримки, якщо існує або виникне така потреба в майбутньому. Ефективне передтестове консультування допомагає пацієнту: підвищити інформованість щодо питань ВІЛ-інфекції/СНІДу та його профілактики; оцінити персональні поведінкові ризики щодо інфікування ВІЛ; ознайомитися з процедурою тестування; отримати інформацію про можливі результати тесту та їх значення; прийняти інформоване рішення про проходження тестування; отримати правову інформацію.

  1. Особливості проведення групового дотестового консультування на віл-інфекцію

Дотестовеконсультування- співбесіда між консультантом та клієнтом з метою надання інформації про передачу ВІЛ. Емоційно-психологічна підтримка тим , хто вагається щодо проходження тесту на ВІЛ,допомога щодо прийняття усвідомленого рішення , щодо тестування. Метою дотестового консультування є надання інформації щодо шляхів зараження і ризику інфікування, методів захисту від інфікування, порядку проходження тестування та отримання його результатів. Дотестове консультування може бути індивідуальним та груповим. Групове консультування проводиться в таких випадках:зясування ВІЛ-статусу не є метою обстеження, не має можливості провести індивідуальне консультування,недостатньо консультантів. Група має нараховувати не більше 16 осіб. Інформація має бути адаптована до потреб учасників консультування, наявність конфіденційності . Після групового консультування учасникам пропонують пройти індивідуальне консультування. Під час консультації консультант пояснює мету і процедуру консультації. Надається інформація про шляхи передачі ВІЛ, повідомляються заходи та засоби профілактики,пояснюються наслідки зясування ВІЛ-статусу для подальшого життя людини., проводиться оцінка власного ризику інфікування ВІЛ,надається пропозиція пройти індивідуальне консультування, приймається рішення учасниками пройти тестування, надається направлення на консультування, проходження тесту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]