Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_курсовой_ЧМИ_весна 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНIЧНИЙ УНIВЕРСIТЕТ

МЕТОДИЧНI ВКАЗIВКИ

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ З ДИСЦИПЛІНИ

"ПРОЕКТУВАННЯ ЛЮДИНО-МАШИННИХ ІНТЕРФЕЙСІВ"

Донецьк- ДонНТУ-2012 р.

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНIЧНИЙ УНIВЕРСIТЕТ

МЕТОДИЧНI ВКАЗIВКИ

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ З ДИСЦИПЛІНИ "ПРОЕКТУВАННЯ ЛЮДИНО-МАШИННИХ ІНТЕРФЕЙСІВ"

( для студентів спеціальності 7.05010105 “Комп'ютерний еколого-економічний моніторинг”

Напрям підготовки 6.050101 “Комп'ютерні науки”)

Затверджено на засiданнi кафедри КСМ

Протокол № _ вiд _________2012 р.

Донецьк ДонНТУ-2012 р.

Методичні вказівки до виконання курсових проектів з дисципліни „Проектування людино-машинних інтерфейсів” (для студентів спецiальностi для студентiв спецiальностi 7.05010105 «Комп'ютерний еколого - економічний моніторинг»)./ Харитонов А. Ю. – Донецьк: ДонНТУ, 2012. - 39 арк.

В роботi розглянутi тематика, обсяг i змiст курсового проекта з дисципліни „Проектування людино-машинних інтерфейсів”, а також методичні рекомендацiї по оформленню креслень i основних роздiлiв пояснювальної записки.

Укладачi: ст. вик. А. Ю. Харитонов

Рецензенти: д.т.н., проф. Г. В. Аверін

ВСТУП

Сьогодні на комп'ютерах застосовується нове покоління програмного забезпечення, яке буквально революціонізувало роботу користувачів. Досить поширена думка, що нові системи є більше "дружніми" і полегшують життя людей. Чи відповідає це дійсності? Якби усі програми були такі хороші, як їх рекламують, усі користувачі були б абсолютно щасливі. Проте програмне забезпечення не настільки просто у використанні і вивченні і не приносить бажаного задоволення.

Чому зовнішній вигляд і зручність програмного забезпечення такі важливі? Що робить програму зручною для установки, вивчення і використання? Як протестувати програму на предмет її придатності до застосування? Як ви можете дізнатися про те, чого хочуть користувачі програмного забезпечення або навіть чого вони потребують? А замовники? Якого типу програмне забезпечення і призначені для користувача інтерфейси зможуть задовольнити їх потреби? Як розвиватиметься проектування інтерфейсу комп'ютерних програм в майбутньому? Це важкі питання, але безперечне одне: призначені для користувача інтерфейси мають бути ключовим елементом в розробках програмного забезпечення.

1 Тематика курсового проекту

Як розуміти термін "досвід використання програмного продукту"? У яких одиницях виміряти придатність продукту до використання: по градаціях легкості в навчанні, простоти в застосуванні і задоволення від роботи з програмою? Чи дійсно програмний продукт відповідає очікуванням користувача? Чому так легко знайти приклади поганого проектування і досить важко - хорошого? Тут розглядається тільки декілька проблем, що встають перед розробниками і проектувальниками інтерфейсу. Элбен (Alben) добре розкрив суть проблеми : "Під "досвідом" ми маємо на увазі усі аспекти застосування користувачем інтерактивної програми : враження від самого продукту, розуміння, як він працює, які відчуття виникають при роботі з програмою, наскільки вона виконує своє призначення і як взаємодіє з іншими програмами. Якщо програмний продукт відповідає усім цим вимогам, користувачі залишаться ним задоволені. Це ми називаємо "якістю досвіду".

Сьогодні і розробники, і користувачі звикли використовувати бета-версию, або пробну, випробувальну версію програмного продукту. Бета-версии випускаються різних типів: операційних систем, інструментарію для розробників, програми для кінцевого користувача. Зазвичай вони продаються за пониженими, передпродажними цінами. Дивне те, що випускаючі компанії взагалі отримують гроші за повне помилок, не тестоване, низькоякісне програмне забезпечення. Дэвид Райт написав в ComputerWorld: "Дійсно засмучуваний той факт, що зростає кількість недопрацьованих програм, які знижують стандарти якості. Але ще сумніше, що помилки можна було б виправити, - якщо тільки захотіти" [3].

Багато розробників програмного забезпечення обережні до версії 1.0 будь-якого продукту незалежно від того, повна це версія або бета. Райт розшифровує поняття якісного програмного забезпечення як "програми з інтуїтивним використанням, приведеної до кінцевого виду, і, що найбільш важливо не зламаною". Відколи призначений для користувача інтерфейс став одним з найважливіших елементів програми, його якість хвилює кожного розробника і проектувальника.

2 Розширенний план завдання на курсовий проект

Завдання на курсовий проект складається з 5 частин, виконання кожної з котрих неможливо без виконання попередніх частин. Нижче приведений розгорнутий план виконання курсового проекту.

2.1 Етап 1. Побудова паперової версії інтерфейсу з урахуванням основних властивостей .

У цьому етапі студенти повинні виконати такий обсяг роботи:

  1. Описать основную концепцию программного продукта, цели, задачи, направленность, целевую аудиторию.

  2. Привести описание функциональности ПО и способов взаимодействия пользователя с ним.

  3. Привести описание принципов композиции и организации элементов управления и визуализации, а также описание выбранного стиля и цветовой гаммы.

  4. Нарисовать макет родительского окна. Описать основную концепцию родительского окна, назначение элементов управления и индикации.

  5. Нарисовать макеты дочерних окон. Описать основную концепцию родительского окна, назначение элементов управления и индикации.

2.2 Етап 2. Побудова електронної версії макету інтерфейсу за допомогою графічних редакторів

У цьому етапі студенти повинні виконати таку роботу:

  1. Обосновать выбор цветовой модели, пиксельное разрешение программного продукта.

  2. Нарисовать макет родительского окна в любом графическом редакторе. Отдельно сохранить в графическом редакторе файл фона, и файлы всех элементов управления в 3- х состояниях: ненаведенное, нажатое, заблокированное.

  3. Нарисовать макеты дочерних окон в любом графическом редакторе. Отдельно сохранить в графическом редакторе файл фона, и файлы всех элементов управления в 3- х состояниях: ненаведенное, нажатое, заблокированное.

2.3 Етап 3. Побудова інтерфейсу у програмному пакеті.

У цьому етапі студенти повинні виконати такий обсяг роботи:

  1. Обосновать выбор программного продукта

  2. Написати програму, которая реализует данный интерфейс. Для выполнения пользоваться методическими указаниями «Создание простого приложения в Borland C++ Builder» и «Создание простого интерфейса в Borland C++ Builder»

2.3 Етап 4. Построение програмного кода по заготовленному интерфейсу.

На данном этапе необходимо построить ппрограммный код. Варианты заданий для курсового предствлены в таблице. Для выполнения пользоваться методическими указаниями «Создание простого графического редактора с примерами».

№ варианта mod 5

Ориентировочное задание

0

Текстовый редактор

1

Калькулятор

2

Игра «угадал-не угадал»

3

Ежедневник

4

Вычисление функции.