Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Очень надо!.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
494.59 Кб
Скачать
  1. Показники зведеного бюджету та його роль. Показники зведеного бюджету України та зведеного бюджету Автономної Республіки Крим.

Дайте визначення зведеного бюджету, показники зведеного бюджету України; показники зведеного бюджету АРК. Зведений бюджет – це сукупність показників бюджетів, які використовуються для аналізу та прогнозування економ. і соц. розвитку держави.

Роль зведеного бюджету проявляється на всіх стадіях бюджетного процесу. На стадії складання проекту ДБ йому передує розробка основних показників зведеного бюджету України для визначення основних параметрів мобілізації бюджетних ресурсів в кожну складову бюджетної системи, тобто їх використання у відповідності з основними напрямками фін. політики держави.

Показники зведеного бюджету дають можливість ще на стадії розробки ДБ внести відповідні корективи і уточнення щодо побудови більш ефективного бюджетного механізму.

На стадії виконання бюджетів зведений бюджет використовується для аналізу і більш активного використання бюджетних показників при оцінці загальної економічної ситуації в країні.

Для аналізу і визначення засад державного регулювання економічного і соціального розвитку України складається зведений бюджет України, який включає всі бюджети, що входять до складу бюджетної системи. Зведені бюджети не затверджуються, а мають розрахунково-інформаційний характер.

Зведені бюджети існують з метою:

а) розрахунків соціальних та фінансових нормативів, норм для складання проектів бюджетів;

б) аналізу ефективності бюджетних витрат;

в) з'ясування підстав надання трансфертів.

Зведений бюджет України включає показники: держбюджету України, зведеного бюджету АРК та зведених бюджетів областей, бюджетів міст Києва і Севастополя.

Зведений бюджету АРК включає: показники бюджету АРК, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

  1. Кошторис бюджетної установи та його складові. Планування загального та спеціального фондів кошторису.

Визначення кошторису та основні його складові; планування загального та спеціального фондів кошторису.

Визначення кошторису та основні його складові; планування загального та спеціального фондів кошторису.

Найпоширенішою формою бюджетного фінансування є кошторисне фінансування. Виділення грошових коштів з бюджетів різних рівнів установам і організаціям соціально-культурної сфери, оборони, органам державного управління тощо відбувається на основі планового документа – кошторису доходів і видатків.

Кошторис – це основний плановий документ, що підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання ними своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Бюджетне призначення - повноваження головного розпорядника бюджетних коштів, надане Кодексом, законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), яке має кількісні, часові і цільові обмеження та дозволяє надавати бюджетні асигнування.

Форма кошторису затверджується Мінфіном.

Кошторис включає дві основні складові:

- загальний фонд, що містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою або організацією основних функцій або розподіл надання кредитів з бюджету за класифікацією кредитування бюджету;

- спеціальний фонд, що містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення та на реалізацію пріоритетних заходів, зумовлених виконанням установою основних функцій, або розподіл надання кредитів з бюджету згідно із законодавством за класифікацією кредитування бюджету.

Кожен з розділів кошторису поділяється на видаткову та доходну частини. У доходній частині кошторису визначаються планові обсяги бюдж асигнувань, що спрямовуються на утримання установи, а також надходження з інших доходних джерел. У видатковій частині зазначається загальна сума витрат установи з розподілом їх за категоріями видатків економічної класифікації, а також встановлення витрат, які планується здійснити за рахунок інших позабюджетних коштів.

Формування дохідної частини спеціального фонду кошторису здійснюється на основі розрахунків доходів, які складаються за кожним джерелом доходів, які плануються на наступний рік. За основу цих витрат беруться такі показники:

1) обсяг наданих тих чи інших платних послуг

2) інші розрахункові показники: площа приміщень і вартість обладнання, які здаються в оренду; кількість місць у гуртожитках; кількість відвідувань музеїв, виставок) та розмір плати в розрахунку на одиницю показника, який повинен встановлюватися відповідно до законодавства;

3) прогнозне надходження зборів, обов'язкових платежів до спеціального фонду бюджету.

На основі зазначених показників визначається сума доходів на плановий рік по кожному джерелу їх надходження з урахуванням конкретних умов роботи установи. Під час планування показників, на основі яких визначаються доходи планового періоду, обов'язково враховується рівень їх фактичного виконання за останній звітний рік, а також очікуване виконання за період, що передує плановому.

Видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності:

- на встановлену мету;

- на погашення заборгованості установи;

- на проведення заходів, пов'язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені або частково забезпечені видатками загального фонду.

  1. Показники зведеного бюджету та його роль. Показники зведеного бюджету області та зведеного бюджету району. Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету АРК та зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя. Зведений бюджет АРК включає показники бюджету АРК, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення. Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області. Зведений бюджет району включає показники районних бюджетів, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району. Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. У разі, коли місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району в місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Тобто головною роллю зведеного бюджету є аналіз та прогнозування економічного і соціального розвитку держави, що включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим і зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя.

Визначення зведеного бюджету; показники зведеного бюджету області та зведеного бюджету району.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]