Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коллоквиум КЗ 1-5.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
55.16 Кб
Скачать

3.Багамські острови

Історія: 12 жовтня 1492 року Колумб вперше ступив на землю Нового Світу, висадившись на о. Сан-Сальвадор. Багато індіанців – корінних жителів Багамських островів – були перетворені на рабів і вивезені для роботи на плантаціях і копальнях о. Еспаньола (Гаїті). В результаті архіпелаг обезлюднів. З середини 16 ст. вороги Іспанії, в першу чергу французи, використовували ці острови як базу для нападу на іспанські судна. Таким чином, впродовж 200 років за Багамськими островами затвердилась репутація притулку піратів.

У 1629 році Багамські острови були подаровані Карлом I одному зі своїх міністрів, який, проте, навіть не зробив спроби створити на них поселення. У 1647 році в Лондоні була утворена компанія для колонізації Багам. У 1718 для наведення ладу на Багамських островах королівським губернатором був призначений капітан Вудс Роджерс.

У 1781 році колонію захопили іспанці і залишалися там впродовж року, проте вже в 1783 за Версальським мирним договором влада англійців була відновлена і зберігалася до самого проголошення незалежності Багамських Островів.

Після закінчення Війни за незалежність англійських колоній в Північній Америці (1775–1783) на островах влаштувалися бл. 3000 американських лоялістів, що зберегли вірність британській короні, а також їх раби. На початковому етапі заселення на Багамах вирощувався бавовну. З цією метою на архіпелаг ввозилися раби з Африки та колишніх північноамериканських колоній. Після відміни рабства у 1838 році економіка колонії прийшла до занепаду, і багато жителів залишили острови.

В період дії «сухого закону» в США у 1920–1933 рр. Багамські Острови перетворилися на один їх перевалочних пунктів контрабандного ввезення алкогольних напоїв в США.

10 Липня 1973 року були проголошені незалежною державою у складі Співдружності, на чолі з Великобританією. У жовтні 1973 року Багамські Острови були прийняті в оон.

Офіційна назва - Співдружність Багамських Островів (The Commonwealth of the Bahamas).

Географічне положення - архіпелаг із 700 коралових островів в Атлантичному океані, на північ від Великих Антільських островів.

Площа території - 13,9 кв. км.

Кількість населення – 346 тис. чол. (2010 р.)

Столиця – Нассау (240 тис. чол.).

Державна мова - англійська.

Грошова одиниця - багамський доллар

Релігія - більшість віруючих - протестанти, частина віруючих - католики.

Національне свято - 10 липня - День незалежності (1973 р.).

Членство у міжнародних організаціях - член ООН, МВФ, ОАГ, Британської Співдружності націй.

Економіка: Основа економіки Багамських островів - це індустрія туризму, що дає 60 відсотків всіх доходів держави, а також фінансову і торгову діяльність. Основними видами промисловості є видобуток і переробка нафти, солі, арагоніта. Сільське господарство в країні обмежене недоліком відповідних площ на густонаселених островах (обробляється всього 1% земель) і забезпечує приблизно 25% потреб країни в продовольстві. У дрібних господарствах вирощують напівнатуральні головним чином овочі, у більш великих - ананаси, банани, манго, цукровий очерет, цитрусові, кокосову пальму. Розвинене птахівництво. У прибережних водах ведеться невеликий за обсягом промисел лангустів, морських губок і перлів.

Державний устрій: Багамські острови – незалежна держава у складі Співдружності,очолювана Великою Британією.

Глава держави – королева Великої Британії Єлизавета II ,представлена багамським генерал-губернатором. Генерал-губернатор – Артур ФОУЛКЕС.

Законодавча влада здійснюється двопалатним парламентом, який складається із сенату і палати зборів.

Виконавча влада належить урядові, очолюваному прем'єр-міністром, якого призначає генерал–губернатор. Уряд підзвітний парламенту.

Політичні партії: Прогресивна ліберальна партія; Вільний національний рух