Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика - Дослідження особистості учня.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
57.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя

Дослідження особистості учня

Виконав:

студент IV-го курсу

історико-юридичного факультету

групи ІП-43

Мазуренко Сергій Володимирович

Ніжин 2010

План

Психолого-педагогічна характеристика учня

Індивідуальна робота з учнем

Рефлексія виконаного завдання

Використана література

Додатки та методики

Психолого-педагогічна характеристика учня

Об'єкт дослідження - учень 8-го класу школи №11 м. Ніжина, Соколов Михайло Сергійович.

Предмет дослідження - комплекс психолого-педагогічних характеристик учня, що включає в себе особливості фізичного розвитку, аналіз сімейного середовища учня, його інтелектуальні особливості, положення в класі .

Мета психолого-педагогічного дослідження полягає у вивченні та аналізі психологічних особливостей окремо взятого учня на основі індивідуально підібраних методик. Врахувати індивідуально-психологічні та психічні процеси розвитку підлітка. Відповідно до мети ми виокремили для себе наступні завдання:

• формування уміння проектувати і моделювати свою діяльність і поведінку, уміння встановлювати педагогічно доцільні стосунки з учнями; свідомо вибирати і використовувати різноманітні методи виховання школярів, прийоми педагогічної дії на них з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів;

• сприяння становленню професіонально-особистісних властивостей і якостей (уміння проявляти витримку, педагогічний такт, гуманне ставлення до дітей, культуру спілкування, високу вимогливість до себе, відчуття відповідальності, упевненість в успіху і т.д.);

• розвиток педагогічної спостережливості, рефлексії і прогностичних здібностей;

• формування творчого дослідницького підходу до педагогічного процесу, вміння складати психолого-педагогічну характеристику на учня.

Гіпотеза дослідження: учень загальноосвітньої школи 8-го класу не повинен значно відхилятися від загальноприйнятих норм особистісно-психологічного розвитку.

Характеристика учня

Соколов Михайло Сергійович

Вік - 26 серпня 1996 року, на день дослідження 14 років 2 місяці

Школа №11 м. Ніжин Клас 8

І. Особливості фізичного розвитку

На основі проведеного спостереження над учнем ми можемо зробити наступні висновки, щодо його фізичного стану:

♦ Хлопець не має хронічних захворювань

♦ Має середній зріст

♦ Не схильний до повноти

♦ Не має порушень слуху, часткове порушення зору, має нормальну поставу

♦ Моторика учня відповідає віковим особливостям, спостереження не виявило особливих відхилень від норми

Додаючи до висновків власного спостереження результати розмови з класним керівником, які лише укріпили дані спостереження можна підсумувати, що фізичне здоров'я учня перебуває у відмінному стані. Справді, хлопець активний, займається спортом, має свіжий та спортивний вигляд.

II. Характеристика сімейного середовища

На жаль, обставини не дозволили провести бесіду з членами сім'ї учня, тому довелось обмежитись розмовою з класним керівником. Хоча можливо погляд зі сторони є теж позитивним і має свої особливості. Спробуємо коротко охарактеризувати сімейне положення учня.

♦ Сім'я учня невелика, точніше мала, складається з нього та його батьків.

♦ Батьки учня достатньо забезпечені фінансово і можуть повноцінно забезпечити потреби дитини у навчанні.

♦ Взаємостосунки у сім'ї не можна назвати особливо теплими, адже учень живе з вітчимом та бабусею. Мама постійно на роботі. Вітчим ставиться до дитини надто по-панібратськи і саме це відбивається на ставленні дитини до дорослих та ровесників.

♦ Із даних спостереження можна зробити висновок що до дорослих учень ставиться без належної поваги, панібратське ставлення постійно стає причиною конфліктів. До ровесників же ставиться зверхньо, дуже часто глузує з них. Напевно це зумовлено тенденціями інформаційного суспільства, коли діти рано починають усвідомлювати себе як частину суспільства. В цілому не можна говорити про позитивне сімейне середовище, що склалося навколо учня.

III. Взаємостосунки учня з однолітками

Це питання було вирішено за допомогою рекомендованої методики для вивчення схильності учня до лідерства. З самою методикою а також із конкретними відповідями на запитання можна ознайомитись в додатках.

Результати методики можна зафіксувати в конкретних позиціях:

♦ Соціальний статут учня в колективі доволі високий, а якщо говорити точніше, то учень займає положення лідера в учнівському колективі.

♦ Проте, це викликає якесь зверхнє ставлення до однолітків. Хоча навколо нього і гуртується ядро класу, проте воно переважно складається з хлопців, до дівчат лідер ставиться нейтрально. Конфліктний, швидше прагне до домінування аніж до агресії.

♦ Користується повагою однокласників, причому забезпечену не лише певними досягненнями в спорті чи навчанні, а й власною харизмою, має якусь здатність притягувати до себе людей.

♦ Всі друзі сконцентровані в межах класу в якому вчиться Михайло та паралельного класу, тобто спілкування обмежується колом однолітків.

♦ Єдина вікова група забезпечує порозуміння і досить позитивний настрій міжособистісних стосунків, хоча як не дивно, але вони побудовані на деякій ієрархії.

З вищесказаного робимо висновок, що Михайло Соколов - лідер класу, проте це лідерство тримається більше на фізичній перевазі над однокласниками, та видимою ілюзією дорослості учня.