Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наши шпоры нормальні.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
506.37 Кб
Скачать

19. Вплив політики трудових доходів на формування hr-бренду роботодавця.

Бренд роботодавця визначається як «образ ор­ганізації як найкращого місця для роботи» у свідомості співробітників, клієнтів і потенційних кандидатів на ринку праці. Бренд роботодавця по­значається на поведінці лідерів компанії і зачіпає політику компанії, кор­поративну етику й культуру. Бренд є інвестицією в майбутнє. Фірма, набираючи обертів, завойо­вує дедалі нових і нових споживачів.

«Кадровий потенціал дуже обмежений: якщо людина працює не у тебе, значить, вона працює в твоїх конкурентів». У цих умовах вкладення в персонал і НР.-брендинг є найперспективнішими. Це - комплексна три­вала робота, що потребує серйозних інвестицій, до того ж, це «довгі» інве­стиції. Віддача від них буде не в один день, оскільки НК-бренд - це не то­вар, який можна відразу купити. За рахунок інвестицій у персонал відбу­ваються, по-перше, підвищення якості персоналу, зниження плинності та формування високої лояльності співробітників. По-друге, це отримання пропозицій від кращих кандидатів на ринку праці.

Роботодавець зобов'язаний бути привабливим у своїй галузі, забез­печувати своїм співробітникам творчу свободу, але за обов'язкового конт­ролю необхідного завантаження робочого часу. Відповідно, роботодавець зобов'язаний дбати про власний імідж. І тоді імідж обов'язково «відпо­вість взаємністю». Тим більше, в умовах кадрового голоду.

Хороша репутація компанії як роботодавця допомагає скоротити ва­ртість і терміни добору персоналу, залучити кваліфікованих фахівців, зни­зити витрати на адаптацію й навчання кадрів, скерувати заощаджені засо­би на нові програми з роботи зі співробітниками. Сьогодні ефективний кадровий менеджмент і внутрішній РК відіграють велику роль у процві­танні та прибутковості бізнесу, тому НК-брендинг актуальний і необхід­ний усім компаніям.

20. Структура трудових доходів.

Трудові доходи є сукупністю всіх матеріальних і нематеріальних благ, що

отримує працівник у результаті реалізації здатності до праці (докладання трудових зусиль, використання компетенцій) у конкретній організації.

Структура трудоихі доходів:

1.Компенсаційний пакет → матеріальні винагороди (блага)

1)заробітна плата → грошові винагороди (блага)→ основна заробітна плата(посадові оклади, тарифні ставки, гонорари); додаткова заробітня плата (премії, доплати, надбавки); інші заохочувальні та компенсаційні виплати (винагороди та заохочення, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер).

2)інші матеріальні винагороди, що не належать до фонду заробітної плати → медичне і пенсійне страхування, оплата путівок на санітарно-курортне лікування, оплата навчання, позики, видані працівникам для поліпшення житлових умов, вихідна допомога при припиненні трудового договору.

2. Нематеріальні винагороди (блага) → визнання і повага; відповідальність; самостійність; участь в управління; творчий характер праці; професійне зростання; корпоративна культура; взаємовідносини в колективі.

21. Матеріальна винагорода: сутність, основні положення, значення.

Матеріальна винагорода, здійснюється на основі застосування ефективних систем організації заробітної плати, науково-обгрунтованої тарифної системи, норм і нормативів трудових витрат, форм оплати праці, заохочувальних виплат, надбавок і доплат до заробітної плати, методів формування фондів оплати.

Матеріальна винагорода має вирішальне значення в мотивації персоналу, причому вона не лише сприймається працівником як компенсація витрат часу, енергії, інтелектуальних здібностей на досягнення корпоративних цілей, а й як свідчення його цінності для організації, що впливає на самооцінку працівника, вказує на його

соціальний статус. Матеріальна винагорода, яку отримує працівник, виступає також мірилом його особистісної і професійної самореалізації.

Матеріальна винагорода розглядається як компенсаційний пакет, що включає грошову (з/п) та не грошову складові.