Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зачёт по астрономии.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
42.69 Кб
Скачать

Зачёт по астрономии

1.Предмет астрономії. Історія розвитку у світі та в Україні.

Астроно́мія (грец. αστρον — зірка і νομος — закон) — а) наука про небесні світила, про закони їхнього руху, будови і розвитку,а також про будову і розвиток Всесвіту в цілому; б) найдавніша з наук, що включає спостереження і пояснення подій, що відбуваються за межами Землі та її атмосфери. Вона вивчає походження, розвиток, фізичні і хімічні властивості об'єктів, що спостерігаються в небі (і знаходяться за межами Землі), а також процеси, з ними пов'язані.

Історія розвитку астрономії

Перші спроби пояснити таємничі небесні явища були зроблені в давньому Єгипті понад 4000 років тому та у Давній Греції ще до початку нашої ери. Великий давньогрецький філософ і математик Піфагор у VI ст.. до н.е. висунув ідею, що Земля має форму кулі й «висить» у просторі, ні на що не спираючись. Астроном Гіппарх у II ст. до н.е. визначив відстань від Землі до Місяця та відкрив явище прецесії осі обертання Землі.

• Давньогрецький філософ Клавдій Птолемей у II ст. н.е. створив геоцентричну систему світу, у якій Земля розміщується у центрі. Її оточують 8 сфер, на яких розташовані Місяць, Сонце та 5 відомих у ті часи планет: Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн.

• У XVI ст. польський астроном Миколай Коперник запропонував геліоцентричну систему світу, у якій у центрі розташоване Сонце, а планета Земля та інші планети обертаються навколо нього по колових орбітах. Висунув гіпотезу,що у Всесвіті діють одні й ті самі закони, справедливі як на Землі,так і в космосі; • У 1609 році італійський фізик Галілео Галілей уперше використав телескоп для спостереження з небесними світилами, відкрив супутники Юпітера та побачив зорі в Молочному Шляху; • XVIII ст.. в історії пов’язане з іменем англійського вченого Ісаака Ньютона, який відкрив основні закони механіки та закон всесвітнього тяжіння; • У 1814 році німецький фізик Йозеф Фраунгофер відкрив лінії поглинання у спектрі Сонця – фраунгоферові лінії, за допомогою яких астрономи визначають хімічний склад,температуру і навіть швидкість руху космічних тіл; • У XX ст. німецький вчений Альберт Ейнштейн створив загальну теорію відносності. • 4 жовтня 1957 року почалась ера космонавтики. Цього дня у СРСР будо запущено в космос перший у світі штучний супутник Землі;

Першу в Україні астрономічну обсерваторію засновано у 1821 році адміралом А. С. Грейсом. Обсерваторія була збудована у Миколаєві та мала призначення обслуговувати Чорноморський флот. Другою в Україні була обсерваторія Київського Університету, будівництво якої було закінчено у 1845 році. Потім було відкрито обсерваторії в Одесі (1871) та Харкові (1888), у 1900 створено обсерваторію Львівського Університету. У Сімеїзі (Крим) в 1908 році було організовано астрофізичний відділ Пулковської обсерваторії, який в радянські часи входив до складу Кримської астрофізичної обсерваторії АН СРСР. У Полтаві 1926 року створено гравіметричну обсерваторію, основним завданням якої є вивчення рухів земних полюсів і припливів у земній корі. У 1945 році в Голосієві, під Києвом, створено астрономічну обсерваторію АН УРСР.