Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаборат_минерал_вся.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

4 Властивості мінералогічних класів

Сульфіди: сполуки металів з сіркою. Розрізняють: прості сульфіди, дісульфіди, складні сульфіди. За складом вони багатокомпонентні, внаслідок входження ізоморфних домішок, часто має місце присутність механічних включень інших мінералів. Характерні металоподібний блиск, висока щільність і електропровідність.

Карбонати: гірські породи, що складаються з карбонатів кальцію, магнію, заліза. Розрізняють - осадові (вапняк, доломіт, крейда та ін.), метаморфогенні (мармур) і магнитогенні. Карбонати на землі є найстійкішими мінералами. Їх застосовують як будівельний матеріал, у вогнетривкій промисловості, а також як сировину для виробництва в'яжучих речовин, цементу.

Силікати: відомо більше 800 видів мінералів, вони займають 75 мас.% земної кори. Також багато важливих промислових штучних матеріалів, що відносяться до класу силікатів – кераміка, цегла, цемент, бетон, вогнетриви, скло. Морфологічні особливості залежать від хімічного складу мінералу і його структури. 73% силікатів кристалізується в нижчій, 18% - в середній та 9% - в вищій категоріях. На поверхні земної кори силікати є стійкими мінералами, вони нерозчинні у воді, але з часом багато які з них руйнуються, перетворюючись в глинисті мінерали.

Оксиди: це сполуки елементів з киснем або групою ОН- або з водою. Для оксидів характерні висока твердість (6-9 за шкалою Мооса), висока стійкість, тугоплавкість, низька розчинність у воді, різноманітне забарвлення, скляний і напівметалевий блиск, а також підвищені магнитні властивості.

Галоїди: мають різноманітне забарвлення, найчастіше безбарвні. Колір риси, в основному, білий або безбарвний. Блиск - часто скляний, спайність досконала. Використовуються в металургії, хімічній промисловості, в виробництві кераміки, скляних виробів, в оптиці, як мінералізатори при випалі цементів.

Самородні елементи: мають різні кольори мінералів, блиск може бути діамантовий, жирний, сильний металоподібний, матовий. Вони дуже крихкі – твердість Н=1-3. Спайність досконала, щільність невелика. Використовуються в сільському господарстві, металургії, виробництві фарб, олівців.

Сульфати: мінерали мають різні кольори. Колір риси, в основному, білий. Блиск – скляний, на площинах спайності - перламутровий. Спайність досконала. Крихкий, щільність приблизно 3 - 4,5 г/см2. Використовується у хімічній промисловості, поліграфії, а також в будівельній справі як в'яжуча речовина.