Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_politek.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
106.79 Кб
Скачать

50.Світова торгівля як форма міжнародних економічних відносин.

Міжнародні економічні відносини-це система економічних зв»язків між країнами з приполу виробництва, розподілу, обміну та споживання товарів (послуг), що вийшли за межі відповідних національних господарст: це економічні відносини в системі світового господарства.

До основних форм МЕВ відносять: міжнародну торгівлю товарами і послугами. міжнародним рух капіталів і закордонних інвестицій; міжнародну міграцію робочої сили; науково-технічне співробітництво; валютно-кредити і відносини.

Міжнародна (світова) торгівля - форма МЕВ, що основуються на глибокому міжнародному поділі праці, спеціалізації окремих країн на виробництві окремих товарів та послуг згідно з їхнім техніко-економічним рівне м, географічним та іншими умовами.

Світовий ринок - це розвинена сфера товарного обміну, що грунтується на міжнародному поділі праці. Характерною ознакою світового ринку є існування особливої системи-- світових цін.

Для зовнішньої торгівлі важливе значення має конкурентоспроможність товарів, і які продаються на світовому ринку. Головними елементами-зовнішньої торгівлі е експорт та імпорт Експорт - продаж товарів та послуг зарубіжному контрагенту. Імпорт - придбання (купівля) в іноземного контрагента товарів та. послуг.Сума експорту та імпорту становить зовнішньоторговельний оборот, між вартісними обсягами експорту та імпорту складає торговельне сальдо, яке буває позитивним активним (копи вартість вивезених товарів і послуг перевищує вартість ввезених) і від'ємним (за зворотного співвідношення).

Основними формами міжнародної торгівлі є: біржова, аукціонна, міжнародні торги.

Реальну результативність зовнішньої торгівлі відображає платіжний баланс, який складається з двох колонок - надходжень і платежів, тобто включає дві групи показників: надходження віл. суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності данох країн (нерезидентів) і зовнішні видатки суб»єктів зовнішньоекономічної діяльності даної країни(резидентів). Якщо надходження платежів перевищує видатки, то платіжний баланс вважається активним (має позитивне сальдо), у протилежному випадку пасивним (має від’ємне сальдо).Фундаментом платіжного балансу є зовнішньоторговельний баланс,який розраховується на основі даних статистики митних служб тоді як балансовий - за результатами експортних та імпортних нагромаджень. Внутрішня структура як торговельного так особливо платіжного балансу, динамічна і мінлива. Особливості сучасного етапу розвитку світової торгівлі: перевищення темпів зростання світової торгівлі над темпами вростання ВВП; зміна структури товарообігу світової торгівлі за рахунок зростання питомої ваги продукції ,переробної промисловості; зниження частки сировинних товарів; щорічне оновлення більш ніж на третину асортименту продукції обробних галузей, насамперед електроніки;. Основними суб»єктами міжнародної торгівлі є транснаціональні корпорації (ТНК), які контролюють понад 2/3 світової торгівлі. Світова ціпа - грошовий вираз інтернаціональної вартості товарів (послуг), то реалізуються (налаються) на зовнішньому ринку

За об'єктами міжнародна торгівля поділяться на торгівлю товарами і торгівлю послугами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]