Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗФ нова мет..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Змістовий модуль 3. Наукова комунікація як складник фахової діяльності

Тема 12. Українська термінологія в професійному спілкуванні

Історія і сучасні проблеми української термінології. Теоретичні засади термінознавства та лексикографії.

Термін та його ознаки. Термінологія як система. Загальнонаукова, міжгалузева і вузькоспеціальна термінологія. Термінологія обраного фаху. Способи творення термінів певного фаху. Нормування, кодифікація і стандартизація термінів. Українські електронні термінологічні словники.

Тема 13. Науковий стиль і його засоби у професійному спілкуванні

Становлення і розвиток наукового стилю української мови.

Особливості наукового тексту і професійного наукового викладу думки. Мовні засоби наукового стилю.

Оформлювання результатів наукової діяльності. План, тези, конспект як важливий засіб організації розумової праці. Анотування і реферування наукових текстів. Основні правила бібліографічного опису джерел, оформлювання покликань. Реферат як жанр академічного письма. Складові реферату. Стаття як самостійний науковий твір. Вимоги до наукової статті. Основні вимоги до виконання та оформлювання курсової, бакалаврської робіт. Рецензія, відгук як критичне осмислення наукової праці.

Науковий етикет.

Тема 14. Проблеми перекладу і редагування наукових текстів

Суть і види перекладу. Буквальний, адекватний, реферативний, анотаційний переклад. Типові помилки під час перекладу наукових текстів українською. Вибір синоніма під час перекладу. Переклад термінів. Особливості редагування наукового тексту. Помилки у змісті й будові висловлювань.

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи

Завдання контрольної роботи з дисципліни “Українська мова (за професійним спрямування)” для студентів заочної форми навчання всіх спеціальностей укладено відповідно до робочої програми навчальної дисципліни й охоплюють основні теми програми курсу (див. “Зміст програми курсу “Українська мова професійного спілкування”). У контрольній роботі № 1 передбачено перевірити знання студента зі змістового модуля 1 «Законодавчі та нормативно-стильові основи професійного мовлення», контрольна робота № 2 містить завданння 2 і 3 змістових модулів: «Професійна комунікація» і «Наукова комунікація як складник фахової діяльності».

Контрольну роботу студенти виконують самостійно, оформляючи в окремому зошиті (пишуть від руки). Варіант контрольної роботи відповідає останній цифрі номера залікової книжки студента (0 = 10). Роботу підписують відповідно до стандартів оформлення титульної сторінки. На титульному аркуші обов’язково має бути вказано номер залікової книжки студента й відповідний варіант контрольної роботи. Роботу належить виконувати не лише грамотно, але й охайно, залишаючи після кожного виконаного завдання місце для можливих зауважень, позначок, рецензій викладача.

Знайти відповіді на теоретичні питання та виконати практичні завдання допоможуть довідники, посібники, підручники, монографії, наведені в списку рекомендованої літератури (див. список основної і допоміжної літератури).

Перелік використаних джерел (автор, назва джерела, видавництво, рік видання, номер використаних сторінок) подають у кінці виконаної роботи.

Якщо робота не зарахована, її по­вертають студентові на до­опрацювання. Доопрацьований варіант разом з по­переднім варіантом та зауваженнями потрібно подати для повторної перевірки.