Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лк №16 3ф мостова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

1.3. Побудова струмів первинних та вторинних обмоток трансформатора

Струм в одній з вторинних обмоток трансформатора, наприклад, фази А може формуватись тільки струмами четвертого та першого тиристорів, які під’єднані до цієї фази (див. схему рис. 1). Контур проходження струму четвертого та першого тиристорів замикається через обмотку фази А. Приймаючи один з цих напрямків (наприклад, зліва направо) за позитивний, формуємо відповідно додатну та від’ємну півхвилю струму фази А (рис. 2 а). Якщо кут a0 струм фази А формується тими ж струмами четвертого та першого тиристорів, але зсунутими на кут a відносно позиції, що на рис. 2 а (рис. 2 б).

Нагадаємо, що діюче значення струму вторинної обмотки трансформатора визначається за формулою

2 = Іd . (8)

Побудова кривої струму фази А для умов, коли a0 і 0 нічим не відрізняється: додатні та від’ємні півхвилі повторюють форми струмів відповідних тиристорів (рис. 3).

Звертаємо увагу на фазовий зсув першої гармоніки струму i(1) відносно напруги. Цей фазовий зсув a та a+/2 відповідно коли a0 та a0 і 0. Вказане свідчить про те, що керований випрямляч споживає реактивну потужність.

Список літератури

  1. Забродин Ю.С. Промышленная электроника: Учебник для вузов.- М.: Высш. школа, 1982, - 496 с.

  2. Руденко В.С., Сенько В.И., Трифонюк В.В. Приборы и устройства промышленной электроники. –К.: Техніка, 1990, - 368 с.

  3. Горбачев Г.Н., Чаплыгин Е.Е. Промышленная электроника: Учебник для вузов/ Под ред. В.А. Лабунцова . –М.: Энергоатомиздат, 1988, -320 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]