Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_planirovaniyu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

10

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА

УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Кафедра організації виробництва та агробізнесу програма

проходження виробничої практики по дисципліні планування діяльності підприємств студентами 4-го курсу факультету менеджменту

Галузь знань 0306 “Менеджмент і адміністрування “

Напрям підготовки 6.030601 “Менеджмент“

Кваліфікація “Бакалавр з менеджменту, менеджер-адміністратор“

(денна форма навчання)

Миколаїв – 2012

Програма практики складена кандидатом економічних наук, доцентом В.Ф. Клочаном.

Відповідальний за випуск завідувач кафедри д.е.н., професор Червен І.І.

Рекомендована до видання методичною комісією економічного факультету (протокол № 8 від 9 квітня 2011р.)

1. Ціль і задачі практики

Виробнича практика студентів з напряму підготовки «Менеджмент», є логічним завершенням процесу підготовки бакалаврів з менеджменту.

Основна ціль практики – закріплення й поглиблення теоретичних знань, придбання студентами практичних навичок і вмінь з різноманітних питань стратегічного, поточного і оперативного планування виробничо-господарської діяльності сучасних аграрних формувань. Виходячи з означеної цілі основними задачами практики є:

- вивчення змісту роботи планово-економічної служби підприємства по підведенню підсумків його роботи в цілому та в розрізі структурних підрозділів за звітний рік, виявлення резервів нарощування обсягів і підвищення ефективності виробництва аграрної продукції, розробці планів на календарний рік;

- засвоєння методик і придбання практичних навичок по складанню бізнес-плану розвитку сільськогосподарського підприємства, розробці річних виробничих планів (виробничих програм, бізнес-планів) підрозділам у рослинництві, тваринництві, обслуговуючим виробництвам (ремонтній майстерні, автогаражу тощо), договорів оренди і т. ін.;

- написання звіту про проходження практики.

2. Організація проходження практики

Виробничу практику студенти проходять в індивідуальному порядку в аграрних підприємствах Миколаївської та інших областей України згідно з укладеними договорами, як правило, за місцем проживання.

Тривалість практики складає 4 тижні (у 2012 році 2 тижні). Загальне керівництво практикою студентів від університету здійснюють викладачі кафедри організації виробництва та агробізнесу. Вони видають студентам завдання на практику, ставлять задачі по збору і обробці матеріалів для написання звіту, забезпечують їх програмами проходження практики, контролюють якість і послідовність виконання цих програм, рецензують звіти, приймають участь у роботі комісії при їх захисті.

Безпосереднє керівництво практикою студентів у підприємстві здійснює головний (старший) економіст, який в перший же день знайомиться з програмою практики і разом з студентом визначає послідовність та етапи її виконання. Він організує забезпечення практиканта робочим місцем, необхідною документацією та матеріалами, консультує з питань, які виникають у процесі роботи, а після закінчення практики видає практиканту характеристику, в якій виставляє йому власну оцінку: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно». При цьому враховується рівень і якість виконання студентом програми практики, а також конкретних доручень керівників і спеціалістів підприємства.

Під час проходження практики певна кількість часу мусить бути відведена для вивчення організації планування виробництва безпосередньо у структурних підрозділах підприємства. В першу чергу це стосується планування використання виробничого і природно-ресурсного потенціалу галузей рослинництва і тваринництва, планування допоміжних виробництв, виробничої інфраструктури тощо.

У період проходження практики студент мусить вникнути у зміст роботи економічної служби підприємства, приймати безпосередню участь у її діяльності, зокрема розробці оперативних планів, виконувати постійні і разові доручення керівників практики, відвідувати наради спеціалістів, засідання правління підприємства і т. ін. Якщо студента на період проходження практики було зараховано в штат підприємства то на нього поширюється дія законодавства про працю. Усі студенти зобов’язані дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, охорони праці та техніки безпеки.