Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 раздел.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

1.3Підготовка насінного матеріалу

Підготовка насінного матеріалу передбачає сортування картоплі і видалення пошкоджених та хворих бульб, їх пророщування або прогрівання, обробку захисними та стимулюючими засобами, а також різання великих бульб (при необхідності).

Садіння не відсортованими бульбами призводить до зрідження та строкатості сходів, пригнічення слабкіших рослин і неодночасного достигання бульб на період збирання. У результаті погіршується робота картоплесаджалок, збільшується витрата насінного матеріалу, знижуються урожай і його якість.

Частини різаних бульб повинні мати масу не менше 40 г. Для зменшення пропусків та захвату понад двох частин розрізаних бульб ложечками садильних апаратів різані бульби змішують з цілими в співвідношенні 1: 2 або 1: 3.

Пророщені бульби на час садіння повинні мати паростки довжиною не більше 5 мм, щоб вони не обламувались при вантажно-розвантажувальних роботах, транспортуванні та садінні, що в свою чергу знижує урожайність картоплі.

Насінні бульби сортують на дрібну (25–50 г.), середню (50–80 г.) і крупну (80–120 г.) фракції. Відхилення маси бульб по фракціях можуть коливатись у межах ±10% порівняно з бульбами сусідніх фракцій.

У насінному матеріалі не повинно бути гнилих бульб, домішок відламаних паростків, соломи і ґрунту, які призводять до налипання та забивання ложечок садильних апаратів.

До технологічної лінії по підготовці насінного матеріалу входять механізми для вивантаження картоплі з кагатів та сховищ і подачі бульб на транспортери або в транспортні засоби, перебиральні столи, сортувалки, приймальні бункери та бункери-нагромаджувачі, завантажувачі насінного матеріалу. Всі машини і механізми лінії повинні бути взаємно ув’язані за конструктивними параметрами та продуктивністю.

Для підготовки картоплі до садіння промисловість випускає транспортер-завантажувач ТЗК-30А з приставкою (транспортером-підбирачем ТПК-30), комплект транспортерів ТХБ-20, пересувний картоплесортувальний пункт КСП-15Б та стаціонарний картоплесортувальний пункт КСП-25. Крім того використовують картоплесортувальний пункт К-754А. Для обробки насінних бульб захисними та стимулюючими хімічними препаратами використовують пересувний протруювач «Гумотокс-С». Для різання великих бульб використовують пристрої, виготовлені на місцях, для навантаження бульб навантажувачі загального призначення ПЭ-0,8Б, ЭО-2621А та ПЭА – 1,0.

1.4Садіння картоплі

Садіння є одним з найвідповідальніших технологічних процесів при вирощуванні картоплі. Якість садіння впливає на успішне проведення всіх механізованих робіт, пов'язаних з доглядом і збиранням.

У всіх зонах України картоплю вирощують з утворенням гребенів. Бульби висаджують звичайним гребеневим способом або в гребені, попередньо нарізані навесні чи з осені.

Починають саджати бульби тоді, коли ґрунт досягнув фізичної спілості, добре розпушується із створенням дрібногрудкуватої структури в усьому орному шарі, а його температура на глибині загортання бульб не нижче 5…7 °С. На ґрунтах легкого механічного складу прогріті бульби можна висаджувати в ранні строки одночасно з сівбою ранніх колосових культур.

Садіння потрібно завершити в оптимальні строки за 8–10 днів. Глибина загортання бульб залежно від ґрунтово-кліматичних умов, механічного складу ґрунту, розміру бульб та інших факторів становить 4…8 см від вершини гребенів до бульб. Допускається відхилення від середньої глибини садіння не більше ±2 см. Гребені після проходу саджалки повинні бути невисокими (8…12 см), з похилими боками, прямолінійні.

Дозволяється відхилення ширини основних міжрядь не більш як на ±2 см, а стикових до ±10 см. Середня лінія вершини гребенів повинна міститься над рядками висаджених бульб. Допустиме відхилення не повинно перевищувати ±2 см. Загальна кількість пошкоджених паростків при садінні пророщеними бульбами не повинна перевищувати 25%.

Важливою умовою одержання високих врожаїв є забезпечення оптимальної густоти садіння: на період збирання не менше 50–55 тис. кущів для продовольчої і 60–65 тис. для насінної картоплі.

Картоплю в основному саджають напівначіпними саджалками КСМ-4 та КСМ-6. У виробництві використовують також саджалки СН-4Б, КСМГ-4, КСМГ-6.