Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП Office Word.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
37.29 Кб
Скачать

Тарифна сітка і тарифні ставки для окремих категорій працівників псп «ім. Гетьмана Хмельницького» Лисянського району Черкаської області

Категорії працівників

Вид ставки

Розряди робіт

Коефіціенти співвідношень тарифних ставок робітників I розряду

I

II

III

IV

V

VI

А

Б

1

2

3

4

5

6

7

Коефіцієнти міжрозрядних співвідношень

1,00

1,09

1,20

1,35

1,55

1,80

Тракторист-машиніст

денні

55,65

60,66

66,78

75,13

86,26

100,17

1,29

погодинні

7,95

8,67

9,54

10,73

12,32

14,31

На ручних роботах в тваринництві

денні

50,05

54,55

60,06

67,57

77,58

90,09

1,16

погодинні

7,15

7,79

8,58

9,65

11,08

12,87

Продовження таблиці 3.3

А

Б

1

2

3

4

5

6

7

На ручних роботах в рослинництві

денні

43,12

47

51,74

58,21

66,84

77,62

1,00

погодинні

6,16

6,71

7,39

8,32

9,55

11,09

Робітники на ремонтних і верстатних роботах

денні

45,71

49,82

54,85

61,71

70,85

82,28

1,06

погодинні

6,53

7,12

7,84

8,82

10,12

11,75

Розглянемо середньомісячну заробітну плату працівників ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького» станом на 2011 рік у таблиці 3.4.

Таблиця 3.4

Розмір середньомісячної заробітної плати працівників псп «ім. Гетьмана Хмельницького» Лисянського району Черкаської області

Відділ підприємства

Ставка

Тракторний парк

2534,00

Рільнича ланка

1256,00

Автопарк

2387,00

Ферма

1660,00

Їдальня

950,00

Адміністративне управління

2590,00

Як бачимо, найвища ставка на підприємстві у працівників адміністративного корпусу – 2590 грн., а найменша- у працівників їдальні – 950 грн. за місяць. Крім цього ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького» здійснює доплати та надбавки до основної заробітної плати.

Основними видами доплат, що використовує ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького» у своїй діяльності, є:

  • за керівництво бригадою (бригадиру не звільненому від основної роботи) – 40%;

  • за роботу в шкідливих умовах праці 25% тарифної ставки за фактично відпрацьований час;

  • за ненормований робочий день водію легкового автомобіля 25% місячної тарифної ставки;

  • за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника 50% тарифної ставки відсутнього працівника;

  • на важких тракторах – 15 % місячної тарифної ставки;

  • робота в нічний час на польових роботах – 25 % місячної тарифної ставки;

  • на посіві за якість і строки при наявності актів виконаних робіт - 40 % місячної тарифної ставки;

Надбавки:

  • за високу професійну майстерність працівникам ІІІ розряду – 12%, IV розряду - 16%, V розряду – 20 %, VI і вищих розрядів24 % тарифної ставки;

  • за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів - водіям ІІ класу – 10 %, I класу – 25 % встановленої тарифної ставки за відпрацьований водієм час;

  • за високі досягнення у праці – 50 % посадового окладу;

  • за виконання особливо важливої роботи на певний термін – 50 % посадового окладу.

Крім цього на даному підприємстві діє система матеріального стимулювання у вигляді виплати в кінці року усім працівникам винагороди за досягнені результати.

Нарахування винагороди працівникам ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького» за підсумками роботи за рік проводиться на таких умовах:

1. за реалізацію продукції в межах плану (але не менше 80% виконання плану реалізації) нараховувати 1% суми реалізації (по цінах програми);

2. за перевиконання плану реалізації (по цінах програми) нараховувати 20% вартості надпланової продукції;

3. за одержання чистого прибутку в межах плану (по цінах програми) нараховувати 1% суми прибутку.

Право на отримання винагороди мають ті працівники, які відпрацювали повний календарний рік у ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького», відповідно до отриманого заробітку. Працівникам, які звільнилися за власним бажанням винагорода за підсумками роботи за рік не нараховується.

Дирекція по узгодженню з комітетом представників трудового колективу може виплачувати винагороду на загальних підставах і в період установлений в ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького»також і тим працівникам, які відпрацювали неповний календарний рік по поважних причинах а саме:

- звільнення у зв'язку з призивом на військову, службу, скороченням штату, виходом на пенсію (за віком, по інвалідності);

- вихід у декретну відпустку;

- навчання у вищих навчальних закладах з відривом від виробництва;

- переведення за рішенням дирекції на інше підприємство;

- відрядження за кордон по направленню дирекції.

Таким працівникам винагорода нараховується виходячи із заробітку, фактично отриманого в розрахунковому періоді.

Розмір винагороди за підсумками роботи за рік також залежить від стажу роботи в ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького».

В стаж роботи, що зараховується при виплаті винагороди включається:

- час фактичної роботи в на підприємстві;

- період, протягом якого працівник працював на підприємстві а, потім по відповідним поважним причинам перервав роботу і знову повернувся в товариство (робота на виборних посадах, проходження дійсної військової служби, робота на іншому підприємстві за рішенням дирекції товариства);

- період перебування працівника у відпустці по догляду за дитиною.

Не зараховується в стаж для виплати винагороди за розрахунковий період, але не перериває безперервний стаж:

- час навчання у вищих навчальних закладах з відривом від виробництва;

- відрядження за кордон по направленню дирекції товариства.

У випадку притягнення до дисциплінарної, адміністративної або карної відповідальності, а також застосування суспільного впливу за хуліганство та пияцтво, таким працівникам винагорода не нараховується.

Працівники даного підприємства позбавляються винагороди повністю, або частково за:

- порушення правил внутрішнього трудового розпорядку;

- невиконання, або неналежне виконання покладених на них трудових обов'язків;

- відсутність на роботі без поважних причин.

Також підприємство зобов’язалося надавати працівникам такі пільги, як надання одноразового заохочення працівника у зв’язку з такими обставинами:

- з нагоди одруження – 250 грн.;

- при народженні дитини – 200 грн.;

Заробітна плата виплачується працівникам 30 числа кожного місяця. Якщо ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького» має перед працівниками певну грошову заборгованість, то за згодою працівника воно може погасити її виплатою виробленої підприємством продукції, вартість якої еквівалентна заборгованій сумі.

У разі, якщо працівник має бажання придбати певну кількість виробленої на підприємстві продукції, господарство реалізує її по собівартості.

Розрахунки за орендну плату здійснюються на основі договорів оренди землі та майна, та виконуються щороку після збору урожаю. За погодженням орендодавця з орендарем підприємство сплачує орендну плату в натуральній формі сільськогосподарською продукцією власного виробництва: пшениця яра – 50 %, ячмінь – 30 %, кукурудза – 25 %, та цукор – 5% від вартості оренди. Договір оренди майна і землі на підприємстві підписується строком на 5 років. Після цього основні засоби підприємства обліковуються, як орендовані і можуть використовуватися у сільськогосподарському виробництві, переробці сільгосппродукції та для інших видів діяльності передбачених статутом господарства. Оренда майна на підприємстві здійснюється на умовах платності. Плата за оренду майна становить 1,5 % вартості орендованого майна. Строк внесення орендної плати господарством до 31 грудня кожного року. Господарство за згодою співвласників, може змінювати строки виплати орендної плати. Орендна плата за землю становить 3 % від вартості земельної ділянки у грошовій формі. Передача продукції та надання послуг у рахунок орендної плати оформляється відповідними актами. У разі невнесення орендної плати у строки визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,01 % несплаченої суми за кожен день прострочення. Сторони договору можуть застрахувати орендований об’єкт. Після припинення дії договору орендар повинен повернути орендодавцеві земельну частку у стані не гіршому ніж коли він отримав її в оренду. При невиконанні цієї умови орендодавець має право вимагати відшкодування збитків. У разі дострокового припинення договору оренди за ініціативи орендодавця земельної ділянки він зобов’язаний відшкодувати орендарю затрати які той поніс у незавершене виробництво.

При організації виробничих процесів застосовують всі законодавчо встановлені норми праці: норми виробітку, часу і обслуговування, нормативи чисельності відповідно до досягнутого рівня техніки, технології та організації виробництва.

Для розробки та впровадження у ПСП «ім. Гетьмана Хмелицького» науково обґрунтованих норм використовуються довідники типових норм і нормативів на різні види робіт. За допомогою норм складаються бізнес-плани підприємств, плануються обсяги виробництва. На основі норм праці встановлюються завдання з підвищення продуктивності праці, визначають потребу в кадрах, розробляють календарно-планові нормативи тощо.

Стан нормування праці у ПСП «ім. Гетьмана Хмелицького» в цілому є задовільним, це зумовлено встановленням науково обґрунтованих норм, поступовим оновленням машин і обладнання, приділення належної уваги цьому питанню директора товариства.

Організація робочого місця — це система заходів щодо його планування,

оснащення засобами і предметами праці, розміщення в певному порядку,

обслуговування й атестації.

Так, у ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького» робочі місця працівників були технічно оснащеними. Для бухгалтера було придбано нову комп’ютерну техніку, за допомогою якої легше справлятися зі своїми службовими обов’язками. Було встановлене нове програмне забезпечення.

Соціально-трудові відносини характеризують взаємовідносини між найманими працівниками і роботодавцями, які в умовах ринкової економіки націлені на забезпечення високого рівня і якості життя людини та суспільства вцілому [5, ст. 52].

Згідно з Колективним договором сторонами соціально-трудових відносин у господарстві виступають наймані працівники, в особі голови профспілкового комітету та ПСП «ім. Гетьмана Хмелицького» в особі директора.

Сторони визнають обов’язковими положення Генеральної та галузевих угод, як мінімальні гарантії в регулюванні трудових та соціально-економічних відносин в господарстві, зобов’язуються дотримуватися принципів соціального партнерства, паритетності представництва, взаємної відповідальності, аргументованості, законності у прийняті рішень.

Основною формою соціального партнерства є колективні переговори та консультації сторін, в тому числі у вирішенні розбіжностей та конфліктних ситуацій.

Отже, проаналізувавши основні аспекти економічної діяльності підприємства можна сказати, що його виробнича програма розрахована на високі результати. Організація роботи на підприємстві, зокрема, його система стимулювання і заохочення працівників до роботи, правильні. Проте у нинішній ситуації ця програма не завжди ідеально виконується. Не постійно виплачуються передбачені ставки доплат і надбавок за трудові досягнення, а як наслідок зменшується трудовіддача працівників. Проблемою також є невисока заробітна плата у технічних, працівників, що дуже супроводжується небажанням працівників працювати в даному підприємстві. Крім того проблемою є те, що підприємство недостатньо забезпеченим кваліфікованими кадрами у сфері самого виробництва (агрономами, механізаторами, технічними працівниками), що супроводжується низькою продуктивністю праці.

Щоб покращити дану ситуацію, ПСП «ім. Гетьмана Хмельницького» повинно розробити систему заходів для покращення технологічних процесів вирощування і збирання продукції. Дуже важливим є покращення кваліфікаційного рівня усіх задіяних на виробництві працівників та підвищити рівень оплати праці робітникам та технічним працівникам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]