Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Р.Клын дыагностика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Полтавська державна аграрна академія

Факультет ветеринарної медитцини

Кафедра терапії

Курсова робота

з клінічної діагностики

студентки 3 курсу 4 групи

ФВМ

Коваленко Ірини

Полтава 2009

1. Попереднє знайомство з твариною

1.1 Registratio

Вид тварини: ВРХ

Стать: бичок

Кличка: Федір

Порода: українська чорно-ряба

Вік: 3 міс.

Кому належить: учбове господарство Полтавської державної аграрної академії

Адреса володаря: Полтавська обл.

с. Петрівка

Уч. гос-во « Ювілейний»

    1. 1.2. Anamnesis vitae et morbi

Тварина вирощена в учбовому господарстві « Ювілейний» Полтавської державної аграрної академії. Умови утримання – задовільні, тварина знаходиться в приміщені, стан мікроклімату – не задовільній, якість підлоги - погана, вентиляції майже не має, освітлення – природнє (тільки з вікон), під­стилка присутня, але не належної якості, методи прибирання гною – один раз на день, спеціальними установками, які можуть травмувати кінцівки. Довжина стійла мала, і кут його нахилу досить похилий, через що телята часто падають. Температура в приміщеннях 14 – 170 С, санітарно-гігієнічні умови низькі, якість догляду – середня, годівля – не збалансована, режим годівлі постійний, якість кормів – низька. Поїня – з напувалок, водне джерело засмічене, якість води низька, частота поїння - 3 рази на день.

Епізоотичний стан господарства - в нормі. Тварина захворіла внаслідок незбалансованого та не доброякісного корму, та недостатнього догляду з боку персоналу. При огляді були виявлені перші ознаки – такі як підвищення температури та проноси. При подальшому вивчені стану тварини, спостерігалося виснаження тварини, схуднення, зменшення апетиту, при лабораторному досліджені крові виявлено – згуснення крові, внаслідок зневоднення організму. Раніше у тварини не спостерігалося даних ознак, тварина не хворіла. На даному господарстві є тварини з подібними ознаками хвороби. Тварині ніяка допомога раніше не надавалася.

  1. Власні дослідження

2.1 Загальне дослідження

Габітус:

Будова тіла слабка, вгодованість незадовільна, тип конституції ніжний, темперамент сильний зрівноважений спокійний, положення тіла добровільно-фізіологічне.

Шкіряний покрив і шкіра:

Густота волосся, довжина - коротке, фіксація у луковицях - виривається легко, прилягання – не правильне, блиск – матове, еластичність – ламке.

Фізіологічні властивості шкіри:

Колір – блідий (анемічний), синюшний (ціанотичній), вологість – знижена до сухості (ангідроз), еластичність - знижена, запах - специфічний, температура - однакова на симетричних ділянках, шкіра ціла.

Слизові оболонки:

Досліджувалися кон'юктива, слизова оболонка рота і носа. Колір блідо – синюватий, вділення майже не було. На слизових оболонках припухання не спостерігалося, вони були цілі.

Лімфатичні вузли:

Досліджувалися підщелепний, передлопатковий, колінної складки. Їхня форма

- округлі, величина - збільшені не значно, характер поверхні - гладкі, рухливість - рухливі, больова чутливість - не змінена.

Термометрія: t =40, 30

    1. Дослідження серцево-судинної системи

Серцевий поштовх:

Локалізація - 3-4 міжребір'я зліва(на 6 см нижче лінії плечо лопаткового суглоба), сила - помірна, ритм — ритмічний.

Перкусійні межі серця

Верхня межа виявляють перкусією за лінією, проведеною від заднього кута лопатки до ліктьового горба (у більшості тварин четвертий міжреберний проміжок) по переходу чіткого легене­вого звуку в притуплений. У великої рогатої худоби вона зна­ходиться на рівні лінії плечового суглоба (горизонтальної лінії, проведеної через середину плечового суглоба). Передню перкусійну межу серця визначають за лінією, прове­деною від ліктьового горба уверх і назад (приблизно під кутом 45° до горизонту), за переходом притупленого звуку в чіт­кий легеневий .

Проводячи топографічну перкусію серця, можна визначити ділянки притупленого і тупого звуку. Притуплений звук вияв­ляють при перкусії над тією частиною серця, яка закрита краєм легень, а тупий звук - над серцевою вирізкою легень, серце безпосередньо доторкується до грудної стінки і не вкрите легенями. Для виявлення цих ділянок проводять перку­сію його по третьому-шостому міжреберних проміжках, зверху вниз, відмічаючи при цьому місця притупленого і тупого звуків. У великої і дрібної рогатої худоби перкусійний звук у діляянці серця притуплений (зона відносної тупості), оскільки воно повністю прикрите легенями.

Тони серця:

Вони аритмічні чіткі, без сторонніх шумів, мають чистий тембр. Двостулкового - 4те міжребір'я зліва, на 4 - 6см нижче лінії плечового суглоба. Тристулкового - так само але з права. Аорти - зліва 4те міжребір'я на 1 - 2 см нижче плечового суглоба. Легенової артерії - так як і двостулкового, але 3 міжребір'я та на 1-2 см нижче плечолопаткового суглобу.

Артеріальний пульс

Частота за 1 хвилину - 78/хв; ритм - аритмічний; величина – середній, напруження- еластичний; наповнення - середнє, сила - сильний, характep пульсової хвилі - повільний.

Венний пульс – позитивний.