Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРАФАРЕТНИЙ ДРУК(7).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
31.66 Кб
Скачать

8 Основні характеристики сіток

Від виду та встановлення сіток залежить репродукційно графічні та друкарсько технічні товщина фарби на відбитку

34 Що таке тамподрук?

Тамподрук - це непрямий фотогравірувальний процес. Зображення гравірується на поверхні плоского кліше, потім наповнюється фарбою. Після цього м'який силіконовий тампон забирає фарбу з кліше і переносить її на поверхню, що задруковується.

Використання силікону пояснюється тим, що цей матеріал практично не вбирає фарбу.

На чому можна друкувати?

Сьогодні на ринку існує величезна різноманітність фарб з різними властивостями. Завдяки цьому наносити зображення за допомогою технології тамподруку можна практично на будь-який матеріал.

Область використання

На даний час не існує друкованої технології, яка б настільки добре підходила б для друку на вигнутих поверхнях або предметах змінного розміру. Ось лише деякі вироби, для друку на яких використовується тамподрукарський процес:

- Компакт-диски, сувеніри, окуляри, іграшки, спортивні товари;

- Комп'ютерні комплектуючі, мікросхеми, панелі приладів, мобільні телефони, перемикачі;

- Шкали вимірювальних приладів, корпуси виробів побутової електроніки, електричне обладнання.

Переваги тамподруку

Тамподрук має цілий ряд переваг по відношенню до інших методів друку.

Перш за все, завдяки використанню виключно гнучких силіконових тампонів можна наносити зображення на поверхні самих різних форм і конфігурацій, що неможливо, скажімо, при використанні трафаретної технології.

Далі, можна виготовити тампони різного розміру і форми, і це дозволяє суттєво розширити сферу застосування тамподрукарського процесу. Вибір тампона для друку обумовлюється формою запаковуючого виробу, його розміром і розташуванням зображення.

За допомогою тамподруку можна наносити зображення навіть на вертикальні і похилі поверхні. У таких випадках використовуються машини з похилими друкованими голівками.

Силіконовий тампон як засіб перенесення фарби

На даний час в тамподрукарському процесі використовуються найрізноманітніші тампони. У кожному конкретному випадку тампон має відповідати формі і розміру задрукованого виробу і при цьому не викликати спотворення зображення при перенесенні фарби.

Безвідносно до його розміру або жорсткості, тампон завжди має конічну форму. Така форма обумовлена тим, що в процесі друку тампон обертається навколо своєї осі. Це дозволяє створити розрідження між тампоном і задрукованою поверхнею, і тим самим виключити виникнення повітряних бульбашок, що погіршують якість друку.

Якість тампона

Якість друку головним чином залежить від поверхневої структури тампона. При тривалому використанні тампона якість друку падає, тому що з плином часу фарба і розчинник впливають на тампон, викликаючи загрубіння його поверхні.

Реальний термін використання тампона зазвичай лежить між 200 000 і 500 000 циклів. Цей термін залежить від таких факторів, як: тип використовуваної фарби; форма, розмір і жорсткість тампона; форма і матеріал запечатуваних виробів.

Тампонний друк є різновидом трафаретного друку і має в основному ті ж особливості (переваги і недоліки), що і шовкографія. Друк здійснюється сумішевими фарбами по технології Pantone. Спеціальний тампон бере фарбу через друковану форму (трафарет) і переносить її на виріб.