Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_praktika.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

3. Організація проходження практики й обов'язки студентів

Практикант повинен прибути на місце проходження практики у відповідності зі строками, установленими університетом. На підприємстві (організації) студентові варто скласти план-графік проходження практики, попередньо погодивши його з керівником практики від підприємства.

Практиканти зобов'язані також, як і працівники підприємства виконувати правила внутрішнього розпорядку й вимоги трудового законодавства.

Відсутність на місці практики можливо тільки з поважної причини. На студентів. порушивших трудову дисципліну, накладають адміністративні стягнення. При відстороненні студента з місця практики за грубе порушення внутрішнього розпорядку університет залишає за собою право виключити практиканта із числа студентів. Практикант повинен виконувати вказівки, що виходять від керівника практики, вести щоденник установленої форми, надавати допомогу колективу підприємства в поліпшенні організації керування кадрами, вивчити й строго дотримувати вимог техніки безпеки.

Керівництво практикою студентів, як правило, покладає наказом адміністрації на досвідченого фахівця підприємства. Керівник практики зобов'язаний ознайомити студента з організацією господарської діяльності на підприємстві, здійснювати регулярний контроль за роботою практиканта; консультувати його; контролювати ведення щоденника; підготовку звіту студентом.

Контроль за проведенням практики на підприємстві покладає на керівника практики від кафедри університету. Керівникові практики, викладачеві кафедри варто забезпечити відповідність змісту практики планам і програмам, контролювати забезпечення підприємством нормальних умов праці студентам, ознайомлення студентів із правилами техніки безпеки, контролювати виконання студентами правил внутрішнього розпорядку. По завершенню практики її керівник від кафедри розглядає звіти студентів з практики й представляє письмовий звіт про проведення на кафедру.

4 Зміст практики

У процесі ознайомлення з підприємством студент повинен вивчити наступні питання:

- організаційна структура підприємства (функції, здійснювані підрозділами, цехами, відділами, органами керування; вертикальна співпідпорядкованість і горизонтальні зв'язки структурних підрозділів);

- внутрівиробнича інфраструктура підприємства (допоміжні й обслуговуючі виробництва, служби, відділи);

- характеристика випускає продукції, виконуємих робіт, особливості технології виробництва;

- характеристика витрат виробництва;

- основні показники виробничо-фінансової, комерційної діяльності підприємства (виторг, прибуток, обсяг випущеної продукції, зроблених послуг);

- склад і структура основних засобів підприємства;

- заходи з оновленню основних засобів і джерела їхнього фінансування;

- наявність обігових коштів, їхн достатність і механізм фінансування;

- інформаційна база підприємства (форми звітності, обробка інформації);

- кадровий склад підприємства;

- системи й форми оплати праці на підприємстві.

У процесі проходження практики студентові необхідно вивчити нормативні документи, що регламентують роботу підприємства. Особливу увагу варто звернути на діяльність планово-економічного відділу на порядок розробки плану розвитку підприємства, на зміст його розділів, а також на зміст і порядок розробки бізнес-плану. Ознайомитися з методикою включення поточних витрат на виробництво в собівартість продукції (послуг), з визначенням собівартості валової, товарної й реалізованої продукції й розрахунком окремих статей калькуляції, а також з методикою встановлення цін на випускаєму продукцію(надання послуг).

Головними документами для студента при проходженні практики є щоденник і звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]