Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР Іторія.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
349.7 Кб
Скачать
  1. Визначте кордони первинного розселення слов’ян і охарактеризуйте суспільний устрій, господарство, побут східнослов’янських племен напередодні утворення Київської держави.

(сусп.устрій, господарство,побут в 4 питанні)

Побут:

У східних слов'ян існували численні обряди. З усіх видів мистецтва східних слов'ян найбільш вивчене прикладне. Предмети особистого убору прикрашались орнаментальними мотивами переважно реалістичного характеру. Релігійні обряди східні слов'яни відправляли у спеціально споруджених храмах — святилищах та відведених для цього місцях. Уявлення про існування різних соціальних верств суспільства дають матеріали могильників. Більшість поховань, як правило, бідних на поховальний інвентар, належала рядовим общинникам. У них виявлено глиняний посуд, окремі недорогі прикраси або предмети побуту. Частина поховань, що виділялася багатим супровідним матеріалом, широким набором зброї, належала представникам соціальної верхівки, вождям та воїнам.

Кордони:

Протягом VIII–IX ст. слов’яни розселилися по території Східної Європи. Найбільшими слов’янськими племенами були: поляни, що жили на Середній Наддніпрянщині, сіверяни – на р. Десна, в’ятичі – на Оці, на заході від полян – дреговичі та древляни. По течії р. Західний Буг лежали землі волинян і дулібів. У цей час основною формою суспільного ладу були спілки племен, які часто переходили у більш складні об’єднання.     На північному заході сусідами східних слов’ян були варяги (племена балтів і норманів), на сході й півдні – кочові племена хозарів, печенігів, булгар, з якими у східних слов’ян часто виникали зіткнення за контроль над річками, що слугували торговими шляхами до Візантії та країн Сходу. 

  1. Порівняйте і дайте оцінку діяльності князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого.

Володимир Великий (980 – 1015 рр.)

  • Своїх синів і вірних дружинників посадив у містах для контролю над місцевою знаттю; на зміну родоплемінному поділу суспільства приходить територіальний

  • Завершив формування території Київської Русі, приєднавши племена білих ховратів, дулібів, в’ятичів, радимичів

  • Боронив К.Р. від печенігів, для чого побудував застави з військовими гарнізонами на кордонах держави

  • Здійснив військову реформу: сформував військо з дружинників-словян , а не з варягів.

  • Провів релігійну реформу: близько 980 р. спробував реформувати язичництво з метою обєднання племен навколо Києва, створив Пантеон, призначивши головним богом Перуна, але ця спроба була невдалою; тоді у 988 р. прийняв хрещення за православним обрядом і запровадив на Русі християнство

  • Сприяв розвитку освіти

  • Розбудував Київ як столицю держави: укріплена фортеця – «місто Володимира», церква Пресвятої Богородиці(Десятинна), князівські палаци.

  • Першим почав карбувати золоті та срібні монети ( срібники і златники), на яких зображувалися образи Хреста й Володимира та тризуб.

  • Шляхом династичних шлюбів зміцнив дипломатичні зв’язки з Польщею, Угорщиною, Чехією, Норвегією, Швкцією.

Значення діяльності:

1. в основному завершив формування єдиної держави: територія К.Р. простягалась від Чудського, Ладозького, Онезького озер на півночі до Пд. Бугу на пд.. від Карпат на зх.. – межиріччя Оки в Волги – сх..

2. укріпив князівську владу, створив сильну централізовану державу

3. охрестивши Русь, зрівняв її з провідними європейськими державами.

Правляння Ярослава Мудрого:

  • До 1036 р. мав співправителем брата Мстислава: Правобережжя Дніпра належало Ярославові, Лівобережжя – Мстиславові;

  • Прияв відновленню сильної князівської влади

  • Склав перше рукописне зведення законів – «Руську правду»

  • Опікувався будівництвом нових міст і розвитком тих, що вже існували;

  • У Києві побудував Софійський собор , Георгіївську ті Іринінську церкви, Печерський монастир(майбутню Києво-Печерську лавру); місто обнесли валами з трьома брамами, одна з яких – Золоті Ворота – була парадним вїздом.

  • Сприяв обранню першого руського митрополита Іларіона (1051р.)

  • Піклувався про розвиток освіти та культури:відкривалися школи, в тому числі для дівчат, започатковано літописання, при Софійському соборі засновано бібліотеку, де були зібрані твори античних авторів, про поширення освіти свідчать написи на стінах та новгородські берестяні грамоти.

  • Розбив печенігів, які відтоді припинила напади на Русь

  • Зробив похід на візантію, внаслідок чого було укладено договір про службу руських дружин у Констанитинополі, а дочка візантійського імператора стала дружиною Ярослава – Всеволода.

  • Розширив територію Русі за рахунок угро-фінських племен (Прибалтика) і Червоної Русі ( Польща)

  • Сприяв укладанню династичних шлюбів із європейським и монархічними династіями.

Значення діяльності:

1. К.Р. досягла розквіту і стала однією з провідних держав в Європі.

2. сприяв посиленню єдності та централізації Русі.