Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostoyki_me.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

1 Передуиови та етапи становлення єс.

Європейський Союз – міжнародне політико-економічне об’єднання європейських держав. Сформувався на основі Європейського економічного співтовариства, Європейського об’єднання вугілля і сталі та Європейського товариства по атомній енергії.

Еволюція Європейського Союзу бере свій початок із створення "спільного ринку", який передбачав ліквідацію бар'єрів і обмежень для ввозу і вивозу товарів, капіталів, сприяв пересуванню людей, проведенню єдиної торгівельної політики відносно третіх країн, усунення перепон для руху капіталів Європейського інвестиційного банку та інше.

Функціонування Європейського Союзу, з його досить розгалуженим апаратом проведення спільних інтеграційних заходів має власну фінансову базу, основу якої складають бюджет, автономні фонди, зокрема Європейський фонд розвитку, Європейський соціальний фонд, Європейський регіональний фонд, а також Європейський інвестиційний банк.

Головними засадами функціонування ЄС є:

- його договірна база;

- спільна зовнішня політика, зокрема в галузі міжнародної безпеки держав-членів;

- співробітництво цих держав у внутрішній і правовій політиці.

Завдання ЄС:

- утворення тісного союзу народів Європи;

- сприяння збалансованому і стабільному економічному прогресові, особливо шляхом утворення європейського простору без внутрішніх кордонів;

- посилення економічної і соціальної взаємодії;

- утворення економічного і валютного союзу та єдиної валюти;

- утворення власної ідентичності у міжнародній сфері, особливо шляхом проведення спільної зовнішньої політики і політики у галузі безпеки;

- розвиток співробітництва у сфері юстиції і внутрішніх справ;

- збереження і примноження загального надбання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]